Αμερική: Η δικαίωση "άργησε" για 16χρονο μόλις έναν αιώνα

Θανατική Ποινή

Εστω και τώρα... Εστω και μετά από έναν αιώνα... Δικαιοσύνη σε μία χώρα που μπορεί να παρεμβαίνει στα άλλα κράτη ως άλλος δικαστής Ντρεντ για ψύλλου πήδημα, όμως εντός συνόρων το χρώμα ακόμη και σήμερα παίζει ρόλο στην απόδοση της Δικαιοσύνης. Πόσο μάλλον πριν από εκατό χρόνια...

Και αναφερόμαστε στην περίπτωση του  Αλεξάντερ Μακ Κλέι Ουίλιαμς, ο οποίος έιχε καταδικαστεί (με συνοπτικές διαδικασίες) σε θάνατο στα 16 του χρόνια, για ένα φόνο λευκής γυναίκας που τελικά δεν έκανε ποτέ. Το βασικό του αμάρτημα; Αφροαμερικανός... 

Η δικαίωση, η οποία ήρθε από δικαστήριο της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, «άργησε» σχεδόν ένα αιώνα για τον Ουίλιαμς κατηγορούμενο τότε για την «βάναυση δολοφονία» της Βίντα Ρομπάρε, στις 3 Οκτωβρίου του 1930, μιας λευκής υπεύθυνης του Σχολείου αρρένων Γκλεν Μιλς, ενός κέντρου κράτησης παραβατικών ανήλικων. Η γυναίκα βρέθηκε δολοφονημένη από τον σύζυγο της στην ξύλινη κατοικία της που βρισκόταν στον περίβολο του ιδρύματος στο οποίο εξέτιε ποινή ο 16χρονος Ουίλιαμς.

«Δεν μπορούμε να ξαναγράψουμε την Ιστορία. Όμως όταν μπορεί να αποδοθεί η δικαιοσύνη αναγνωρίζοντας δημόσια ένα τέτοιο λάθος, εμείς πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία», δήλωσε από την πλευρά του ο εισαγγελέας της κομητείας του Ντέλαγουερ, στην Πενσιλβάνια, Τζακ Στολστέιμερ.

Η μοναδική αδελφή του άτυχου 16χρονου που είναι σήμερα 92 χρόνων εκφράζει την ικανοποίηση της. «Είμαι απλά ικανοποιημένη που αυτό τελειώνει όπως θα έπρεπε να είχε αρχίσει», δήλωσε η Σούσι Ουίλιαμς-Κάρτερ, η αδελφή του εφήβου, την οποία επικαλείται σήμερα η εφημερίδα The Philadelphia Inquirer. «Ξέραμε ότι ήταν αθώος, τώρα θέλουμε να το ξέρει όλος ο κόσμος».

Ο έφηβος, που θανατώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1931, έμεινε στην ιστορία της Πολιτείας ως το νεότερο αγόρι που εκτελέστηκε αφού του επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών.

Ο «κατηγορούμενος βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα σώμα ενόρκων που ήταν όλοι τους λευκοί, το οποίο τον έκρινε ένοχο μέσα σε λιγότερο από τέσσερις ώρες» επισήμανε ο εισαγγελέας Στολστέιμερ, που επικαλέστηκε «τις ασυνέπειες» του φακέλου, ως στοιχεία που μπορούσαν να απαλλάξουν τον κατηγορούμενο αλλά ωστόσο αγνοήθηκαν.

Ο εισαγγελέας στηρίχθηκε στο «ματωμένο αποτύπωμα χεριού ενός ενήλικου άνδρα που βρέθηκε κοντά στην πόρτα του τόπου του εγκλήματος και φωτογραφήθηκε από την αστυνομία» αλλά ουδέποτε αναφέρθηκε στη δίκη. Δηλαδή η ύπαρξη άλλου υπόπτου, του πρώην συζύγου της Βίντα Ρομπάρε, από τον οποίο είχε πάρει διαζύγιο για «ακραία αγριότητα».

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News