Παροναξία - Καλλίνικος: " Παναγιά, το ασφαλές λιμάνι της ζωής μας"

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Παροναξίας, κ. Καλλίνικος, με την ευκαιρία της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Ιερό Προσκύνημα Εκατονταπυλιανής, έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω μήνυμα: «Με επίκεντρο το Πάνσεπτο Προσκύνημα της Εκατονταπυλιανής που δεσπόζει στο Παναγιοσκέπαστο νησί της Πάρου για μία ακόμη φορά θα εορτάσουμε την μνήμη της Υπεραγίας Θεοτόκου με την ευκαιρία του εορτασμού της Κοιμήσεώς Της.

Κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο κληρικοί και λαϊκοί, μικροί και μεγάλοι, άρχοντες και αρχόμενοι, Παριανοί και μη, συρρέουν στον παμμέγιστο και παλαίφατο Ναό της Παναγίας μας για να καταθέσουν την αγάπη τους σε Εκείνη, την αφοσίωσή τους, το ευλαβές αίτημά τους, που συχνά συνοδεύεται από καυτά δάκρυα πόνου και αγωνίας, αλλά και την ευχαριστία τους για κάποια ευεργεσία στην ζωή τους.

Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο εδώ στο νησί μας, αλλά σε όλα τα μήκη και πλάτη της Πατρίδος μας που είναι κατάσπαρτη από μικρές και μεγάλες Εκκλησίες αφιερωμένες στην Παναγία Μητέρα μας. Και τούτο γιατί η Παναγία μας φεύγοντας από τον κόσμο, δεν τον εγκατέλειψε όπως τόσο όμορφα και εύστοχα ψάλλουμε στο υπέροχο απολυτίκιό Της: «Εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε».

Πραγματικά! Και τώρα που είναι στον ουρανό και δοξάζεται από τα Χερουβείμ και τα Σεραφείμ και τα Τάγματα των Αγίων Αγγέλων και όλη την Θριαμβεύουσα Εκκλησία, η Παναγία μας δεν μας έχει ξεχάσει. Ούτε παύει να ενδιαφέρεται για μας. Είναι η μεγάλη μας Μητέρα. Με την άπειρη αγάπη και στοργή Της, είναι σε κάθε στιγμή έτοιμη να ακούσει ό,τι θα Της ζητήσουμε, ό,τι θα Την παρακαλέσουμε. Οι παρακλήσεις μας προς Αυτήν, οι δεήσεις μας, οι προσευχές μας πάντα ακούονται από την αγάπη Της. Και όταν μόνο το όνομά Της αναφέρουμε λέγοντας «Παναγία μου…»,

Εκείνη το ακούει και έρχεται να μας βοηθήσει. Όποιοι κι αν είμαστε, ό,τι κι αν θέλουμε η Παναγία μας δέχεται και μας ακούει. Είναι η μεγάλη αλήθεια που σε ένα άλλο θαυμάσιο τροπάριο τονίζεται: «Ουδείς προστρέχων επί σοι κατησχυμένος από σου εκπορεύεται, αγνή Παρθένε Θεοτόκε». Κανένας που τρέχει κοντά σου δεν φεύγει ντροπιασμένος, αγνή Παρθένε Θεοτόκε. Διότι Συ του χαρίζεις εκείνο που ζητεί, εκείνο που τον συμφέρει αληθινά και είναι σύμφωνο με το θέλημα του Θεού.

Γι αυτό μπορούμε σε κάθε μας δυσκολία να καταφεύγουμε στην Παναγία, όπως τρέχουμε στη μητέρα μας. Όταν έχουμε δυσκολία στη δουλειά μας, για να μας δώσει δύναμη και σωστή λύση ή στα μαθήματά μας για να μας δώσει Εκείνη φωτισμό. Όταν δεν πάνε καλά τα οικονομικά μας, για να μη μας αφήσει στην κατάρρευση. Όταν νιώθουμε δυνατούς τους πειρασμούς, για να μας δώσει δύναμη να νικήσουμε και να μείνουμε καθαροί απέναντι στο Θεό. Όταν η υγεία κλονίζεται, για να μας βρει την ίαση και την θεραπεία. Όταν καταλαβαίνουμε την πίστη μας αδύνατη, για να μας στηρίξει Εκείνη με την αγάπη Της.

Όταν η ψυχή μας είναι ψυχρή, για να την θερμάνει Εκείνη με την στοργή Της. Σε κάθε κίνδυνο για να μας σκεπάσει και μας σώσει, Εκείνη που είναι «σκέπη του κόσμου» και «ακαταμάχητος προστασία». Να τρέχουμε προς Αυτήν, παρακαλώντας Την με την βεβαιότητα ότι Εκείνη δεν εγκατέλειψε τον κόσμο μας αλλά για όλα μας τα ζητήματα πρεσβεύει στον παντοδύναμο Υιόν Της για μας κι έτσι η Χάρις του Θεού μας δίδεται πλούσια «προς το συμφέρον της αιτήσεως».

Η μεγάλη ταπείνωσή Της, η απέραντη υπομονή Της, η τέλεια υποταγή Της στου Θεού το θέλημα Της χάρισαν την δόξα τ’ ουρανού και την χάρη να δέεται για όλους μας. Αδιαλείπτως παρακαλεί τον Υιόν και Θεόν Της και λαμβάνει αυτό που ζητεί και ικανοποιεί τις «παρακλήσεις» που Της απευθύνουν οι πιστοί Χριστιανοί με την προσευχή τους. Άνθρωποι μόνοι στη γη αβοήθητοι, πεντάρφανοι, άρρωστοι, κατατρεγμένοι από δύσκολες περιστάσεις, σ’ όποιους κινδύνους κι αν βρεθούμε, έχουμε ακοίμητη Προστάτιδα την Παναγία μας.

Ας Την παρακαλούμε με πίστη σε κάθε δυσκολία μας κι ας Την ευχαριστούμε ολόψυχα, κάνοντας το θέλημα του Υιού και Θεού Της. Όσο γινόμαστε καλύτεροι Χριστιανοί, τόσο και πιο μεγάλη θα απολαμβάνουμε την Προστασία Της. Όχι μόνο στην προσωπική μας ζωή, αλλά και στην οικογενειακή και εθνική.

Εκείνη είναι το ασφαλές λιμάνι της ζωής μας και το ισχυρό τείχος της καταφυγής μας, μέσα σε ένα κόσμο αντιφάσεων, προκλήσεων, κινδύνων και συγχύσεων. Ας μην Την ξεχνάμε!».