Σίφνος: "Νικόλαος Γ. Προμπονάς" ονομάζεται πλέον το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις του νησιού

Προμπονάς και σχολείο

Τέλη Μαϊου 2020... και διαβάζουμε ότι "Έφυγε ένας όμορφος άνθρωπος που αφιέρωσε όλη του τη ζωή του στην Παιδεία και στους Μαθητές του ωραίου και αγαπημένου νησιού, όπως το αποκαλούσε. Ο Διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου της Σίφνου, του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις όπως το ονομάζει το Υπουργείο. Ήρθε στο νησί μας από την Νάξο, έζησε στο νησί, δίδαξε και πάλεψε για ένα καλύτερο
μέλλον για τη Σίφνο και τους μαθητές του. Στους ώμους αυτών των ανθρώπων στηρίχτηκε το Σχολείο της Σίφνου. Σιγά-σιγά το Σχολείο καταξιώθηκε. Και μαζί με το Σχολείο καταξιώθηκε και ο Άνθρωπος αυτός. Έμοιαζε να έρχεται από μια άλλη εποχή όπου η Παιδεία αποτελούσε υπέρτατη αξία.

Κατάφερε να μεταλαμπαδεύσει στους κατοίκους της Σίφνου την αγάπη του για την Παιδεία και τις Αξίες της Ζωής. Ένας δάσκαλος της παλιάς εποχής που έδεσε με τρόπο αρμονικό στη σύγχρονη πεζή εποχή μας. Εδώ παντρεύτηκε και έκανε την οικογένειά του. Έγινε Σιφνιός όσο λίγοι. Ένας ακάματος ερευνητής που έψαχνε και αναζητούσε κομμάτια της ιστορίας, της λαογραφίας, της ζωής του νησιού. Έγραψε βιβλία για τη Σίφνο που αγάπησε. Όλοι είχαν πάντα έναν καλό λόγο για τον άνθρωπο αυτό. Με τη ζωή και το έργο του αποτέλεσε ένα πρότυπο ζωής. Άνθρωποι που σπανίζουν, πρότυπα ζωής που σπανίζουν. Θα συνεχίσει να μας εμψυχώνει, να μας καθοδηγεί και να μας συμπαραστέκεται από εκεί ψηλά Καλό ταξίδι κύριε Νίκο"

Μέσα σε λίγες λέξεις όλη η παρουσία και η προσφορά του Νικόλαου Γ. Προμπονά (του Τζώρτζη) στην κοινότητα της Σίφνου. Και ευχαριστούμε την ιστοσελίδα kaipoutheos.gr για την αναφορά αυτή... Χθες, ο Δήμος Σίφνου έκανε αυτό που είναι απόλυτα λογικό.. Ανακοίνωσε ότι έχει στα χέρια του την απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας κας Ζαχαράκη και το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Σίφνου παίρνει το όνομα "Νικόλαος Γ. Προμπονάς"... Προσθήκη ονόματος και δη Ναξιώτη σε ένα σχολείο της Σίφνου. Και συνειρμικά σκεφτόμαστε ότι στη Νάξο έχουμε εδώ και εβδομάδες ένα μίνι πόλεμο για ανάλογο ζήτημα με αυτό της προσθήκης του ονόματος του Μανώλη Γλέζου στο Λύκειο Νάξου..

Βέβαια, εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κα Ζαχαράκη είχε στα χέρια της και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και έτσι προχώρησε στην κίνηση αυτή. Στη Νάξο όμως; Αναμένουμε... Σημασία έχει ότι οι κάτοικοι της Σίφνου αποδίδουν την πρέπουσα τιμή σε αυτούς που θεωρούν ότι την αξίζουν. Κι ας μην έχουν .. σχέση με το νησί τους... 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Σίφνου σχετικά με το ζήτημα της μετονομασίας του Γυμνασίου (με λυκειακές Τάξεις) σε "Νικόλαος Γ. Προμπονάς" αναφέρει:

 

"Με ιδιαίτερη συγκίνηση ανακοινώνουμε ότι στο Φ.Ε.Κ. Β΄ 3748/07.09.2020 δημοσιεύτηκε η απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη μετονομασία του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Σίφνου σε ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΣΙΦΝΟΥ «ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ».

 

Με την απόφαση της Υφυπουργού υλοποιείται η σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (αρ. 82/2020 – Α.Δ.Α.: Ψ9Θ9Ω1Τ-7ΒΥ), που εκδόθηκε στις 29.5.2020, μετά τη θλιβερή αναγγελία του θανάτου του αείμνηστου Νικόλαου Γ. Προμπονά, και αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στον εξαίρετο εκπαιδευτικό, επιστήμονα, συγγραφέα και άνθρωπο, που αγάπησε τη Σίφνο και την υπηρέτησε πολύπλευρα επί σειρά ετών.
Η ανυπέρβλητη προσφορά του στην παιδεία και στην εκπαίδευση των νέων του νησιού μας και η ξεχωριστή συμβολή του στον εμπλουτισμό της σιφναϊκής βιβλιογραφίας, με τη συγγραφή και έκδοση σημαντικών μελετών για την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γλωσσική παράδοση του νησιού μας, ας κρατήσουν ζωντανό στη σκέψη και στην καρδιά όλων μας τον αγαπημένο μας «δάσκαλο».
Υποχρέωσή μας να αναδείξουμε το πολυσχιδές έργο του!"
 

 

probonas_nikos_0.jpg

Ποιος ήταν ο Νικόλαος Προμπονάς;
Οτι κι εάν πούμε για τον Νικόλαος Γ. Προμπονά του Τζώρτζη είναι λίγο... Καθηγητής φιλόλογος, συγγραφέας, λαογράφος έδωσε και την ψυχή του για την Σίφνο.. Γεννήθηκε στη Βουρβουριά, οικισμό της κοινότητας Δαμαριώνα Νάξου και μετά την αποφοίτηση του από το Γυμνάσιο της Τραγαίας σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών για να ακολουθήσει το λειτούργημα του εκπαιδευτικού ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση.
Προήχθη στο βαθμό του Γυμνασιάρχη και διεύθυνε το Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις της Σίφνου επί 35ετία και σουστικά σταμάτησε λίγο σύνταξης... Διετέλεσε υπηρεσιακός πρόεδρος της Κοινότητας Απολλωνίας Σίφνου (1974) και πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην τοπική κοινωνία της Σίφνου από διάφορες κατά καιρούς και μέχρι σήμερα, τιμητικές και άμισθες θέσεις. Ασχολήθηκε με παιδαγωγικά θέματα και με το γλωσσικό ιδίωμα της Σίφνου.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News