Αιγαίο - Χάλκη: Το "Ελπίς" φέρνει το μέλλον στα νησιά μας

Χάλκη - Αιγαίο

Από τις 5 Νοεμβρίου η Χάλκη έγινε επίσημα το πρώτο GR-Eco Island. Με δύο λόγια, το νησί εντάχθηκε πρώτο στην εθνική πρωτοβουλία για την ταυτόχρονη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών των νησιών.

Συμμετέχοντας στην εθνική αυτή πρωτοβουλία η εταιρεία Παπαστράτος προχώρησε σε μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό και πρόσφερε ένα ηλιακά ηλεκτροκίνητο σκάφος. Το συγκεκριμένο καΐκι θα χρησιμοποιηθεί για τις τουριστικές και μεταφορικές ανάγκες του νησιού.

Αυτό το σκάφος-πρότυπο έχει μήκος 10 μέτρα, χωρητικότητα 8-10 ατόμων, κινητήρα 11KW και ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά στην οροφή του. Διαθέτει αυτονομία έως 6 ωρών και φορτίζει είτε από τον ήλιο είτε με παροχή ρεύματος. Ο σχεδιασμός του έχει βασιστεί σε παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική σκαφών του 1935 και η λεμβολόγηση του έγινε από την Patmos Marine, μία οικογενειακή επιχείρηση με έδρα την Πάτμο.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στη Χάλκη στο πλαίσιο του προγράμματος GR – eco islands και απόλαυσε το πρώτο «οικολογικό» ταξίδι του ηλεκτροκίνητου σκάφους της Παπαστράτος.

Επιτομή Κυκλικής Οικονομίας 

Η κίνηση με πράσινη ενέργεια, οι μηδενικές εκπομπές καυσαερίων, η ελαχιστοποίηση της υποθαλάσσιας ηχορύπανσης και η τεχνολογία που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν αυτό το ηλεκτρικό σκάφος την επιτομή της κυκλικής οικονομίας.

Η κατασκευή και ο εξοπλισμός αυτού του τύπου σκαφών δημιουργεί θετικό οικονομικό αντίκτυπο για πολλές μικρές, τοπικές, οικογενειακές επιχειρήσεις, και διατηρεί ζωντανή μια ναυπηγική παράδοση δεκαετιών. Ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ένα μεγάλο μέρος των τουριστικών θαλάσσιων μετακινήσεων θα διεξάγεται από το σκάφος αυτό.

Υπερηφάνεια 

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρχος, σχολιάζοντας τη παρουσία του συγκεκριμένου ξύλινου σκάφους ανέφερε "Η "Ελπίς" είναι ένα υπέροχο ηλεκτροκίνητο ηλιακό ξύλινο σκάφος. Το ακόμα πιο υπέροχο και αισιόδοξο είναι οτι κατασκευάστηκε στην Πάτμο, στις εγκαταστάσεις της "Patmos Marine" της οικογένειας Καμίτση. Τα αδέλφια Καμίτση μας έχουν συνηθίσει στις ευχάριστες εκπλήξεις, αποτέλεσμα της δημιουργικότητας ανθρώπων που δουλεύουν με μεράκι".

 

Δράσεις για κλιματική αλλαγή 

Η Παπαστράτος δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει κάθε νησί που θα συμμετέχει στην πρωτοβουλία των GR-Eco Islands, είτε με ηλεκτροκίνητο σκάφος, όπως στην περίπτωση της Χάλκης, είτε με άλλο εξοπλισμό βάσει των ιδιαίτερων, τοπικών αναγκών.

Πρόκειται για μία ενέργεια που εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόσφατης δημόσιας δέσμευσης της εταιρείας να διαθέτει το 50% των ετήσιων πόρων κοινωνικής στήριξης προς δράσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News