Σχολείο Ποταμιάς: «μην αφαιρείτε τη ζωή από το χωριό»

Μπορεί στο τελευταίο ΦΕΚ για την Παιδεία να μην είχαμε αλλαγές όσον αφορά τα σχολεία της Νάξου (εξαίρεση το λουκέτο στο σχολείο Γαλανάδου παρά τις θετικές εισηγήσεις και την αναβάθμιση του Σχολείου στη Μονή) σε επίπεδο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όμως, η έκπληξη ήρθε μέσω της δημοσιοποίησης του θέματος για την αναστολή λειτουργίας του σχολείου Ποταμιάς μέσω ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κος Βρούτσης προς τον Υπουργό Παιδείας για το συγκεκριμένο σχολείο. Απάντηση δεν έχει πάρει ακόμη, ενώ έχουμε τώρα και την παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού και Επαρχου Νάξου κου Ιωάννη Μαργαρίτη, ο οποίος αποκαλύπτει ότι τα παιδιά της Ποταμιάς έχουν την επιλογή του Χειμάρου ή της Χώρας κάτι που ουσιαστικά «τελειώνει» τη Ποταμιά, καθότι τα σχολεία σε ένα χωριό είναι ο βασικός πνεύμονας ζωής….

Αναλυτικά η ανακοίνωση – παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη κου Μαργαρίτη… 

Θέμα: «Λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Ποταμιάς»

Mε μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε, από έγγραφο της Δ/νσης Π/θμιας Εκπ/σης Ν. Αιγαίου, την αναστολή της λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Ποταμιάς Νάξου.

 Η Τοπική Κοινότητα της Ποταμιάς μπορεί να είναι χιλιομετρικά κοντά στην πόλη της Νάξου αλλά δεν παύει να είναι απομονωμένη, λόγω έλλειψης τακτικής συγκοινωνίας. Η λειτουργία του σχολείου είναι ένα κίνητρο παραμονής κάποιων οικογενειών. Επίσης είναι πηγή  ζωής για ολόκληρο το χωριό με την κινητικότητα μαθητών και γονιών και τις δράσεις (εκδηλώσεις, κ.λ.π.) του σχολείου, τις οποίες παρακολουθούν όλοι οι κάτοικοι.

  Η είδηση για το κλείσιμο του σχολείου δυσαρέστησε μικρούς και μεγάλους. Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, ο φόβος της μη σωστής ασφάλειας στην καθημερινή μετακίνηση, οι «χαμένες» ώρες αναμονής και πολλά ακόμη εξίσου σοβαρά προβληματίζουν και αγχώνουν γονείς και μαθητές.

  Η αιτιολόγηση για καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης με περισσότερες παροχές (ξένη γλώσσα, γυμναστική, πληροφορική, κ.λ.π.) δεν ευσταθεί γιατί οι μαθητές – σύμφωνα με το έγγραφο της  Δ/νσης Π/θμιας Εκπ/σης Ν. Αιγαίου - θα μετακινηθούν στο Δημοτικό Σχολείο Χειμάρρου, στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι μόνο 8 μαθητές. Οι περισσότεροι γονείς θα προτιμήσουν να φοιτήσουν τα παιδιά τους σε σχολεία της Χώρας Νάξου με αποτέλεσμα είτε να επιβαρυνθούν τις καθημερινές μετακινήσεις, είτε να μετακομίσουν μόνιμα στην πόλη.

  Θεωρούμε ότι η αναστολή της λειτουργίας ενός σχολείου δεν θα πρέπει να γίνεται με βάσει μόνο των αριθμό των μαθητών αλλά να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη  όλα αυτά τα κοινωνικοοικονομικά στοιχεία που θα βοηθήσουν την ενίσχυση της υπαίθρου.

  Παρακαλούμε, να εξετάσετε εκ νέου τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Ποταμιάς Νάξου".