Αμερική: Πέθανε ο πρώτος άνθρωπος με μεταμοσχευμένη καρδιά χοίρου

twitter

Εγραψε ιστορία... Πέρασε στην αιωνιότητα... 

Πέθανε ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε μεταμοσχευμένη καρδιά από χοίρο, δύο μήνες μετά την επέμβαση, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του νοσοκομείου Μέριλαντ, στο οποίο πραγματοποιήθηκε το χειρουργείο.

Ο 57χρονος Νταβίντ Μπένετ πέθανε την Τρίτη στο Πανεπιστήμιο του Ιατρικού Κέντρου του Μέριλαντ. Οι γιατροί δεν απέδωσαν σε μία συγκεκριμένη αιτία τον θάνατό του, λέγοντας μόνο μόνο ότι η κατάστασή του είχε αρχίσει να επιδεινώνεται αρκετές μέρες προηγουμένως.

Ο γιος του Μπένετ συνεχάρη το νοσοκομείο, λέγοντας ότι η οικογένεια ήλπιζε ότι θα βοηθούσε περισσότερο τις προσπάθειες να μπει ένα τέλος στις ελλείψεις οργάνων.

«Είμαστε ευγνώμονες για κάθε καινοτόμο στιγμή, κάθε τρελό όνειρο, κάθε βραδιά χωρίς ύπνο που χρειάστηκε γι αυτήν την ιστορική προσπάθεια. Ελπίζουμε αυτή η ιστορία να είναι αρχή της ελπίδας και όχι το τέλος της» ανέφερε ο Ντέιβιντ Μπένετ Τζούνιορ σε μία δήλωση που δημοσίευσε το νοσοκομείο του Μέριλαντ.

Οι γιατροί επί δεκαετίες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν όργανα ζώων για μεταμοσχεύσεις που μπορούν να σώσουν ζωές. Ο Μπένετ, ένας μάστορας από το Hagerstown, στο Μέριλαντ, έκανε τη μεταμόσχευση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πέθαινε. Δεν ήταν κατάλληλος για μεταμόσχευση ανθρώπινης καρδιάς, ήταν κλινήρης και δεν είχε άλλες επιλογές.

Μετά την επέμβαση στις 7 Ιανουαρίου, ο γιος του είπε στο Associated Press ότι ο πατέρας του γνώριζε πως δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι θα λειτουργούσε η μεταμόσχευση.

 

Τροποποίηση και αγωνία 

Στην αρχή η καρδιά του χοίρου λειτουργούσε και το νοσοκομείο του Μέριλαντ ενημέρωνε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την υγεία του Μπένετ, ο οποίος φαινόταν να αναρρώνει σιγά σιγά. Τον περασμένο μήνα, το νοσοκομείο κυκλοφόρησε βίντεο με τον ίδιο να παρακολουθεί το Super Bowl από το κρεβάτι του νοσοκομείου ενώ εργαζόταν με τον φυσιοθεραπευτή του.

Ο Μπένετ επέζησε πολύ περισσότερο με την γονιδιακά επεξεργασμένη καρδιά χοίρου από ό,τι ένα ετοιμοθάνατο βρέφος από την Καλιφόρνια, που έζησε 21 ημέρες με την καρδιά ενός μπαμπουίνου το 1984.

«Είμαστε συντετριμμένοι από την απώλεια του κ. Μπένετ. Αποδείχθηκε ότι ήταν ένας γενναίος και ευγενής ασθενής που πάλεψε μέχρι το τέλος», δήλωσε ο Δρ Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ, ο οποίος πραγματοποίησε την επέμβαση στο νοσοκομείο της Βαλτιμόρης, σε δήλωση.

Από την εμπειρία του Μπένετ «έχουμε αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις μαθαίνοντας ότι η γενετικά τροποποιημένη καρδιά χοίρου μπορεί να λειτουργήσει καλά στο ανθρώπινο σώμα, ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα καταστέλλεται επαρκώς», δήλωσε ο Δρ Muhammad Mohiuddin, επιστημονικός διευθυντής του πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Η ανάγκη για μία άλλη πηγή οργάνων είναι τεράστια. Πάνω από 41.000 μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ την περσινή χρονιά - συμπεριλαμβανομένων 3.800 μεταμοσχεύσεων καρδιάς.

Ωστόσο, πάνω από 106.000 άτομα παραμένουν στη λίστα. Χιλιάδες πεθαίνουν κάθε χρόνο πριν λάβουν το όργανο και χιλιάδες περισσότεροι προστίθενται στη λίστα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News