Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΣε sleeping bags κοιμούνται αναπληρωτές εκπαιδευτικοί

Σε sleeping bags κοιμούνται αναπληρωτές εκπαιδευτικοί

|

Σε υπνόσακους κοιμήθηκαν ουκ ολίγοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που τοποθετήθηκαν σε τουριστικά νησιά όπως η Σαντορίνη, Μύκονος, Κέρκυρα και Κρήτη – Συζητήσεις στα Δημαρχεία Σαντορίνης και Μυκόνου ώστε να βρεθεί λύση – Δηλώσεις εκπαιδευτικών που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος 

«Σήμερα είναι μια ωραία μέρα» δήλωσε χτες το πρωί ο υπουργός παιδείας Κώστας Γαβρόγλου από την Αίγινα, όπου έφτασε για τον αγιασμό του Δημοτικού σχολείου Πέρδικας, ενώ δεκάδες αναπληρωτές δάσκαλοι έβρισκαν την ίδια ημέρα την χειρότερη της ζωής τους… Ποια ήταν αυτή; Μα την αντιληφθήκαμε μέσα από την καταγγελία στην οποία προχώρησε η ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών όπου με ανακοίνωσή της χθες σημείωσε ανάμεσα στα άλλα ότι «Δεκάδες συνάδελφοι αναπληρωτές, που προσλήφθηκαν πριν λίγες μέρες δεν έχουν πού να μείνουν στη Σαντορίνη. Πολλοί κοιμούνται στην παραλία και άλλοι στοιβάζονται στα ελάχιστα πανάκριβα δωμάτια ή σπίτια που βρήκαν!»

Και όλοι έμειναν με το στόμα ανοιχτό… Μα είναι δυνατόν; Σήμερα, η εφημερίδα «Τα Νέα» ανέβασαν το …θέμα με τίτλο «Σε υπνόσακους» κοιμήθηκαν οι αναπληρωτές σε Σαντορίνη – Μύκονο» και όπως σημείωσε στο άρθρο «αιτία για αυτήν την ταλαιπωρία η έλλειψη ξενοδοχείων και δωματίων που ήταν νοικιασμένα, αλλά και το γεγονός ότι για να βρουν ελεύθερο δωμάτιο έπρεπε να πληρώσουν πολύ ακριβά ενοίκια. Αρκετοί ήταν και εκείνοι που κοιμήθηκαν στις παραλίες, μέσα στα αυτοκίνητά τους, ή έστησαν σκηνές».

Και βέβαια είχαμε και τις πρώτες περιγραφές αυτής της εμπειρίας από τους ίδιους τους αναπληρωτές… Και όπως σημειώνει η εφημερίδα «Το υπουργείο Παιδείας προσέλαβε 15.000 άτομα μέσα σε δύο μέρες για να καλύψει να κενά, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε με το πού θα κοιμηθούν οι άνθρωποι αυτοί που κλήθηκαν να αναλάβουν καθήκοντα την τελευταία στιγμή». Και η Ελένη Μπλάντα, αναπληρώτρια δασκάλα Αγγλικών, που από την Κέρκυρα βρέθηκε στην Σαντορίνη μας δίνει την εμπειρία της μέσα από την καθημερινή εφημερίδα.… «Έχω μείνει στον αέρα, με ένα αμάξι φορτωμένο, χωρίς να ξέρω που θα μείνω. Και δεν θα κάνω τη χάρη σε κανέναν να παραιτηθώ. Δεν υπάρχει ίχνος αξιοπρέπειας σε αυτό που ζούμε». Πέρασε το πρώτο βράδυ σε ένα διαμέρισμα με δυο συναδέλφους της. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας της με τη δημοσιογράφο των “Νέων”, την πληροφορούν ότι βρέθηκε ένα διαμέρισμα στο οποίο θα μπορέσει να μείνει προσωρινά με τις δύο συναδέλφους της, ως το τέλος του μήνα. Κάτι που τελικά την ηρεμεί και χαλαρώνει. «Συγχωρείστε με, αλλά δεν έχω ξαναζήσει χειρότερη μέρα στη δουλειά μου»

 Η Αφροδίτη Μ. είναι μητέρα ενός παιδιού ενάμιση έτους και βρέθηκε στη Σαντορίνη με τον άντρα της που είναι εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. «Δεν υπήρχε τίποτα να μείνουμε. Μας έδειξαν ένα πολύ κακό δωμάτιο που δεν είχε καν τουαλέτα μέσα. Δεν ξέρω πώς πήγαμε σήμερα στο σχολείο για τον αγιασμό. Πάλι καλά, λέγαμε, που κάναμε τελικά και μπάνιο. Δεν μπορούμε καν να μαγειρέψουμε σωστά για το παιδί μας. Και φυσικά δεν είχαμε καν μέρες να ψάξουμε που θα μείνουμε».

Και όλοι σχεδόν χθες το πρωί βρέθηκαν στο Δημαρχείο και απέναντι στον Δήμαρχο κο Ζώρζο όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που ανέβασε η κα Μπλάντα στην προσωπική της ιστοσελίδα στα social media… Με παρέμβαση του δήμου Σαντορίνης η οικογένεια βρήκε τελικά σπίτι για λίγες ημέρες κανένας όμως δεν τους εξασφάλισε μία μόνιμη λύση για τη φετινή χρονιά. Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Θανάσης Κικίνης, είπε πως η κατάσταση είναι τραγική καθώς όλα τα σπίτια έχουν δοθεί στην τουριστική κατανάλωση και οι καθηγητές δεν μπορούν να βρουν κατάλυμα για να μείνουν.

Με βάση την εφημερίδα «Παραπολιτικά» που φιλοξενεί και φωτογραφία όπου φαίνονται κάποιοι να κοιμούνται σε υπνόσακους το πρόβλημα είναι το υψηλό κόστος ζωής….  Μόνο στη Σαντορίνη, το βράδυ της Κυριακής έφτασαν 120 εκπαιδευτικοί νηπιαγωγείων και δημοτικών και αρκετοί ακόμη εκπαιδευτικοί γυμνασίων και λυκείων. «Πολλοί συνάδελφοί μας χθες έμειναν στην παραλία γιατί δεν είχαν πού να πάνε. Ένα ολόκληρο καράβι έφευγε προχθές από τη Σύρο με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που έψαχναν να βρουν πού θα μείνουν και όλοι έπαιρναν αρνητικές απαντήσεις. Οι ιδιοκτήτες οικημάτων ή ξενοδοχείων στη Σαντορίνη νοίκιαζαν τα δωμάτιά τους σε υψηλά ποσά σε τουρίστες για την τουριστική περίοδο. Είδα ανθρώπους απελπισμένους, να κλαίνε, να μην ξέρουν τι θα κάνουν. Είναι τρόπος αυτός να φέρεται η πολιτεία στους εκπαιδευτικούς;» προσθέτει η κα Μπλάντα…

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Φερφύρης σημειώνει ότι «Συνάδελφοι που σήμερα παρουσιάστηκαν στα σχολεία τους είναι εδώ και ημέρες χωρίς στέγη εξαιτίας της απροθυμίας των ντόπιων να παραχωρήσουν σπίτια ή δωμάτια προς ενοικίαση. Όπου δε, υπάρχουν τέτοια, νοικιάζονται από τέλη Σεπτέμβρη σε τιμές από 500 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 700 ευρώ, την ώρα που ο μισθός ενός αναπληρωτή κυμαίνεται στα 870 ευρώ.  Έτσι, οι συνάδελφοι νοικιάζουν με την ημέρα δωμάτια, πόσοι βρουν, κάτι όμως που εκτοξεύει τα ημερήσια έξοδά τους σε ποσά που κυμαίνονται στα 80 ευρώ, σε μια εποχή που το μόνο τους έσοδο είναι το επίδομα των 360 ευρώ του ταμείου ανεργίας».

Σε αυτοκίνητα και σκηνές

Όπως εξηγεί, πολλοί εκπαιδευτικοί, εκτός της παραλίας των νησιών, διάλεξαν λύσεις όπως τα αυτοκίνητά τους ή σκηνές για τις πρώτες ημέρες τους εκεί. Αντίστοιχα προβλήματα εκτός από τη Σαντορίνη και τη Μύκονο διαπιστώθηκαν χθες στην Κέρκυρα και την Κρήτη. «Χρειάστηκαν δύο ημέρες για να καταρρεύσει η επικοινωνιακή πολιτική του υπουργείου Παιδείας και να αποδειχτεί η αδιαφορία του για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς» λέει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος. Ο Θόδωρος Διαμαντής, πρόεδρος του συλλόγου αναπληρωτών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλώνει στα Νέα ότι «νοικιάζονται αυτήν τη στιγμή κυριολεκτικά κοτέτσια σε τιμές εξευτελιστικές για έναν εκπαιδευτικό».

Σαντορίνη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Παραθέτουμε τέλος την ενημέρωση από ΠΣΑΕΠ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ) που αναφέρει: «Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα έξω από το Δημαρχείο Σαντορίνης από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που ζητάνε την εφαρμογή του νόμου για δωρεάν στέγαση και σίτιση, έπειτα από την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και οργανώθηκε από πρωτοβουλία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που έφτασαν τις προηγούμενες μέρες στο νησί.

Σε επικοινωνία που είχαμε με μέλη του ΠΣΑΕΠ, αλλά και τον τοπικό σύλλογο μας επιβεβαίωσαν ότι έχουν φτάσει πάνω από 90 αναπληρωτές οι οποίοι είτε ψάχνουν και δεν βρίσκουν σπίτι, είτε βρίσκουν με ενοίκιο άνω των 500€ με αποτέλεσμά να διαμένουν σε πανάκριβα ξενοδοχεία ή να κοιμούνται στην παραλία.

Ο τοπικός σύλλογος εκπαιδευτικών Θήρας, ο οποίος όντας ιδιαίτερα δραστήριος έχει αναδείξει το θέμα πολλάκις, μαζί με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς είχαν πολύωρη συζήτηση με τον Δήμαρχο στην οποία αποφασίστηκε να συνταχθεί έγγραφο – αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα ζητά τον περιορισμό της διάρκειας του airbnb, αποκλειστικά στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ώστε να μπορούν οι δημόσιοι υπάλληλοι του νησιού να ενοικιάσουν σπίτια σε ικανοποιητικές τιμές. Το έγγραφο θα συνταχθεί και θα αποσταλεί άμεσα και αναμένουμε εξελίξεις.

* Ο εκπρόσωπος του ΠΣΑΕΠ που βρέθηκε στο Υπουργείο σήμερα ζήτησε άμεση λύση του προβλήματος και εφαρμογή κι επέκταση του νόμου για όλους τους αναπληρωτές. Η απάντηση που έλαβε για το πρώτο ήταν ότι αποτελεί θέμα αποκλειστικά των Δήμων και δεν μπορεί να εμπλακεί το Υπουργείο Παιδείας και για το δεύτερο ότι εμπλέκονται περισσότερα από ένα Υπουργεία, κάτι το οποίο μόνο ως ικανοποιητική απάντηση δεν λογίζεται».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα newsit.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πρόταση δυσπιστίας: 159 «όχι» από την Βουλή

Τέταρτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να υπερασπιστεί την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή

Νέα Δημοκρατία: Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος λόγω ποτού με γνωστό επιχειρηματία;

Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος - «Η συμμετοχή σε μια κοινωνική συνάντηση έδωσε το λάθος μήνυμα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα