Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΠάρος - Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων: Συζήτηση για ίδρυση ΙΕΚ στο νησί

Πάρος – Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων: Συζήτηση για ίδρυση ΙΕΚ στο νησί

|

Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάρου θα γίνει συζήτηση πάνω στη πρόταση της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Πάρου σχετικά με την αναγκαιότητα ίδρυσης ΙΕΚ στο νησί – Τα επιχειρήματα… 

“…. Δεν είναι δυνατόν, εν έτη 2021, να μιλάμε μόνο για επένδυση στον τουρισμό. Δεν είναι δυνατόν, όταν αναφερόμαστε σε αξιοποίηση δημοσίων κτηρίων, να εννοούμε τη δημιουργία μίας ακόμα ιδιωτικής επιχείρησης. Ο στόχος πρέπει να είναι η επένδυση σε ανθρώπους. Αν ένας τόπος θέλει να εξελιχθεί, να απορροφήσει πληθυσμό, να ‘’γεννήσει’’ και να διατηρήσει ανθρώπινο δυναμικό, πρέπει να επενδύσει στην παιδεία και συγκεκριμένα στην επιμόρφωση.

 Ως Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Πάρου, γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μια πανεπιστημιακή σχολή στο νησί μας αλλά όχι ακατόρθωτο. Τμήμα όμως ενός πανεπιστημίου, θα ήταν πιο εύκολη διαδικασία. Αρκεί να παλέψουμε, όλοι μαζί, εναντίον της πολιτικής των συγχωνεύσεων και φυσικά να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του…..” 

Αυτό είχε αναφέρει σε επιστολή της η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Πάρου (σ.σ. πρόσφατα συμπλήρωσε 22 χρόνια ζωής) προς το Δήμο Πάρου, με την οποία ζητάει το αυτονόητο: να επενδύσει ο δήμος στον άνθρωπο…  Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την τεχνογνωσία… Και ο Δήμος ανταποκρίθηκε. Και στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα είναι προς συζήτηση. Δεν ξέρουμε εάν θα έχει αποτέλεσμα, αλλά όπως είχε πει κι ένας μεγάλος στοχαστής “Κάνεις μεγάλα βήματα και βάζεις υψηλούς στόχους, εάν θέλεις να πετύχεις έστω και το πιο μικρό”… 

Να δούμε τι αναφέρουν τα μέλης της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Πάρου στη σελίδα τους στα social media 

Με μεγάλη μας χαρά διαβάσαμε σε γνωστή ιστοσελίδα της Πάρου, την ανακοίνωση του Δήμου Πάρου για τη διεξαγωγή δύο συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 16 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα στη δεύτερη συνεδρίαση, στο 7ο κατά σειρά θέμα συζήτησης, διαδικασία την οποία χαιρετίζουμε, θα συζητηθεί η εισήγηση της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Πάρου στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφορικά με τη δημιουργία Δημοσίου ΙΕΚ στο νησί μας.

Αναλυτικά, στην επιστολή που αποστείλαμε, στον Δήμο Πάρου, την 25η Σεπτεμβρίου, με αριθμό πρωτοκόλλου 58, εισηγούμαστε τη δημιουργία παραρτήματος του Δημοσίου ΙΕΚ, διαδικασία που είναι πιο εύκολη σύμφωνα με τον Ν. 4763/2020, άρθρο 34, παράγραφος 17.α., αποτελώντας βάση για τη δημιουργία και τμήματος πανεπιστημιακής σχολής.

Τα οφέλη για τους κατοίκους της Πάρου είναι πολλά και είμαστε σίγουροι ότι θα τα αναφέρει ο δήμαρχος από τη στιγμή που είναι ο επίσημος εισηγητής. Στην επιστολή μας όμως θίξαμε ζητήματα όπως η δημιουργία τμήματος πανεπιστημιακής σχολής ή γενικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και φυσικά την αξιοποίηση δημοσίων κτηρίων, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν παρόμοιες δομές.

Ευελπιστούμε να μας σταλεί πρόσκληση για το Δ.Σ.,  με σκοπό να παραθέσουμε δια εκπροσώπου τα επιχειρήματα μας, αναλύοντας το σκεπτικό που μας οδήγησε στην εισήγηση της συγκεκριμένης πρότασης και φυσικά να εκθέσουμε τις ενέργειες που έχουμε προβεί, ως ελάχιστη συνδρομή στην επίτευξη του στόχου (επικοινωνία με τη διευθύντρια του ΙΕΚ Σύρου, επικοινωνία με την πρυτανεία του πανεπιστημίου του Αιγαίου και επικοινωνία με τους βουλευτές των Κυκλάδων και το υπουργείο Παιδείας),

Σας κοινοποιούμε την εισηγητική επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο την 25η Σεπτεμβρίου:

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ                                         

Πάρος, Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021                                                                                               

ΘΕΜΑ: ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΙΕΚ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ

Είναι επιβεβλημένο να γίνει αντιληπτό, ότι οι κάτοικοι των νησιών, δεν έχουν ίσες ευκαιρίες με τους κατοίκους των πόλεων. Συγκεκριμένα η Πάρος, στον τομέα της εξειδικευμένης δημόσιας εκπαίδευσης υστερεί ακόμη και συγκριτικά με άλλα νησιά.

Δεν είναι δυνατόν, εν έτη 2021, να μιλάμε μόνο για επένδυση στον τουρισμό. Δεν είναι δυνατόν, όταν αναφερόμαστε σε αξιοποίηση δημοσίων κτηρίων, να εννοούμε τη δημιουργία μίας ακόμα ιδιωτικής επιχείρησης. Ο στόχος πρέπει να είναι η επένδυση σε ανθρώπους. Αν ένας τόπος θέλει να εξελιχθεί, να απορροφήσει πληθυσμό, να ‘’γεννήσει’’ και να διατηρήσει ανθρώπινο δυναμικό, πρέπει να επενδύσει στην παιδεία και συγκεκριμένα στην επιμόρφωση.

 Ως Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Πάρου, γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μια πανεπιστημιακή σχολή στο νησί μας αλλά όχι ακατόρθωτο. Τμήμα όμως ενός πανεπιστημίου, θα ήταν πιο εύκολη διαδικασία. Αρκεί να παλέψουμε, όλοι μαζί, εναντίον της πολιτικής των συγχωνεύσεων και φυσικά να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του.

Επίσης δυσκολίες θα είχε και η δημιουργία ενός δημοσίου Ι.Ε.Κ. Όμως σύμφωνα με τον Ν. 4763/2020, άρθρο 34, παράγραφος 17.α) (μπορεί να λειτουργούν, στα δημόσια Ι.Ε.Κ. αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, τμήματα εκτός της έδρας τους ή και σε όμορους δήμους της περιφερειακής ενότητας στην οποία ανήκουν. Στην ίδια απόφαση ρυθμίζονται ο τρόπος και η διαδικασία στελέχωσης των τμημάτων, ο αριθμός του προσωπικού τους και ανατίθεται η διοικητική υποστήριξή τους σε Υποδιευθυντή του οικείου Ι.Ε.Κ.), τμήματα δημοσίου Ι.Ε.Κ. δεν είναι απλά εφικτό αλλά με τις κατάλληλες ενέργειες (αξιοποίηση σχολικών κτηρίων, αξιοποίηση δημοσίων κτηρίων και ένταξης τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία, κίνητρα σε επιχειρηματίες ώστε να διαθέσουν την επιχείρηση τους για πρακτική εξάσκηση των φοιτητών κ.τ.λ.), μπορεί να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ως τον Σεπτέμβρη του 2022.

Είναι περιττό να αναφερθούμε στα πλεονεκτήματα της δημιουργίας ενός τμήματος δημοσίου Ι.Ε.Κ.. Ειδικά αν τα τμήματα δίνουν πρόσβαση στη γνώση και επιμορφώνουν φοιτητές που σχετίζονται με τον τουρισμό, την τέχνη της μαγειρικής ή τα τεχνικά επαγγέλματα, αντιλαμβάνεται κάποιος την ανάγκη ή τις λύσεις που προκύπτουν.

Ερχόμενοι σε επικοινωνία με τη διευθύντρια του δημοσίου Ι.Ε.Κ. της Σύρου, κ. Τσιόρβα Δήμητρα, με σκοπό την  απόκτηση εμπεριστατωμένης άποψης, για να προσχωρήσουμε στη συγκεκριμένη εισήγηση, μας ενημέρωσε λεπτομερώς για τις διαδικασίες λειτουργίας του τμήματος και το ανθρώπινο δυναμικό που πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να τελεσφορήσει η διαδικασία.

Προτείνουμε αρχικά, την ψήφιση της δημιουργίας τμήματος δημοσίου Ι.Ε.Κ. στην Πάρο και δεσμευόμαστε ως Ένωση, ότι θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια που θα κάνει ο δήμος Πάρου για την επίτευξη του στόχου.

Ελπίζουμε η θετική έκβαση της εισήγησης μας, να αποτελέσει βάση, ώστε να δημιουργηθεί και κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα στο νησί μας ενώ η αξιοποίηση των δημοσίων κτηρίων να πραγματοποιείται με όρους δημιουργίας κοινοτήτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θέλει απλά βούληση!!!

Το Δ. Σ. Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Πάρου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη