Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΣύρος: Την Πέμπτη κρίνεται η έδρα της Πολυτεχνικής σχολής

Σύρος: Την Πέμπτη κρίνεται η έδρα της Πολυτεχνικής σχολής

|

Σύσκεψη των φορέων της Σύρου, με τη συμμετοχή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Στέφανου Γκρίτζαλη. Ομόφωνη η απόφαση στήριξης του Τμήματος της Σύρου.

Με το βλέμμα στραμμένο στην σύσκεψη των Πρυτάνεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη με θέμα τον καθορισμό της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σύσκεψη φορέων στο Δημαρχείο της Σύρου, παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Στέφανου Γκρίτζαλη.

Οι φορείς του νησιού, εξέφρασαν την ομόφωνη στήριξή τους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ειδικά στο Τμήμα που λειτουργεί στη Σύρο, με κεντρικό δεδομένο τις στεγαστικές ανάγκες, όσο και το θέμα της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής, το οποίο θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξής του.

Στη συνάντηση των φορέων εκτός από τον Δήμαρχο, Γ. Μαραγκό και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γ. Δούναβη, συμμετείχαν οι τοπικοί βουλευτές, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, η πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Ν. Κυκλάδων, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου και του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Ερμούπολης, οι εκπρόσωποι του συνόλου των Δημοτικών Παρατάξεων, της Φοιτητικής κοινότητας, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ, Φίλιππος Αζαριάδης.

Επίσης, στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε λόγω της συνάντησης που είχε με τους Αμερικανούς Ακόλουθους που βρίσκονται στη Σύρο.

 «Κοινή η βούληση για στήριξη του Πανεπιστημίου»

Την έναρξη της συνάντησης έκανε ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των στεγαστικών αναγκών του Τμήματος της Σύρου και στις παραχωρήσεις κτηριακών υποδομών εκ μέρους του Δήμου, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το θέμα της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής, η οποία είναι αναγκαία παρά ποτέ να έρθει στη Σύρο.

Στο ίδιο μήκος κλίματος, δηλαδή στην βούληση που υπάρχει για τη στήριξη του Πανεπιστημίου, ήταν και οι τοποθετήσεις και των άλλων φορέων του νησιού, οι οποίοι έθεσαν επίσης και το θέμα της παραχώρησης έκτασης του στρατοπέδου για την ομαλή στέγαση των αναγκών του Τμήματος, καθώς και για την μετέπειτα στέγαση και άλλων Τμημάτων που θα μπορεί να διεκδικήσει, με το δεδομένο ότι η έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής θα είναι στη Σύρο.

Πάνω στο ίδιο θέμα κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι επισήμαναν ότι η Σύρος έχει όλα τα εχέγγυα να διεκδικήσει την έδρα, προτρέποντας τον Πρύτανη να «κάνει ότι μπορεί» προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κληθείς να απαντήσει για το αποτέλεσμα της Συγκλήτου, αλλά και για τη θέση που θα κρατήσει ο ίδιος κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ο κ. Γκρίτζαλης, απάντησε μεταξύ άλλων, ότι η Σύρος το μόνο που πρέπει να επιδιώξει είναι να μη μειωθεί η ένταση στήριξης του Πανεπιστημίου, από την πλευρά της κοινωνίας, καθώς επίσης ότι ο φόβος δεν είναι να κλείσει το Τμήμα της Σύρου, φόβος είναι να μείνει μαραζωμένο. Σημείωσε δε ότι η Σύγκλητος θα πάρει μία «σοφή απόφαση».

Κατά τα λοιπά ο Πρύτανης εξήρε το σημαντικό, αλλά και δύσκολο έργο που επιτελεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε όλα τα νησιά, αλλά και στην πολύτιμη συμβολή της τοπικής κοινωνίας αλλά και των φορέων, οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό του.

 «Μέγιστο ζητούμενο η έδρα»

Στην σύντομη τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης εξέφρασε την πικρία του για τη στάση που κράτησε το υπουργείο Παιδείας με το θέμα της Πολυτεχνικής Σχολής, αλλά και για τη στάση ορισμένων φορέων, οι οποίοι, όπως είπε, πραγματοποιούν συναντήσει επικοινωνιακού χαρακτήρα, δηλώνοντας ότι άλλο είναι το ζητούμενο.

Κάλεσε δε τον Πρύτανη να δεσμευτεί για την απόφαση της Συγκλήτου την ερχόμενη Πέμπτη, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το μέγα θέμα, καταθέτοντας στη συνέχεια και ένα σχέδιο ψηφίσματος προς του φορείς.

Ψήφισμα

 «Θεωρώντας ότι η ανάπτυξη της Πανεπιστημιακής μονάδας που λειτουργεί στο νησί μας, συμβάλλει και στην κοινωνική και επιστημονική ανάπτυξη, ενισχύοντας ταυτόχρονα την τοπική οικονομία, προσηλωμένοι στην επίτευξη του κοινού στόχου για τη δημιουργία μόνιμων και ενιαίων πανεπιστημιακών κτιριακών υποδομών και σε συνέχεια του από 4 Ιουλίου 2017 υπομνήματός μας, διατρανώνουμε την πρόθεσή μας για την άμεση έναρξη των διαδικασιών παραχώρησης τμήματος της έκτασης του στρατοπέδου Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Η ίδρυση και η λειτουργία του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης και Συστημάτων Αιγαίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τα τελευταία 17 χρόνια αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις για την κοινωνία της Σύρου.

Η ανάπτυξη του Τμήματος και η καταξίωσή του στο πλαίσιο της ελληνικής, αλλά και της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, αποτελεί διαρκή και απαρέγκλιτο στόχο που δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ύπαρξη ολοκληρωμένης και μόνιμης κτιριακής υποδομής.

Καλούμε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και το ΤΕΘΑ να ικανοποιήσουν ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας που με διάφορα προσχήματα παραπέμφθηκε στις καλένδες και να προχωρήσουν άμεσα στην παραχώρηση μέρους από τη συνολική έκταση των 127.000 τ.μ. του στρατοπέδου Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση και με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο ότι η Σύρος, με ένα Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αγωνίζεται χρόνια τώρα να επεκτείνει την πανεπιστημιακή κοινότητα με την ίδρυση και λειτουργία και άλλων σχολών δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια για τη δημιουργία μιας μόνιμης και λειτουργικά άρτιας και ολοκληρωμένης εγκατάστασης του Πανεπιστημίου στη Σύρο.

Ως εκ τούτου, κάθε ατεκμηρίωτη και αδικαιολόγητη ενέργεια εναντίον της θέλησης της τοπικής κοινωνίας του νησιού, εκλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται ως ενέργεια ενάντια στην παιδεία, τον πολιτισμό, την οικονομία και την κοινωνία μας. Εν τέλει, ενάντια στη Σύρο».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...