Πάρος - Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων: Συζήτηση για ίδρυση ΙΕΚ στο νησί

Πάρος - Σχολεία

".... Δεν είναι δυνατόν, εν έτη 2021, να μιλάμε μόνο για επένδυση στον τουρισμό. Δεν είναι δυνατόν, όταν αναφερόμαστε σε αξιοποίηση δημοσίων κτηρίων, να εννοούμε τη δημιουργία μίας ακόμα ιδιωτικής επιχείρησης. Ο στόχος πρέπει να είναι η επένδυση σε ανθρώπους. Αν ένας τόπος θέλει να εξελιχθεί, να απορροφήσει πληθυσμό, να ‘’γεννήσει’’ και να διατηρήσει ανθρώπινο δυναμικό, πρέπει να επενδύσει στην παιδεία και συγκεκριμένα στην επιμόρφωση.

 Ως Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Πάρου, γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μια πανεπιστημιακή σχολή στο νησί μας αλλά όχι ακατόρθωτο. Τμήμα όμως ενός πανεπιστημίου, θα ήταν πιο εύκολη διαδικασία. Αρκεί να παλέψουμε, όλοι μαζί, εναντίον της πολιτικής των συγχωνεύσεων και φυσικά να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του....." 

Αυτό είχε αναφέρει σε επιστολή της η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Πάρου (σ.σ. πρόσφατα συμπλήρωσε 22 χρόνια ζωής) προς το Δήμο Πάρου, με την οποία ζητάει το αυτονόητο: να επενδύσει ο δήμος στον άνθρωπο...  Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την τεχνογνωσία... Και ο Δήμος ανταποκρίθηκε. Και στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα είναι προς συζήτηση. Δεν ξέρουμε εάν θα έχει αποτέλεσμα, αλλά όπως είχε πει κι ένας μεγάλος στοχαστής "Κάνεις μεγάλα βήματα και βάζεις υψηλούς στόχους, εάν θέλεις να πετύχεις έστω και το πιο μικρό"... 

Να δούμε τι αναφέρουν τα μέλης της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Πάρου στη σελίδα τους στα social media 

Με μεγάλη μας χαρά διαβάσαμε σε γνωστή ιστοσελίδα της Πάρου, την ανακοίνωση του Δήμου Πάρου για τη διεξαγωγή δύο συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 16 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα στη δεύτερη συνεδρίαση, στο 7ο κατά σειρά θέμα συζήτησης, διαδικασία την οποία χαιρετίζουμε, θα συζητηθεί η εισήγηση της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Πάρου στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφορικά με τη δημιουργία Δημοσίου ΙΕΚ στο νησί μας.

Αναλυτικά, στην επιστολή που αποστείλαμε, στον Δήμο Πάρου, την 25η Σεπτεμβρίου, με αριθμό πρωτοκόλλου 58, εισηγούμαστε τη δημιουργία παραρτήματος του Δημοσίου ΙΕΚ, διαδικασία που είναι πιο εύκολη σύμφωνα με τον Ν. 4763/2020, άρθρο 34, παράγραφος 17.α., αποτελώντας βάση για τη δημιουργία και τμήματος πανεπιστημιακής σχολής.

Τα οφέλη για τους κατοίκους της Πάρου είναι πολλά και είμαστε σίγουροι ότι θα τα αναφέρει ο δήμαρχος από τη στιγμή που είναι ο επίσημος εισηγητής. Στην επιστολή μας όμως θίξαμε ζητήματα όπως η δημιουργία τμήματος πανεπιστημιακής σχολής ή γενικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και φυσικά την αξιοποίηση δημοσίων κτηρίων, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν παρόμοιες δομές.

Ευελπιστούμε να μας σταλεί πρόσκληση για το Δ.Σ.,  με σκοπό να παραθέσουμε δια εκπροσώπου τα επιχειρήματα μας, αναλύοντας το σκεπτικό που μας οδήγησε στην εισήγηση της συγκεκριμένης πρότασης και φυσικά να εκθέσουμε τις ενέργειες που έχουμε προβεί, ως ελάχιστη συνδρομή στην επίτευξη του στόχου (επικοινωνία με τη διευθύντρια του ΙΕΚ Σύρου, επικοινωνία με την πρυτανεία του πανεπιστημίου του Αιγαίου και επικοινωνία με τους βουλευτές των Κυκλάδων και το υπουργείο Παιδείας),

Σας κοινοποιούμε την εισηγητική επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο την 25η Σεπτεμβρίου:

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ                                         

Πάρος, Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021                                                                                               

ΘΕΜΑ: ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΙΕΚ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ

Είναι επιβεβλημένο να γίνει αντιληπτό, ότι οι κάτοικοι των νησιών, δεν έχουν ίσες ευκαιρίες με τους κατοίκους των πόλεων. Συγκεκριμένα η Πάρος, στον τομέα της εξειδικευμένης δημόσιας εκπαίδευσης υστερεί ακόμη και συγκριτικά με άλλα νησιά.

Δεν είναι δυνατόν, εν έτη 2021, να μιλάμε μόνο για επένδυση στον τουρισμό. Δεν είναι δυνατόν, όταν αναφερόμαστε σε αξιοποίηση δημοσίων κτηρίων, να εννοούμε τη δημιουργία μίας ακόμα ιδιωτικής επιχείρησης. Ο στόχος πρέπει να είναι η επένδυση σε ανθρώπους. Αν ένας τόπος θέλει να εξελιχθεί, να απορροφήσει πληθυσμό, να ‘’γεννήσει’’ και να διατηρήσει ανθρώπινο δυναμικό, πρέπει να επενδύσει στην παιδεία και συγκεκριμένα στην επιμόρφωση.

 Ως Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Πάρου, γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μια πανεπιστημιακή σχολή στο νησί μας αλλά όχι ακατόρθωτο. Τμήμα όμως ενός πανεπιστημίου, θα ήταν πιο εύκολη διαδικασία. Αρκεί να παλέψουμε, όλοι μαζί, εναντίον της πολιτικής των συγχωνεύσεων και φυσικά να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του.

Επίσης δυσκολίες θα είχε και η δημιουργία ενός δημοσίου Ι.Ε.Κ. Όμως σύμφωνα με τον Ν. 4763/2020, άρθρο 34, παράγραφος 17.α) (μπορεί να λειτουργούν, στα δημόσια Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, τμήματα εκτός της έδρας τους ή και σε όμορους δήμους της περιφερειακής ενότητας στην οποία ανήκουν. Στην ίδια απόφαση ρυθμίζονται ο τρόπος και η διαδικασία στελέχωσης των τμημάτων, ο αριθμός του προσωπικού τους και ανατίθεται η διοικητική υποστήριξή τους σε Υποδιευθυντή του οικείου Ι.Ε.Κ.), τμήματα δημοσίου Ι.Ε.Κ. δεν είναι απλά εφικτό αλλά με τις κατάλληλες ενέργειες (αξιοποίηση σχολικών κτηρίων, αξιοποίηση δημοσίων κτηρίων και ένταξης τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία, κίνητρα σε επιχειρηματίες ώστε να διαθέσουν την επιχείρηση τους για πρακτική εξάσκηση των φοιτητών κ.τ.λ.), μπορεί να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ως τον Σεπτέμβρη του 2022.

Είναι περιττό να αναφερθούμε στα πλεονεκτήματα της δημιουργίας ενός τμήματος δημοσίου Ι.Ε.Κ.. Ειδικά αν τα τμήματα δίνουν πρόσβαση στη γνώση και επιμορφώνουν φοιτητές που σχετίζονται με τον τουρισμό, την τέχνη της μαγειρικής ή τα τεχνικά επαγγέλματα, αντιλαμβάνεται κάποιος την ανάγκη ή τις λύσεις που προκύπτουν.

Ερχόμενοι σε επικοινωνία με τη διευθύντρια του δημοσίου Ι.Ε.Κ. της Σύρου, κ. Τσιόρβα Δήμητρα, με σκοπό την  απόκτηση εμπεριστατωμένης άποψης, για να προσχωρήσουμε στη συγκεκριμένη εισήγηση, μας ενημέρωσε λεπτομερώς για τις διαδικασίες λειτουργίας του τμήματος και το ανθρώπινο δυναμικό που πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να τελεσφορήσει η διαδικασία.

Προτείνουμε αρχικά, την ψήφιση της δημιουργίας τμήματος δημοσίου Ι.Ε.Κ. στην Πάρο και δεσμευόμαστε ως Ένωση, ότι θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια που θα κάνει ο δήμος Πάρου για την επίτευξη του στόχου.

Ελπίζουμε η θετική έκβαση της εισήγησης μας, να αποτελέσει βάση, ώστε να δημιουργηθεί και κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα στο νησί μας ενώ η αξιοποίηση των δημοσίων κτηρίων να πραγματοποιείται με όρους δημιουργίας κοινοτήτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θέλει απλά βούληση!!!

Το Δ. Σ. Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Πάρου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News