Αμερική: Τα "παπούτσια του σατανά", η NIKE και η μάχη στα δικαστήρια

Διαφημιστικό κόλπο ή αιτία πολέμου σε ένα πεδίο που ενδεχομένως να ανοίξει περιοχές που δεν έχουν άμεση σχέση με τον αθλητισμό; Η εταιρεία αθλητικών παπουτσιών Nike άσκησε μήνυση εναντίον της εταιρείας MSCHF για πώληση μη εξουσιοδοτημένων «παπουτσιών του Σατανά» σε συνεργασία με τον ράπερ Lil Nas X. Η εταιρεία υποδημάτων λέει ότι η MSCHF παραβίασε τα εμπορικά της σήματα πουλώντας προσαρμοσμένα παπούτσια Nike περιορισμένης έκδοσης που φέρεται να τροποποιήθηκαν με μια σταγόνα ανθρώπινου αίματος. Από την ανακοίνωση των «Satan Shoes», όπως ονομάζονται επίσημα, την περασμένη εβδομάδα, η Nike ισχυρίζεται ότι τα παπούτσια έβλαψαν τη φήμη της, «μεταξύ των καταναλωτών που πιστεύουν ότι η Nike υποστηρίζει τον σατανισμό», και ζητεί να καταστραφούν και η MSCHF να καταβάλει οικονομικές αποζημιώσεις.

Το βίντεοκλιπ

Τα «παπούτσια του Σατανά» έχουν έναν ανεστραμμένο σταυρό, ένα πεντάλφα, τις λέξεις «Λουκάς 10:18» και, σύμφωνα με πληροφορίες, μια σταγόνα πραγματικού ανθρώπινου αίματος. Κατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας τροποποιημένα Nike Air Max 97, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Nike. Τα παπούτσια έχουν σημειώσει τεράστια επιτυχία, με τα 666 ζευγάρια (σ.σ. το κόστος στα 1018 δολάρια το ζευγάρι) που κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα να έχουν εξαντληθεί σε λιγότερο από ένα λεπτό. Για την δημιουργία της νέας γραμμής υποδημάτων, έξι υπάλληλοι της MSCHF εκτός από τον χρόνο τους προσέφεραν κυριολεκτικά το αίμα τους, όπως επιβεβαίωσε ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας, ο Daniel Greenberg. Ερωτηθείς από τους New York Times για το πως συνέλεξαν το αίμα, ο Greenberg απάντησε: «ναι, χαχα, δεν το έκαναν επαγγελματίες υγείας, το κάναμε μόνοι μας, λολ». 

Τα προσαρμοσμένα μαύρα και κόκκινα παπούτσια της MSCHF δημιουργήθηκαν και κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα για να συμπέσουν με την κυκλοφορία του τελευταίου τραγουδιού του Lil Nas X, με τίτλο «Montero» (Call Me By Your Name). Εχει αναφορές στον Παράδεισο και τον «άρχοντα του σκότους». Στο τραγούδι, ο Lil Nas X, κατά κόσμον Montero Lamar Hill, εμφανίζεται να παίζει κιθάρα στην Εδέμ, όταν παρουσιάζεται στο δέντρο της Γνώσης ο Σατανάς με σώμα φιδιού, με τον οποίον αρχίζει να ερωτοτροπεί στα γρασίδια του Παραδείσου και τα βράχια της Κόλασης.

Το βίντεοκλιπ επιφυλάσσει ένα ελληνικό ρητό, χαραγμένο στο κορμό του δένδρου της Γνώσης  «Λουκάς 10:18» διαβάζει κανείς κοντά στην μύτη του παπουτσιού και στο αντίστοιχο χωρίο της Καινής Διαθήκης: «Είδα τον Διάβολο να πέφτει σαν κεραυνός από τα ουράνια». Αντιδρώντας σαρκαστικά στον σάλο, ο ράπερ ανέβασε ένα βίντεο στο Youtube χθες με τίτλο «Ο Lil Nas X απολογείται για το παπούτσι του Σατανά». Όμως αυτό που ξεκινά ως δήθεν ειλικρινής συγγνώμη κόβεται απότομα δίνοντας την θέση του σε μία από τις πιο ερωτικές στιγμές του βίντεο κλιπ.

Οι αντιδράσεις 

Υποβάλλοντας τη μήνυση, η Nike δήλωσε ότι ούτε εξουσιοδότησε ούτε και ενέκρινε τα «Satan Shoes» και ζήτησε επίσης να απαγορευθεί από το MSCHF να χρησιμοποιεί το σήμα της και να πουλάει τα παπούτσια της. Στην αγωγή, η Nike είπε ότι «η MSCHF και τα μη εξουσιοδοτημένα “παπούτσια του Σατανά” είναι πιθανό να προκαλέσουν σύγχυση και να δημιουργήσουν μια εσφαλμένη σχέση μεταξύ των προϊόντων της MSCHF και της Nike. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ήδη ενδείξεις σημαντικής σύγχυσης και αντιδράσεων στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των κλήσεων για μποϊκοτάζ της Nike ως απάντηση στην κυκλοφορία των παπουτσιών της MSCHF».

Εκπρόσωποι της Nike και της MSCHF δεν ανταποκρίθηκαν στις κρούσεις του περιοδικού Rolling Stone για κάποιο σχόλιο. Παρότι ο ράπερ Lil Nas X δεν συγκαταλέγεται στη μηνυτήρια αναφορά, ούτε ο δικηγόρος του μουσικού απάντησε στις ερωτήσεις του περιοδικού.   Ο καθηγητής μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια Stephen J. Hoch σχολίασε σκωπτικά πως ήταν «έξυπνη κίνηση» της MSCHF να φτιάξει μόνο 666 ζευγάρια. «Δεν θα τους μείνει πολύ εμπόρευμα απούλητο». «Είναι στα όρια της φάρσας, όχι ιδιαίτερα καλής. Και η τιμή είναι γελοία».

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατά το παρελθόν η MSCHF δεν είχε δεχτεί μήνυση από την Nike όταν είχε και πάλι μετατρέψει ζευγάρια Nike Air Max 97 σε «αθλητικά του Ιησού» με αγιασμό και σταυρούς στα κορδόνια 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News