Σαντορίνη, η «Ελληνική Ιμπίθα» όπου οι γείτονες «υιοθετούν» τους δασκάλους

Το νησί της Σαντορίνης είναι ένας επίγειος παράδεισος, ένα ηφαιστειογενές μαργαριτάρι λουσμένο από κρυστάλλινα νερά που συγχωνεύονται με τον ουρανό, κεντημένα από την άμμο των όρμων και υπερασπίζονται τις ψηλές χαράδρες που είδαν κάποτε τον Οδυσσέα, τον Έλληνα ήρωα από την Οδύσσεια του Όμηρου. Βρίσκεται στα νότια του Αιγαίου, στην Ελλάδα, η μοναδικότητά του, τα λευκά σπίτια του ανατολίτικου στυλ διακοσμημένα με τις χαρακτηριστικές πόρτες και τα μπλε παράθυρα και τη νυχτερινή του ατμόσφαιρα κάνουν το νησί των μόλις 12.000 κατοίκων να υποδέχεται κατά τη θερινή περίοδο περίπου 8.000 τουρίστες καθημερινά, έναν αριθμό που ξεπερνά τελικά το ένα εκατομμύριο συνολικά κάθε καλοκαίρι.

Φέτος, η Ελλάδα έχει προσλάβει 20.000 αναπληρωματικούς εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε διαφορετικά σχολεία της χώρας για να καλύψουν  τα κενά. Οι δεκάδες δάσκαλοι που έχουν τοποθετηθεί στη Σαντορίνη, όπως στην Ίμπιθα, αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στην εξεύρεση κατοικίας εξαιτίας της μαζικής και ανεξέλεγκτης τουριστικής ανάπτυξης στο νησί.

Εδώ η μέση τιμή για την ενοικίαση κατοικίας είναι περίπου 700 ευρώ το μήνα, ενώ ο μισθός των ανέρχεται περίπου στα 800 ευρώ. Για το λόγο αυτό, πολλοί από αυτούς χρειάστηκε να πληρώσουν αστρονομικά ποσά και να μοιραστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία με άλλους συναδέλφους, μερικοί βρήκαν στέγη στο σπίτι άλλων εκπαιδευτικών και μερικοί χρειάστηκαν να κοιμηθούν σε σκηνή, σε ένα κάμπινγκ ή ακόμη και στο δικό τους αυτοκίνητο. Μάλιστα φημολογείται ότι ορισμένοι δάσκαλοι κοιμήθηκαν στις παραλίες ή στην ύπαιθρο, παρόλο που οι αρχές αρνούνται αυτή την εκδοχή.

Αυτό είναι το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο αναπαράγεται και σε άλλα νησιά όπως η Μύκονος, η Σύρος, η Κέρκυρα και η Κρήτη, όπου οι γιατροί και οι νοσηλευτές δυσκολεύονται να πληρώσουν τα υψηλά ενοίκια . Εξαιτίας αυτού ο δήμαρχος της Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος, πρότεινε στους συμπολίτες του "να υιοθετήσουν έναν καθηγητή"! Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, απευθύνεται έκκληση στους κατοίκους του νησιού να  φιλοξενήσουν από έναν δάσκαλο στα σπίτια τους μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. «Η ανταπόκριση ήταν καλύτερη από ότι περιμέναμε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετοί Σαντορινιοί για να το κάνουν στα ιδιόκτητα σπίτια του. Τα περισσότερα είναι τουριστικά διαμερίσματα», δηλώνει ο κος Ζώρζος... 

Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αναπληρωτών Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καταγγέλλουν αυτή την κατάσταση στην ημερήσια ισπανική εφημερίδα EL ESPAÑOL. Διαβεβαιώνουν ότι η Κυβέρνηση ενημερώνει μόνο τρεις ημέρες νωρίτερα για να προετοιμαστεί ένας εκπαιδευτικός για το ταξίδι. Τρεις μέρες που θα πρέπει να «εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους» και να βρεθούν αντιμέτωποι με μία μεγάλη σειρά προβλημάτων, όπως η μετακόμιση, η εξεύρεση στέγης, η προσαρμογή τους στο νέο τους περιβάλλον, και το κυριότερο «να είμαστε για τους μαθητές χωρίς να γνωρίζουμε αν θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε το επόμενο έτος και κυρίως πού ".

Αυτή η χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τις τοπικές κοινωνίες, διότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών που προσελήφθησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου από την Κυβέρνηση ήταν «περισσότεροι από ποτέ», με αποτέλεσμα να έχουμε μία μαζική έλευση υποψηφίων για εύρεση στέγης, κάτι που δεν είχε προηγούμενο έως τώρα. Αυτό συμβαίνει επειδή στην αρχή του σχολικής χρονιάς υπήρξε σημαντική έλλειψη καθηγητών διαφορετικών ειδικοτήτων και θεμάτων.

Από την ΠΣΑΕΠ υποστηρίζουν ότι "δεν υπάρχουν διαμερίσματα προς ενοικίαση", και τα διαθέσιμα δεν είναι κοντά στο μέσο μισθό ενός καθηγητή. "Πολλοί έχουν ζητήσει να μεταφερθούν σε άλλα νησιά λόγω έλλειψης καταλύματος", εξηγούν. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου οι εκπαιδευτικοί, λόγω της αδυναμίας διαμονής, παραιτούνται και χάνουν τη δουλειά τους.

Επί του παρόντος, το 70% έχει βρει καταλύματα, ενώ άλλοι πρέπει να μοιραστούν τη ζωή τους σε κοινόχρηστα δωμάτια. Από το δημαρχείο έχουν υποσχεθεί να αναλάβουν δράση για το θέμα, παρόλο που οι εκπαιδευτικοί περιμένουν ακόμα μια λύση.

Μετάφραση από την ισπανική εφημερίδα El Espanol

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News