Στη Νάξο για Πανελλαδικές οι Αμοργιανοί

Η κοινωνία της Αμοργού εδώ και μέρες είναι αναστατωμένη … Ο λόγος; Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να κλείσει το εξεταστικό κέντρο του ΕΠΑΛ για την τρέχουσα σχολική περίοδο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές του ΕΠΑΛ να αναγκαστούν σε μετακίνηση στη Νάξο για να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, κάτι που σημαίνει ουκ ολίγες επιπτώσεις τόσο στα παιδιά όσο και στις οικογένειες τους. Αποτέλεσμα;  Ο Σύλλογος των διδασκόντων του ΕΠΑΛ Αμοργού προχώρησε σε καταγγελία της ενέργειάς αυτής και καταγράφει σημαντικές παρατηρήσεις…

Συγκεκριμένα:

1. Οι υποψήφιοι θα είναι υποχρεωμένοι να μετακινηθούν στη Νάξο προκειμένου να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Πολλοί δε εξ αυτών θα υποχρεωθούν σε δύο και ακόμα και σε τρία ταξίδια δεδομένης της χρονικής απόστασης μεταξύ των εξεταζομένων μαθημάτων.

2. Οι μετακινήσεις αυτές των υποψηφίων που ούτως ή άλλως δοκιμάζονται από το εξεταστικό άγχος, σε συνδυασμό με τις συνθήκες διαμονής και διατροφής τους κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών, τους επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο ψυχολογικά με τον ανάλογο αντίκτυπο και στην επίδοσή τους.

3. Οι ήδη χειμαζόμενες οικονομικά οικογένειές τους καλούνται να επιβαρυνθούν μεταξύ άλλων το κόστος της μετακίνησης των παιδιών τους αλλά και του συνοδού γονέα που θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς αναγκάζονται να ματαιώσουν τη συμμετοχή τους στις λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Οι διαβεβαιώσεις από πλευράς του Υπουργείου περί αποζημιώσεων των παιδιών και των συνοδών τους εννοείται ότι κάθε άλλο παρά αμβλύνουν το πρόβλημα.

Γίνεται πλέον φανερό ότι με τέτοιου τύπου ενέργειες που πλήττουν ευθέως όχι μόνο τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους αλλά και τη Δημόσια Εκπαίδευση – η οποία ούτως ή άλλως απαξιώνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας – καταστρατηγείται η βασική συνταγματική αρχή της διασφάλισης των ίσων ευκαιριών που οφείλει η πολιτεία να διασφαλίζει σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες αυτής της χώρας.

«Απάντηση»

Σε επικοινωνία του Naxospress.gr με το γραφείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Κυκλάδων στη Σύρο και δη από τον κο Μιχαλόπουλο πήραμε την απάντηση που αναφέρει «από το Υπουργείο Παιδείας μας δόθηκε ενόψει των Πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ η δυνατότητα δέκα εξεταστικών κέντρων τη στιγμή που σε άλλους νομούς της Ελλάδας είναι 2 – 3 μάξιμουμ πέντε. Η Αμοργός έχει την ατυχία να είναι το 11ο πληθυσμιακό σχολείο στις Κυκλάδες με εννέα (9) μαθητές. Ζητήσαμε με έγγραφο να μας δοθεί η δυνατότητα να έχουμε ένα ακόμη εξεταστικό κέντρο και περιμένουμε την απάντηση. Ελπίζουμε να είναι θετική. Να σημειώσουμε εδώ ότι πέρυσι οι μαθητές της Ίου αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στην Σαντορίνη για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Πέρυσι οι μαθητές στο ΕΠΑΛ Ίου ήταν πέντε και φέτος είναι δεκατέσσερις με αποτέλεσμα να …βγει εκτός δεκάδας η Αμοργός. Να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά φέτος έχουμε την χρηματική αποζημίωση προς μαθητές ύψους 90 ευρώ την ημέρα αλλά ελπίζουμε ότι θα πάρουμε το 11ο εξεταστικό κέντρο και θα αποφύγουμε την μετακίνηση, κάτι που δεν θέλει κανείς»