Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΠΝΑΙ - Νάξος: Ο Χατζημάρκος έκοψε τη κορδέλα του 2ου Δημοτικού Σχολείου

ΠΝΑΙ – Νάξος: Ο Χατζημάρκος έκοψε τη κορδέλα του 2ου Δημοτικού Σχολείου

|

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου εγκαινίασε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος –  “Πηγή αισιοδοξίας κάθε νέο σχολείο και αίσθημα εκπλήρωσης της υποχρέωσης μας στη νεολαία μας”

Τα εγκαίνια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νάξου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020”,  τελέστηκαν το πρωί της Πέμπτης 4 Απριλίου, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, των μαθητών του σχολείου και κατοίκων του νησιού. Τα εγκαίνια των νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων του σχολείου, τέλεσαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Μαργαρίτης, παρόντος και του Επάρχου Νάξου, Γιάννη Μαργαρίτη.

Με το νέο κτίριο που κατασκευάστηκε χάρη στη χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, αντικαθιστώντας το παλιό ακατάλληλο κτίριο και τις προκατασκευασμένες αίθουσες, το σχολείο λειτουργεί πλέον σε σύγχρονες συνθήκες παρέχοντας ποιοτική εκπαίδευση. Το 2° Δημοτικό Σχολείο Νάξου που συστεγάζεται με το 1° Νηπιαγωγείο, και το 4° Δημοτικό, μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε εν μέρει σε προκατασκευασμένες αίθουσες διδασκαλίας στο προαύλιο χώρο του σχολείου. Αυτός ήταν ένας επιτακτικός λόγος για τη δημιουργία νέων υποδομών, που να εξασφαλίζουν τη λειτουργία του με σύγχρονες συνθήκες.

Εγκαινιάζοντας το νέο σχολείο, ο κ. Χατζημάρκος, αναφερόμενος συνολικά στον τρόπο με τον οποίο η Περιφερειακή Αρχή προσεγγίζει τα ζητήματα της εκπαίδευσης, όσον αφορά τις υποδομές και τον εξοπλισμό τους, δήλωσε: “Κάθε νέο σχολείο, αποτελεί πηγή αισιοδοξία  και  ταυτοχρόνως, αίσθημα εκπλήρωσης της υποχρέωσης μας απέναντι στη νεολαία μας.  Αισθάνομαι υπερήφανος να βλέπω πως αξιοποιούμε τους περιορισμένους πόρους, που είχε στη διάθεση της η Περιφέρεια μας αυτήν την Προγραμματική Περίοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να καλύψει τις πάρα πολλές ανάγκες που έχει ακόμα σε υποδομές.

Με συνεργασίες και αγάπη κτίζουμε τα προγράμματα μας που στηρίζουν την κοινωνία μας, όπως τα πρωτοποριακά πανελλαδικά προγράμματα συντηρήσεων σχολικών μονάδων και αθλητικών εγκαταστάσεων της Περιφέρειας μας.  Συνεχίζουμε, μόνο μπροστά”

Η προετοιμασία του φακέλου του έργου έγινε από  τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που  υπέβαλε την σχετική πρόταση για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.  Το έργο εντάχθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη, τον Ιούνιο του 2016 με προϋπολογισμό 1,8 εκ. ευρώ. Η υλοποίηση του έργου άρχισε στις 10/11/2017 και ολοκληρώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μικρότερο του έτους,  στις 20/10/2018.

Αρχικός στόχος ήταν η ανακατασκευή τριών αιθουσών με προϋπολογισμό 400χιλ., ωστόσο η μελέτη στατικής και αντισεισμικής επάρκειας απέδειξε ότι υπήρχαν κατασκευαστικές αστοχίες σε μεγαλύτερο τμήμα του σχολείου. Γι’ αυτόν τον λόγο, κρίθηκε σκόπιμο να κατεδαφιστούν τόσο οι τρεις αίθουσες όσο και ακόμα ένα τμήμα του σχολικού συγκροτήματος και υπήρξε δέσμευση από την πλευρά της Περιφέρειας για την διάθεση του απαιτούμενου ποσού των 1,8 εκ. ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Έτσι, δημιουργήθηκε η αναγκαιότητα κατασκευής νέου τμήματος στη θέση του κατεδαφισθέντος για την κάλυψη των αναγκών του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Η προσθήκη αυτή έγινε σε δύο στάθμες. Στην πρώτη στάθμη περιλαμβάνονται βιβλιοθήκη, αρχείο και αποθήκες, ενώ στη δεύτερη πέντε αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο πληροφορικής, γραφείο διευθυντή, γραφείο διδασκόντων, γραφείο γραμματείας και βοηθητικοί χώροι. Οι νέοι αυτοί χώροι έχουν συνολική επιφάνεια 921 τ.μ.

Έγιναν όμως και σημαντικές εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο που επιτρέπουν την άθληση και τις εξωτερικές δραστηριότητες των μαθητών: γήπεδα βόλεϊ και μπάσκετ, μικρές κερκίδες, πέργκολα σκίασης, πρασιές και χώρος εισόδου. Επίσης υπάρχει πρόβλεψη για την εξασφάλιση προσβασιμότητας ΑμεΑ. Το αναμορφωμένο σχολικό συγκρότημα, που ολοκληρώθηκε και λειτουργεί από τον Οκτώβριο, μπορεί να φιλοξενεί σε σύγχρονες πια συνθήκες 250 μαθητές, αναβαθμίζοντας την ποιότητα εκπαίδευσης του νησιού.

Παράλληλα με άλλο έργο που η Περιφέρεια Υλοποιεί αυτή την περίοδο, εξοπλίζει με σύγχρονο εξοπλισμό πληροφορικής και επικοινωνιών όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νοτίου Αιγαίου. Ειδικά για το σχολείο αυτό προβλέπονται 7 Η/Υ, 1 βιντεοπροβολέας, 1 διαδικτυακή κάμερα, 1 πολυμηχάνημα και 1 σετ ρομποτικής.

Σημειώνεται ότι το 2ο Δημοτικό Σχολείου Νάξου είναι ένα από τα είκοσι ένα, έργα εκπαίδευσης που η Περιφέρεια έχει εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου συνολικού προϋπολογισμού 20 εκ. Ευρώ.

Το Γραφείο Τύπου


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...