Ανδριώτης ο νέος ρεκόρμαν ψαρέματος με ψαροντούφεκο συναγρίδας βάρους 12.6 κιλά (video)

Στους παλαιότερους ψαράδες ήταν γνωστή ως η «βασίλισσα του βυθού», ενώ για όλους τους αλιείς, ερασιτέχνες και μη, αποτελεί διακαή πόθο και ένα πολύτιμο… θήραμα για τη συλλογή τους. Ο λόγος για την συναγρίδα... Αναφερόμαστε στην "πολύχρωμη συναγρίδα" (Dentex Dentex) που ξεχωρίζει για την εξαιρετική της γεύση. Ανήκει στην οικογένεια των σπαρίδων και συναντάται τόσο στη Μεσόγειο όσο και στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού. Όπως αρμόζει βέβαια σε μια «βασίλισσα», η συναγρίδα δεν αρέσκεται σε σκουλήκια, οπότε οι «υποψήφιοι θηρευτές» θα πρέπει να στραφούν σε μεγάλα και ακόμα καλύτερα, ζωντανά δολώματα (καλαμάρι, ζαργάνα, καλογριά και μικρά αφρόψαρα), ικανά να τραβήξουν την προσοχή της.

Και βέβαια αποτελεί ένα ψάρι που όλοι θέλουν να πιάσουν. Με κάθε είδους τρόπο... Ο πιο εντυπωσιακός όμως είναι αυτός που ψαροντούφεκο. Εκεί όπου ξεχωρίζει ο καλός κυνηγός... Τον περασμένο Ιούλιο, ο Χιώτης ερασιτέχνης ψαράς Βαγγέλης Λαγκώνας έγραψε ιστορία και επικυρώθηκε ως παγκόσμιος ρέκορντμαν στο International Underwater Spearfishing Association γιατί πολύ απλά έπιασε συναγρίδα 11 κιλών ανοιχτά των Οινουσσών. Και μάλιστα σε απόσταση μόλις 100 μέτρα από τη βάρκα του και σε βάθος 30 περίπου μέτρων... Και όπως είχε τονίσει τότε ο Βαγγέλης Λαγκώνας " είδα 5 ίδιου μεγέθους συναγρίδες. Σταμάτησα πίσω από ένα βράχο και σύντομα συνειδητοποίησα ότι το ένα ήρθε πολύ κοντά. Η βολή ήταν πολύ εύστοχη και χτύπησε το ψάρι στα βράγχια»...

Ρεκόρ όμως που δεν κράτησε περισσότερο από έναν χρόνο. Κι αυτό γιατί στις 14 Απριλίου, πριν περίπου έναν μήνα, στη Ζάκυνθο, ο 32χρονος Ανδριώτης (από το Γαύριο) Δημοσθένης Αδάμης έσπασε το ρεκόρ... Και η ψαριά του (πάντα με ψαρεντούφεκο) ήταν στα 12.6 κιλά (!!!) Και η είδηση έγινε γνωστή σήμερα καθότι όλο αυτό το διάστημα έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την Διεθνή Ομοσπονδία ψαρέματος με ψαροντούφεκο που εδρεύει στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών, έτσι ώστε να κατοχυρωθεί επίσημα το ρεκόρ!

Και όπως διαβάζουμε στο σχετικό άρθρο του enandro.gr και στο βίντεο που συνοδεύει ο Δημοσθένης Αδάμης τονίζει «Για περισσότερα από 20χρόνια το είχα παράπονο, πως η θάλασσα δεν μου είχε δώσει ποτέ μια καθιστή εύκολη συναγρίδα.... Αποφάσισε τελικά να το κάνει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο! Το ψάρι που δεν βαράω έχει ολόφρεσκα τα σημάδια απο μάχη στα μούτρα του. Το ψάρι που βάρεσα ξέρασε μερικά ολοζώντανα πλοκάμια, με τα χρώματα τους να ιριδίζουν αλλά το υπόλοιπο χταπόδι δεν ήταν στο στομάχι. Πιθανολογώ πως βρισκόταν στο στομάχι του ψαριού που έφυγε και τα σημάδια στα μούτρα του, ήταν πιθανότατα δοντιές απ' την άλλη επάνω στην μάχη. Τα σημάδια δεν δείχνουν σαν γδαρσίματα από βράχια στην προσπάθεια να φαγωθεί το χταπόδι αλλά σαν δαγκωνιές! Τα ψάρια μόλις το είχαν φάει και κάθισαν στην άμμο δίνοντας μάχη να το καταπιούν. Δύο συναγρίδες 13 κιλών να κάθονται στην άμμο... σαν μπαρμπούνια! Aρχικά σκέφτηκα να πάω για διπλέτα... αλλά είδα το αριστερό ψάρι να κάνει πίσω, έτοιμο να σπάσει...οπότε δεν το ρίσκαρα! Η θάλασσα δεν παύει ποτέ να μας εκπλήσσει!"

Τέλος, να σημειώσουμε ότι το απόλυτο ρεκόρ έχουν δύο ψαράδες από την Ξάνθη… Ο λόγος για τον Νίκο Παπαβέργο (καπετάνιο και ιδιοκτήτη σκάφους) και τον Μπάμπη Μουρατίδη (μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ξάνθης) οι οποίοι τον Απρίλιο του 2014 στο Θρακικό Πέλαγος ( ανοιχτά των Αβδήρων) είχαν πιάσει τρεις συναγρίδες : η μία 3.5 κιλά, η δεύτερη 4.5 και η τρίτη 16 κιλά και 120 γραμμάρια που λογίζεται ως η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη συναγρίδα που έχει αλιευτεί …