Σαντορίνη: Στέγαση εκπαιδευτικών; Θέλει πολύ δουλειά ακόμη

Φτάνουμε στο τέλος σχεδόν του Σεπτεμβρίου, έχουμε συμπληρώσει δύο εβδομάδες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και η Σαντορίνη ακόμη κινείται σε ρυθμούς «αναζήτηση οικίας για τους εκπαιδευτικούς, κυρίως τους αναπληρωτές»… Τα δημοσιεύματα την προηγούμενη εβδομάδα και στην αρχή της σχολικής χρονιάς μίλησαν ακόμη και για «ύπνο στο ξενοδοχείο …Αστέρια» που λέγαμε παλιά στα νησιά για τους επισκέπτες που επέλεγαν τις παραλίες ως τόπο διανυκτέρευσης, αλλά τότε (τη δεκαετία του 80) ήταν άλλες εποχές. Και κυρίως δεν ήταν εκπαιδευτικοί αυτοί που έκαναν εκείνη την επιλογή.
Τώρα; Το πρόβλημα παραμένει. Και είναι έντονο, άσχετα εάν έχουμε προσπάθεια από το Δήμο και την Κυβέρνηση να προσπαθεί να μειώσει την έκταση που έχει πάρει. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα aftodioikisi.gr «η έκκληση του δημάρχου Θήρας «υιοθετήστε έναν εκπαιδευτικό» φαίνεται πως έπιασε τόπο και βρήκε ανταπόκριση σε κατοίκους του νησιού, που πρόσφεραν στέγη στους αναπληρωτές σε προσιτές για την τσέπη τους τιμές…

Ο δήμαρχος Νίκος Ζώρζος βλέποντας τις διαστάσεις του προβλήματος είχε απευθυνθεί δημόσια προς τους κατοίκους, κάτι που τελικά απέδωσε καρπούς. Από τους 67 αναπληρωτές δασκάλους οι 40… νοικοκυρεύτηκαν και από τους 22 καθηγητές βρήκαν σπίτι να νοικιάσουν οι 15. Έως το τέλος του μήνα εκτιμάται ότι θα έχει βρεθεί οριστική λύση για όλους. Οι υπόλοιποι είτε φιλοξενούνται σε συναδέλφους είτε έχουν νοικιάσει κάποια δωμάτια, καθώς ύστερα από την έκκληση του δημάρχου ιδιοκτήτες δωματίων αλλά και επαγγελματίες πρόσφεραν στέγη σε χαμηλότερες τιμές, που μπορούν να τις καλύψουν οι εκπαιδευτικοί. Το πρόβλημα, βέβαια, παραμένει και η δημοτική Αρχή προσπαθεί να βρει φόρμουλα για να επιδοτήσει το ενοίκιο των εκπαιδευτικών, ώστε να τους μένει και κάτι από τον μισθό για τα προς το ζην». Και βέβαια το ίδιο ισχύει και για άλλες τουριστικές περιοχές για να μην στοχοποιούμε μόνο την Σαντορίνη…

Η απάντηση των εκπαιδευτικών

Είναι όμως έτσι; Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Γιατί σήμερα είχαμε την επίσημη τοποθέτηση από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/βαθμίας Εκπαίδευσης Θήρας που παρουσιάζει μία άλλη πλευρά…. Κι ανάμεσα στα άλλα τονίζει ότι «Όντως, αρκετοί μόνιμοι κάτοικοι της Σαντορίνης και επαγγελματίες γνωστοποίησαν σε μόνιμους εκπαιδευτικούς του νησιού και σε μέλη του Συλλόγου μας τη διάθεση κατοικιών για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, χωρίς βέβαια αυτές να επαρκούν για όλους, αλλά με τις τιμές να παραμένουν στις περισσότερες περιπτώσεις σε πολύ υψηλά για την σύγχρονη πραγματικότητα επίπεδα και αναγκάζοντας συναδέλφους/ισσες να συγκατοικούν, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις».

 Παραθέτουμε το σύνολο της ανακοίνωσης (στην ιστοσελίδα του Συλλόγου) που αναφέρει

«Τον τελευταίο μήνα έγινε ευρέως γνωστό σε όλη την ελληνική επικράτεια το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι λειτουργοί και γενικότερα οι εργαζόμενοι στη Σαντορίνη με τη στέγασή τους, μετά και τη μαζική πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι βρέθηκαν εν μία νυκτί στο νησί, αναζητώντας κατάλυμα/κατοικία, αλλά και έχοντας ταυτόχρονα την υποχρέωση να είναι συνεπείς στα εκπαιδευτικά καθήκοντά τους, μιας και η τοποθέτησή τους συνέπεσε με την έναρξη του σχολικού έτους.

Την περασμένη διετία, ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήρας και Νήσων, πραγματοποιήσαμε αρκετές συναντήσεις με τους τοπικούς άρχοντες, θίγοντας το θέμα αυτό και αναζητώντας εκ των προτέρων μια λύση που θα απέτρεπε καταστάσεις όπως η φετινή.

Λύση δεν μπόρεσε να βρεθεί, καθώς αυτή απαιτεί τη συνεργασία πολλών φορέων και όχι τη μετακύλιση ευθυνών από τον ένα στον άλλο.

Σήμερα γίναμε αναγνώστες ενός άρθρου στο διαδίκτυο όπου, σύμφωνα με λόγια του κυρίου Δημάρχου, μετά από ενέργειες του Δήμου το πρόβλημα της στέγασης ουσιαστικά σχεδόν λύθηκε, και μάλιστα με σπίτια σε προσιτές τιμές.

Η πραγματικότητα όμως απέχει. Όντως, αρκετοί μόνιμοι κάτοικοι της Σαντορίνης και επαγγελματίες γνωστοποίησαν σε μόνιμους εκπαιδευτικούς του νησιού και σε μέλη του Συλλόγου μας τη διάθεση κατοικιών για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, χωρίς βέβαια αυτές να επαρκούν για όλους, αλλά με τις τιμές να παραμένουν στις περισσότερες περιπτώσεις σε πολύ υψηλά για την σύγχρονη πραγματικότητα επίπεδα και αναγκάζοντας συναδέλφους/ισσες να συγκατοικούν, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.

Ο Σύλλογός μας επιδιώκει κάθε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας για την από κοινού εξεύρεση μιας λύσης βιώσιμης που θα αποτρέψει στο μέλλον προβλήματα όπως το φετινό».

Να σημειώσουμε τέλος ότι αρκετοί είναι οι εκπαιδευτικοί που επέλεξαν να πάρουν «βεβαίωση θέσης» και να μετακομίσουν σε άλλες περιοχές της νησιωτικής (και όχι μόνο) Ελλάδας ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που τελικά δεν άντεξαν και παραιτήθηκαν. Και βέβαια, η συγκατοίκηση παραμένει η βασική επιλογή των εκπαιδευτικών (κυρίως αναπληρωτών) για να αντέξουν το υψηλό αντίτιμο χωρίς πάντα η οικία να καλύπτει όλες τις ανάγκες ενός εκπαιδευτικού… 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News