Αirbnb τώρα και στη ....κουζίνα (!!!) με το όνομα TastePlease

Αν είστε περήφανοι για τις ικανότητές σας στην κουζίνα, αν σας αρέσει να γνωρίζετε νέο κόσμο ή αν βρίσκεστε σε μια μεταβατική φάση της επαγγελματικής σας ζωής, τότε υπάρχει μια νέα μόδα που θα... λατρέψετε. Ηταν τον Μάρτιο του 2017, που ο Δανός σεφ Φρανκ Λατζ ξεκίνησε να δίνει σάρκα και οστά στην ιδέα του, να φέρνει τον κόσμο κοντά μέσω ενός κοινού πάθους, αυτό της μαγειρικής και του φαγητού.

Το TastePlease, που αποτελεί κατ’ ουσίαν την Airbnb του φαγητού, ξεκίνησε από τη Δανία και γρήγορα επεκτάθηκε, ενώ εσχάτως έφτασε στην Ελλάδα. Η νέα αυτή εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στον καθένα μας να ανοίξει το σπίτι του σε ταξιδιώτες, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν σπιτικό φαγητό συντρώγοντας με ντόπιους. Το κόστος για το γεύμα ορίζεται από τον εκάστοτε οικοδεσπότη και καταβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας της εταιρείας.

Μια γρήγορη «βόλτα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκεί για να εντοπίσετε ανάλογα «τραπεζώματα» σε όλη την Αττική. Ωστόσο, οι γνώστες του χώρου επισημαίνουν ότι η «πατρότητα» της ιδέας ανήκει μάλλον στη γαλλική εταιρεία eatwith.com, που δραστηριοποιείται από το 2014 σε περισσότερες από 130 χώρες, όπου επιπλέον οι ντόπιοι διοργανώνουν γαστρονομικά events και tours. Ενδεικτικά, η ανάπτυξη της εταιρείας υπήρξε τέτοια, που ήδη διαθέτει γραφεία στο Παρίσι, το Λονδίνο, τη Βαρκελώνη, το Σαν Φρανσίσκο και στο Τελ Αβίβ.

Η γρήγορη εξέλιξη τέτοιων ιδεών αποδεικνύει περίτρανα την ανάγκη των ταξιδιωτών να βιώνουν αυθεντικές εμπειρίες, αλλά και τη δυναμική της γαστρονομίας.

«Αυτό δημιουργήθηκε για σένα!». Ετσι σκέφτηκαν οι φίλοι του Χάρη Σατυρίδη, δεινού μάγειρα και εγκάρδιου οικοδεσπότη. «Για πολλές δεκαετίες ασχολήθηκα με την αγορά των τροφίμων αλλά και το delicatessen, οπότε όντας και Μικρασιάτης ήταν μοιραίο σχεδόν να αγαπήσω τη μαγειρική», περιγράφει στην «Καθημερινή» ο κ. Σατυρίδης, που έχει ήδη σχεδιάσει ένα «event» με μενού θαλασσινών. «Δεν έχω ποτέ ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μαγειρική, αλλά καθώς μαγείρευα συστηματικά, είχα δημιουργήσει ατύπως πολλές κατηγορίες μενού, ενώ καλούσα τακτικά φίλους στο σπίτι για φαγητό». Εξ ου και είχε τοποθετήσει μια μεγάλη τραπεζαρία σε ένα ευάερο και ευήλιο σημείο του σπιτιού.

«Αν η πρότασή μου δεν βρει αρχικά απήχηση σε ξένους ταξιδιώτες, θα καλέσω τους φίλους μου εκείνη την ημέρα και θα τους ετοιμάσω κάτι που αγαπούν πολύ: πάπια με δαμάσκηνα, που έχει “σβήσει” σε ουίσκι...». Εξυπακούεται ότι στο TastePlease, όπως αντίστοιχα σε όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες, οι μάγειροι-οικοδεσπότες θα αξιολογούνται. «Δεδομένου ότι στην Ελλάδα το airbnb ανθεί, αναμένουμε κάτι ανάλογο και με το TastePlease», σχολιάζει παράγοντας της αγοράς, «εν προκειμένω, η προσφερόμενη υπηρεσία είναι λιγότερο απαιτητική, καθώς στην Ελλάδα μαγειρεύουμε καθημερινά συχνότερα αλλά και ποιοτικότερα απ’ ό,τι άλλοι λαοί».