2 Φεβρουαρίου 2020: Μία ημερομηνία που συναντάμε κάθε ..χίλια χρόνια

Ο όρος "καρκινική επιγραφή" νομιζω ότι είναι γνωστή σε όλους.. Αν όχι με τον συγκεκριμένο όρο, αλλά μέσω της πλέον διάσημης επιγραφής, ήτοι «Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν» (σε ελεύθερη μετάφραση στα νέα ελληνικά: πλύνε τις αμαρτίες, όχι μόνο το πρόσωπο),πρόταση που μπορείς να διαβάσεις και ανάποδα... Διαβάζοντας μια καρκινική επιγραφή, το βλέμμα μας πηγαίνει από αριστερά προς τα δεξιά και μετά από τα δεξιά προς τα αριστερά, όπως δηλαδή θα κινείτο αν παρακολουθούσε έναν κάβουρα (καρκίνο) να προχωρά. Εξ ου και “καρκινική” επιγραφή. Στις Ευρωπαϊκές γλώσσες, για τον χαρακτηρισμό των καρκινικών επιγραφών χρησιμοποιείται η λέξη “παλίνδρομοι”.  Ο χαρακτηρισμός “καρκινική επιγραφή” προέρχεται από την κίνηση του “καρκίνου” (κάβουρα), ο οποίος κινείται πλαγίως, και προκειμένου να προχωρήσει μπροστά πηγαίνει δεξιά – αριστερά – δεξιά – αριστερά. 

Τώρα θα μου πείτε γιατί το αναφέρουμε αυτό.. Μα πολύ απλά γιατί η σημερινή ημέρα, Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020, είναι μία μέρα που δεν θα συναντήσουμε ξανά αυτόν τον αιώνα. Και αυτό γιατί η αντίστοιχη προηγούμενη συνέβη πριν από 909 χρόνια και η επόμενη θα συμβεί σε 101 χρόνια.

Πρόκειται για τη μοναδική ημερομηνία με καρκινική γραφή του 21ου αιώνα που ισχύει για όλο τον πλανήτη, καθώς στην Αμερική αναγράφουν πρώτα τον μήνα στις ημερομηνίες. Ενώ δηλαδή, για παράδειγμα, χθες Σάββατο σε όλο τον κόσμο η ημερομηνία αναγραφόταν 01/02/2020, στην Αμερική αναγραφόταν 02/01/2020. Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι ανάλογο ήταν πριν από 909 χρόνια, στις 11/11/1111, ενώ δεν θα ξανασυμβεί παρά μόνο μετά από 101 χρόνια, όταν το ημερολόγιο δείξει 12/12/2121.

Καρκινική γραφή επίσης είναι τα ονόματα "ΑΝΝΑ" ή "ΣΑΒΒΑΣ" αλλά και πόλεις όπως "ΣΕΡΡΕΣ" είναι καρκινικές. Όπως και η λέξη "άλλα" ή "αλλά". 

Παρόμοιες επιγραφές με το "«Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν» είναι οι:

«Νοσώ. Σύ ος η ίαμα, Ιησού, σώσον»
«Νόμον, ο κοινός, έχε σον οικονόμον»
«Σος ειμί, τίμιε, σός»
«Σοφά ται και μη, γη μια και τάφος»

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα thetoc.gr