Αμερική: Αποκαθήλωση Γκαγκάριν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία

Γκαγκάριν - Ρωσία

Το είδαμε κι αυτό...  Η μάλλον έψαχναν οι Αμερικανοί ευκαιρία...  Κι έτσι μετά τον Πολιτισμό, την μουσική, τον αθλητισμό έρχεται και η ώρα του ...Διαστήματος.  Οπως δεν έγραψε Αμερικανίδα δημοσιογράφος πρόσφατα, η Κάθλιν Τζονστόουν «Ο Πούτιν είναι κακός. Γι’ αυτό ο Γιούρι Γκαγκάριν δεν πήγε στο Διάστημα. Ο Τσαϊκόφσκι δεν ήταν καλός συνθέτης και ο Ντοστογιέφσκι ήταν κακός συγγραφέας». 

Τι συνέβη; Διαστημικό Ίδρυμα στο Κολοράντο των ΗΠΑ αφαίρεσε το όνομα του Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου ανθρώπου που ταξίδεψε στο διάστημα, συνδυάζοντας το με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία!  Με λίγα λόγια οι υπεύθυνοι του ιδρύματος συνέδεσαν τον μεγάλο Σοβιετικό κοσμοναύτη με τη Ρωσία του Πούτιν και αφαίρεσαν το όνομα του! 

Γράφουν λοιπόν στην ανακοίνωση τους:

“Πριν από τρεις εβδομάδες, όταν ξεκινήσαμε για πρώτη φορά να δημοσιεύουμε ειδοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την εκδήλωσή μας της 3ης Απριλίου, που τότε ονομαζόταν “Yuri’s Night”, λάβαμε μια σειρά από αρνητικές αναρτήσεις για τη Ρωσία.

Θέλοντας να διασφαλίσουμε ότι το επίκεντρο θα παραμείνει στους στόχους μας – η έναρξη της 10ης επετείου του Space Foundation Discovery Center και η συγκέντρωση κεφαλαίων για τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα – πήραμε την απόφαση να αλλάξουμε το όνομα σε «A Celebration of Space: Discover What’s Next » ( Γιορτή του Διαστήματος: Ανακαλύψτε τι έρχεται)”!

 

Ειρωνεία;  Ο Γιούρι Γκαγκάριν είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Ουκρανία.

Μάλιστα, το 2011, η Ουκρανία κυκλοφόρησε ένα γραμματόσημο για την 50ή επέτειο της ιστορικής πτήσης που πραγματοποίησε ο Γιούρι Γκαγκάριν, στις 12 Απριλίου 1961, ενώ λίγο πιο πριν, το στάδιο Chernihiv στην Ουκρανία είχε ονομαστεί σε «Στάδιο Γιούρι Γκαγκάριν», ονομασία που διατηρεί ακόμα. Το 2013, ο Ουκρανός καλλιτέχνης του δρόμου, Andrey Palval, απέτισε φόρο τιμής στον Σοβιετικό κοσμοναύτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News