Πάρος: Το ΓΕΛ μεταμορφώθηκε σε αίθουσα τέχνης (photo)

Η αλήθεια είναι ότι το έχουμε δει στη Νάξο σε αρκετά σχολεία. Είτε στο 2ο Γυμνάσιο, είτε στο 2ο Δημοτικό ... Η ιδιωτική πρωτοβουλία κάνει πάντα τη διαφορά. Οταν όμως το χέρι τους βάζουν και οι μαθητές, τότε το αποτέλεσμα είναι ακόμη ωραιότερο...  

Πάρος 2022 και το Γενικό Λύκειο στη Παροικιά μεταμορφώθηκε... Μερικές εβδομάδες μετά την ενεργειακή του αναβάθμιση, ήρθε η ώρα για την αισθητική του αναβάθμιση δια χειρός μαθητών... Ομως, το πρώτο ... χέρι έβαλε ο  Γιάννης Περράκης, φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών και πρώην μαθητής του σχολείου... 

Και η Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου, διευθύντρια του σχολείου μας δίνει την ... είδηση... Και την ευχαριστούμε 

Τέχνη είναι όλα, αρκεί να ξέρεις και να μπορείς να το βλέπεις…
Η τέχνη αποτελεί μια επιθυμία αλλά συνάμα και μια εξομολόγηση. Στο σημερινό ελληνικό λύκειο καθώς δεν υπάρχει χώρος για την τέχνη φροντίζουμε –κάθε φορά που μάς το επιτρέπουν οι συνθήκες-να δίνουμε χώρο στους νέους μας να εκφράσουν συναισθήματα, σκέψεις, ανησυχίες μέσω της τέχνης γιατί έχουμε τη βαθιά πεποίθηση ότι έτσι δέχονται ισχυρά ερεθίσματα που τούς εξελίσσουν και τούς καλλιεργούν αισθητικά και πνευματικά. 

 

Μετά την ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισης του σχολείου μας, μέσω του Πράσινου Ταμείου, επικοινώνησε μαζί μου ο Ιωάννης Περράκης, φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών (πρώην μαθητής μας) και μου πρότεινε να δημιουργήσει τοιχογραφίες (γκράφιτι) στους γυμνούς τοίχους του σχολείου μας για να χρωματίσουν ευχάριστα την καθημερινότητά μας.

Αποδέχθηκα με ευχαρίστηση την πρότασή του και συγκροτήσαμε καλλιτεχνική ομάδα, με επικεφαλής τον ίδιο και τους μαθητές/ τριες μας: Λυδία Νικολαίδου (Γ2), Κυριακή Σομπόνη (Γ3), Μελπομένη Σομπόνη (Γ3), Αθηνά Κοττίκα (Β1), Στέλλα Χανιώτη (Β3) και Αντώνη Ραγκούση (Α3), προκειμένου να τεχνουργήσουν 3 τοιχογραφίες: στην όψη του κτηρίου Β΄ (Γ΄τάξη), της Σχολικής Βιβλιοθήκης και του γραφείου μου (Διεύθυνσης).

Το αποτέλεσμα εκπληκτικό: Μια κουκουβάγια με χρώματα χαράς και αισιοδοξίας δεσπόζει ως σύμβολο γνώσης και σοφίας στο κτήριο Β΄(εμπνευστής ο Ιωάννης Περράκης), μια νεράιδα με ένα βιβλίο έξω από τη Βιβλιοθήκη (Μελπομένη Σομπόνη & Στέλλα Χανιώτη) και τρία μεγάλα ονόματα του Ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα -Ελύτης, Σωκράτης, Θοδωράκης- (Λυδία Νικολαίδου, Κυριακή Σομπόνη & Αθηνά Κοττίκα), έξω από το γραφείο της Διεύθυνσης.

paros2.jpg

Η καλλιτεχνική ομάδα για να ολοκληρώσει τις συνθέσεις εργάστηκε καθ’όλη τη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών και τα αμέσως επόμενα Σ/Κ.

Τους ευχαριστώ βαθιά, εκ μέρους όλων μας-μαθητών κι εκπαιδευτικών- για το όλο εγχείρημα. Νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια για τους μαθητές μας (νύν και πρώην) που αισθάνονται το σχολείο ως σημείο αναφοράς τους αλλά κι ως αφόρμηση καλλιτεχνικής έμπνευσης και δημιουργίας.

Τέλος ευχαριστώ τους χορηγούς μας –χρώματα, σπρέι, υλικά- Γιώργο Χαραλαμπόπουλο (εργολάβο της «ΗΡΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.») και Θέμη Δαφερέρα (Οικόραμα-Χρώματα).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News