Στο πυρ το εξώτερον: "Συννεφούλα" και ο ...μπαγάσας

«Στην Αγία Τράπεζα του Υπουργείου Παιδείας και μετά από σχετική εισήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης κ. Εφραίμ ενώπιον της έκτακτης Συνόδου Ιεραρχίας της 27ης Ιουνίου 2017, αναμένεται τελικά να πραγματοποιηθεί η σφαγή του "μπαγάσα" του Άσιμου, "το περιβόλι του τρελλού" και η "συννεφούλα" του Σαββόπουλου, η umbrella της Rihanna, τα spirituals και ο Louis Armstrong .. Δεν εχουν επιβεβαιωθεί οι φήμες που θένε πως με τάμα στον άη Συμιό τον Πανορμίτη, διέσωσαν ο Αλκίνοος τον "προσκυνητή του" και ο Πορτοκάλογλου τη "Δίψα" του. Ξέρω ξέρω.»….

Από τις ωραιότερες αναφορές (σ.σ. στον τοίχο της Αννα Κοντοπίδη) στην χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου όπου ουσιαστικά στέλνει στο πυρ το εξώτερον η Εκκλησία με τις ευλογίες της κυβέρνησης τον Διονύση Σαββόπουλο, το Νικόλα Ασιμο, την Ριάνα αλλά και μια γελιογραφία του Economist αλλά και η γιόγκα (!!!)Σύμφωνα με τον Μικροπολιτικό, των Νέων, ο Μητροπολίτης Ύδρας, Εφραίμ, που συμμετείχε στην επιτροπή διαλόγου της Εκκλησίας με την Πολιτεία ανακοίνωσε στην Ιεραρχία ότι ζήτησε και έγινε δεκτό να φύγει το τραγούδι της Ριάνα, Umbrella από το βοηθητικό εκπαιδευτικό υλικό των Θρησκευτικών της Α Λυκείου.

Και ποιοι κόπηκαν;

Από το πρόγραμμα σπουδών στην Α' Λυκείου, κόπηκαν:

- Ινδιάνικο παραδοσιακό παραμύθι (Ο Άνεμος) για τον "Άνεμο" που απήγαγε την όμορφη κόρη ενός ινδιάνου φυλάρχου.

- Οι στίχοι από το τραγούδι "Ο Μπαγάσας" του Νικόλα Άσιμου (Ρε μπαγάσα, περνάς καλά εκεί πάνω…).

- Η "Συννεφούλα" του Σαββόπουλου

- Το τραγούδι "Umbrella" της Rihanna

- Επίσης, η Εκκλησία ζήτησε να δηλωθεί με σαφήνεια στους μαθητές της Α’ Γυμνασίου ότι η γιόγκα δεν είναι γυμναστική αλλά θρησκευτική πρακτική.

- Επιπλέον κόπηκε μια γελοιογραφία του Economist, καθώς σύμφωνα με την Εκκλησία εξέτρεφε "αντιθρησκευτικά"αισθήματα στους μαθητές, προωθώντας τους την ιδέα πως οι θρησκείες είναι υπαίτιες για τη βία. Στη γελοιογραφία απεικονίζεται ένα πεδίο μάχης γεμάτο με νεκρούς και όσοι επέζησαν, ανέφεραν: "Όλα ξεκίνησαν με μια διαφωνία ποιανού ο Θεός ήταν πιο ειρηνικός, καλοσυνάτος και συγχωρητικός".

Η Εκκλησία έκοψε ακόμη αναφορά στο βιβλίο σχετικά με το ζήτημα της ελευθερίας και του αυτεξούσιου του ανθρώπου. Σύμφωνα με τον εισηγητή σε αυτό το ζήτημα "έχει συνεισφέρει τόσες πολλές και κεφαλαιώδεις προτάσεις η ορθόδοξη πατερική και εν γένει θεολογική γραμματεία", ωστόσο το βιβλίο "περιορίζεται σέ ἐκπαιδευτικό ὑλικό μέ πατερικά κείμενα μόλις 1 σελίδας καί ἐμπλέκεται μέ ἄσχετα πρός τήν ὀρθόδοξη ὀπτική, δοκίμια γιά τούς φυλακισμένους, στίχους ἀπό ἑλληνικό παραδοσιακό τραγούδι γιά τήν φυλακή, στίχους γιά τήν "Ἔξοδο" τῶν Ἑβραίων, ἀπό ξένα τραγούδια (spirituals, ὅπως τό "Go Down Moses" τοῦ Louis Armstrong κ.λπ.). Εἶναι σαφές καί ἐδῶ ποῦ πέφτει τό κέντρο βάρους: ἡ βασική θέαση τοῦ ζητήματος τῆς ἐλευθερίας μέ ἀφετηρία τήν κοσμική ὀπτική διαφόρων τεχνῶν καί ἐπιστημῶν (πολιτική, κοινωνιολογία κ.λπ.) στήν ὁποία ἁπλῶς συνεισφέρει καί συμβάλλει ἡ θεολογική προσέγγιση".

Τι ενέκρινε η Εκκλησία

Σε αντίθεση με τα παραπάνω. το πράσινο φως για τα προγράμματα σπουδών παίρνει για παράδειγμα το τραγούδι "Η Ζωή μου Όλη" του Ακη Πάνου σε εργασία της Γ’ Γυμνασίου με θέμα "Διευρύνοντας τις εμπειρίες μας – Χτίζοντας τον κόσμο μας".

Την ίδια τύχη έχει "Ο Κήπος" του Σωκράτη Μάλαμα. Στην Α’ Λυκείου στη θεματική ενότητα "Αναζήτηση του Θεού" προτείνεται το εξαιρετικό τραγούδι "Προσκυνητής" του Αλκίνοου Ιωαννίδη, αλλά και μια φωτογραφία του παλιού βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή Τζιοβάνι να πανηγυρίζει γκολ γονατιστός και δείχνοντας προς τον ουρανό.

Πού υποχώρησε το ΙΕΠ

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, ο μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, που μετείχε στην επιτροπή διαλόγου για τα Θρησκευτικά, επανέλαβε τις "κόκκινες γραμμές" της Εκκλησίας περί "υποχρεωτικότητος του μαθήματος, διατηρήσεως των ωρών διδασκαλίας, διασφαλίσεως του Ορθοδόξου προσανατολισμού και της ονομασίας Θρησκευτικά".

Η σημασία της συγκεκριμένης αναφοράς αναδεικνύεται, εάν υπενθυμίσουμε ότι στις 17 Ιανουαρίου το ΙΕΠ ανακοίνωσε ότι στη Β' και Γ΄Λυκείου μεταξύ των μαθημάτων επιλογής θα είναι τα Ζητήματα Ηθικής και Θρησκειών. Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, στη Γ΄ Λυκείου υποχρεωτικά θα είναι η Γλώσσα, η Γυμναστική και ένα δίωρο μάθημα δραστηριοτήτων. Τότε υπήρξαν έντονες αντιδράσεις της Εκκλησίας και χθες ο κ. Εφραίμ τόνισε προς τους Ιεράρχες: "Υπήρξαν ρητές διαβεβαιώσεις του κ. Υπουργού και του προέδρου του ΙΕΠ, σε όλες τις συναντήσεις, ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα ως προς την υποχρεωτικότητα, τις ώρες διδασκαλίας και την ονομασία του μαθήματος, ενώ θα παραμείνει στον κορμό των μαθημάτων Β΄ και Γ΄ Λυκείου, χωρίς να γίνει επιλεγόμενο".

Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του έκανε λόγο για συναπόφαση με την πολιτεία και διάλογο από μηδενική βάση και πρόσθεσε ότι υπό τον έλεγχο της Εκκλησίας θα περάσει, μετά τα προγράμματα σπουδών, και ο Φάκελος του Μαθητή, όπως ονομάζεται το υλικό που θα δοθεί στους μαθητές για την επόμενη σχολική χρονιά, μέχρι να συγγραφούν και να διανεμηθούν καινούργια βιβλία το 2018. "Το υλικό πριν τυπωθεί θα τεθεί στη διάθεση της Εκκλησίας για την απαιτουμένη δογματική παρακολούθηση" δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος, προσθέτοντας ότι "εδώ οφείλω να καταθέσω μια δήλωση του υπουργού Κωνσταντίνου Γαβρόγλου προς εμέ προσωπικώς: Αν κάτι προκύψει προβληματικό, είμαστε έτοιμοι οι δύο πλευρές να το αντιμετωπίσουμε".

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News