Υποβιβασμός σχολείων σε Κύθνο, Ανδρο

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την αναμοριοδότητηση των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις και δη στις Κυκλάδες. Μέσω ανακοίνωσης η Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων μιλάει για προβλήματα που δημιουργούνται σε δύο σχολεία σε Κύθνο και Ανδρο αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ζητήματα και σε άλλα σχολεία σχεδόν σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Και με δεδομένο ότι θα πρέπει να υπάρχει … ισότητα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις και δη έως τις αρχές Φεβρουαρίου όταν και θα υπάρχει μία πιο καθαρή εικόνα. Η ΕΛΜΕ Κυκλάδων πάντως ζητούν την άμεση απόσυρση της πρότασης… 

Ας δούμε τι αναφέρουν στην σχετική πρόταση… 
    Ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που συμφωνήθηκαν και ψηφίστηκαν  από την Κυβέρνηση και τους Θεσμούς, λίγες μέρες πριν ψηφίστηκε και η πρόταση του Υπουργείου για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
   

Μεταξύ των άλλων 430 εκπαιδευτικών μονάδων που υποβαθμίζονται πανελλαδικά, βρίσκονται και οι σχολικές μονάδες της νήσου Κύθνου και της περιοχής Κορθίου του Δήμου Άνδρου.

    Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι για άλλη μια φορά κυβέρνηση και Υπουργείο δεν λαμβάνουν υπόψιν τη νησιωτικότητα και τις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες ζωής, εργασίας και μετακίνησης που αφορούν στους συναδέλφους που εργάζονται στις περιοχές αυτές, παρά τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί από το οικείο ΠΥΣΔΕ και την οικεία ΕΛΜΕ . Το νησί της Κύθνου και η περιοχή Κόρθι της Άνδρου, παραμένουν επί της ουσίας περιοχές δυσπρόσιτες, με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και η μετακίνηση των συναδέλφων από και πρός τις περιοχές αυτές παραμένει εξ ορισμού ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη. Εξάλλου στις συγκεκριμένες περιοχές υπηρετούν και πολλοί συνάδελφοι αναπληρωτές και η ήδη δύσκολη στελέχωση των σχολείων των περιοχών αυτών αναμένεται να γίνει ακόμα δυσκολότερη ελλείψει κινήτρων. Και βέβαια τελείως άδικα, πολλοί συνάδεφοι που επέλεξαν να υπηρετούν στα συγκεκριμένα αλλά και σε άλλα απομακρυσμένα σχολεία με στόχο τη συγκέντρωση μορίων, βλέπουν τώρα ξαφνικά να ακυρώνεται πλήρως αυτή τους η επιλογή.

   Είναι προφανές και απαράδεκτο επίσης, ότι μέσω της υποβάθμισης των 430 σχολείων πανελλαδικά δημιουργούνται νέες προϋποθέσεις για τη δημιουργία τμημάτων και θα απαιτείται στο εξής μεγαλύτερος αριθμός μαθητών για τη συγκρότηση τμημάτων, γεγονός που μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις , ίσως και σε κλείσιμο σχολικών μονάδων.

   Απέναντι σε όλα αυτά το Δ.Σ της Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων απαιτεί την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης πρότασης του ΥΠΕΠΘ για αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων και την άμεση επαναφορά της προηγούμενης μοριοδότησης στις σχολικές μονάδες των περιοχών του νησιού της Κύθνου και του Κορθίου της Άνδρου.

Απαιτούμε
1.Την απόσυρση της πρότασης του υπουργείου.
2.Την κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων των τελευταίων ετών (αύξηση ωραρίου, ωράριο υπευθύνων εργαστηρίων, περικοπές ωρών, μαθημάτων, ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, προγραμμάτων , προϋποθέσεις για την διδασκαλία ξένων γλωσσών, αριθμός παιδιών στο τμήμα κοκ. ) και την μη εφαρμογή αυτών που ετοιμάζονται (π.χ. «Νέο λύκειο») που οδηγούν σε μείωση της οργανικότητας των σχολείων και ως εκ τούτου στον μηδενισμό των διορισμών, μεταθέσεων  και των αποσπάσεων.