Τήνος: Λουκέτο αύριο (22/01) για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών

Αυτό που συμβαίνει στην Τήνο δεν έχει προηγούμενο… Οι κάτοικοι έχουν πιάσει ο ένας το χέρι του άλλου και παλεύουν να σταματήσουν ένα φαραωνικό έργο που έρχεται… Μιλάμε για την εγκατάσταση τριών ανεμογεννητριών στη θέση «Πράσσα», όμως αυτό που έχει σημασία, είναι ότι η στάση τους θα επηρεάσει και την επόμενη  ημέρα. Όχι μόνο στη Τήνο αλλά και σε όλες τις Κυκλάδες με δεδομένο ότι σε μερικές εβδομάδες θα έχουμε νεώτερα από την υπόθεση «εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε Νάξο – Πάρο – Τήνο και Ανδρο»…

Οπότε, η αυριανή μάχη είναι σημαντική. Το ευχάριστο είναι ότι όλοι οι Τηνιακοί είναι ενωμένοι. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, σήμερα το βράδυ δεν θα γίνει αποστολή μηχανημάτων από την Αθήνα, ενώ ήδη κέρδισαν το …στοίχημα με την μη έλευση Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης αν και το νησί είναι γεμάτο από αστυνομικούς και λιμενικούς από κάθε γωνιά των Κυκλάδων.

Επίσης, όλες οι επιχειρήσεις και σύλλογοι είναι στο πλευρό της Δημοτικής Αρχής που πήρε απόφαση χθες Δευτέρα 20 Ιανουαρίου σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να προχωρήσει αύριο Τετάρτη 22 Ιανουαρίου σε Παντηνιακή απεργία. Μπορεί να μην έχει την αίγλη του περασμένου Νοεμβρίου, αλλά είναι δεδομένο ότι θα συγκεντρώσει όσο περισσότερο κόσμο μπορεί, ενώ αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι ακόμη και άνθρωποι ή φορείς εκτός Τήνου δηλώνουν την συμπαράστασή τους…

Τι έχουμε έως τώρα; Πρώτοι και καλύτεροι οι άνθρωποι του εμπορίου. Όπως ανακοινώθηκε από το Σύλλογο Εμποροεπαγγελματικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα και αποφασίστηκε ομόφωνα να συμμετέχει στη γενική απεργία της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου 2020 και να ενημερώσει τα μέλη του και μη μέσω έντυπου υλικού, email και ανάρτησης στα διαδικτυακά Μ.Μ.Ε. Και βέβαια καλεί όλα τα μέλη να δώσουν το παρών με κλείσιμο επιχειρήσεων ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών με συνέπεια την ισοπεδωτική καταστροφή του φυσικού κάλλους και της οικονομίας της Τήνου. 

Αντίστοιχη κίνηση κι από την Ενωση Ξενοδόχων της Τήνου που όπως ανέφεραν «Ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί μας και σε συνέχεια της Υπ’ Αριθμό 215/2020 ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου καλούμε τα μέλη μας σε απεργία την Τετάρτη 22/01/2020».  Όπως επίσης και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος που ανέφερε «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Κ.ΥΓ.Ε.Τ, μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Τήνου, καλεί τα μέλη του σε 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων μας , την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο “χειροποίητο νησί” μας».

Επιπροσθέτως έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα λειτουργήσουν αθλητικά σωματεία, σούπερ μάρκετ, ραδιοταξί και ουκ ολίγες ιδιωτικές επιχειρήσεις… Τελευταία στο κατάλογο μπήκαν και οι εκπαιδευτικοί. Και όπως διαβάζουμε «Ο  Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου – Μυκόνου , συμπαραστεκόμενος στον αγώνα του τηνιακού λαού ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί της Τήνου κι ακολουθώντας το πνεύμα της Παντηνιακής απεργίας,  προκηρύσσει για την Τετάρτη 22 Γενάρη τρίωρη στάση εργασίας , τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού και τις τρεις πρώτες του απογευματινού προγράμματος».

Μόνο η Εκκλησία δεν έχει εκφράσει ακόμη τις σκέψεις της