Αιγαίο: Στη Κάρπαθο η νέα αμερικανική βάση;

Κάρπαθος

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κάρπαθος μπαίνει στο τραπέζι όσον αφορά θέματα αμυντικής συνεργασίας με την Αμερική...  Είχε αναφερθεί πριν από χρόνια από τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμένο, όταν είχε γίνει γνωστή η πρόθεση των Αμερικανών να αφήσουν τις βάσεις στην Τουρκία. 

Τώρα;  Ο Νίκος Δένδιας - Υπουργός Εξωτερικών - σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Βήμα τόνισε ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την στρατηγική θέση της Ελλάδας και φαίνεται να έχουν αμφιβολίες αναφορικά με την Τουρκία».

Μάλιστα, συμπλήρωσε πως «η άλλη τοποθεσία στη νησιωτική Ελλάδα θα διευκολύνει την ενίσχυση της παρουσίας και την ταχεία ανάπτυξη του αμερικανικού καθώς και του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο».

Θεωρείται δύσκολο ο κ. Δένδιας να αναφέρονταν στην Σούδα, αφού κάνει λόγο για «άλλη τοποθεσία στη νησιωτική Ελλάδα».

Αν έπρεπε να μαντέψουμε θα διαλέγαμε Λήμνο, αφού φαίνεται πως οι ΗΠΑ προσανατολίζονται πλέον προς τα Στενά και τη Μαύρη Θάλασσα, όμως ο υπουργός κάνει λόγο για Αν. Μεσόγειο, οπότε η Λήμνος πέφτει λίγο… μακριά.

Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής», τα αμερικανικά αιτήματα αφορούν σε μια λίστα με περίπου 20 σημεία της ελληνικής Επικράτειας για την δημιουργία ή αξιοποίηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Μεταξύ των σημείων αυτών είναι η Σκύρος και η Κάρπαθος.

Η Σκύρος θα είναι απαραίτητη στις ΗΠΑ για τον έλεγχο των Στενών και της Μαύρης Θάλασσας.

Αντίστοιχα η Κάρπαθος θα χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου.

Λέτε;  

Με πληροφορίες από τη σελίδα sportime.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News