Αντικύθηρα: 500 ευρώ το μήνα σε όποια οικογένεια θέλει να μετακομίσει στο νησί

Δεκέμβριος του 2018 και διαβάζουμε την δήλωση που έκανε στην ιστοσελίδα iefimerida.gr ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αντικυθήρων, Ανδρέας Χαρλακάκης "Ο τόπος μας είναι πολύ όμορφος αλλά και δύσκολος τους μήνες του χειμώνα. Αναζητάμε πολύτεκνες οικογένειες, για να "αναστήσουμε" το νησί μας. Να μην σβήσει. Να μην ερημωθεί. Πριν από λίγες ημέρες εγκαταστάθηκαν στα Αντικύθηρα τρία μικρά παιδιά με τους γονείς τους, οι οποίοι έχουν καταγωγή από το νησί και ο τόπος ζωντάνεψε. Εμείς έχουμε ανάγκη από τρεις νέες οικογένειες, πολύτεκνες για να γίνουν τα Αντικύθηρα ζωντανά και γεμάτα παιδικές φωνές. Όπως ήταν και πριν από τέσσερις δεκαετίες όταν πήγαινα εγώ σχολείο. Τότε στο νησί επάνω ζούσαν περίπου 300 άτομα.

Οι ειδικότητες των ανθρώπων που αναζητάμε είναι φούρναρης, οικοδόμος, ψαράς αλλά και κτηνοτρόφος. Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο στα Αντικύθηρα. Από τη μέρα που έγινε γνωστό από την τηλεόραση ότι η Μητρόπολη έχει ξεκινήσει αυτή τη δράση σε συνεργασία με το δήμο έχω δεχτεί τουλάχιστον 15 τηλεφωνήματα από πολύτεκνες οικογένειες οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω κρίσης. Εγώ τους λέω να έρθουν εδώ να δουν το μέρος να τους φιλοξενήσουμε και αν τους αρέσει να μείνουν και αυτοί στα Αντικύθηρα».

Το ζητούμενο είναι ότι το έμαθαν και οι ξένοι... Τα μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων σε όλο το κόσμο. Αποτέλεσμα, η είδηση να γίνει viral ενώ βρέθηκε στο νησί των 24 κατοίκων, ακόμη και δημοσιογράφος των LA Times. Ξέρετε από το Λος Αντζελες...  Οι βρετανικές Independent και Sun αλλά και το Greek Reporter, φιλοξενούν το θέμα στην κεντρική τους σελίδα με τίτλο «Εντυπωσιακό ελληνικό νησάκι δίνει 500 ευρώ σε όσους μετακομίσουν εκεί»  Οσο για τους Αμερικανούς; Ο δημοσιογράφος πήγε εκεί να μιλήσει με τους κατοίκους, να δει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να ανακαλύψει πώς είναι η ζωή εκεί, εκθειάζοντας τα κάλλη του μικρού αυτού νησιού. Το ρεπορτάζ των LA Times, ακολούθως φιλοξένησαν μεγάλες ιστοσελίδες, όπως το Business Insider αλλά και το Marie Claire, με το νησί των Αντικυθήρων να γίνεται πλέον παγκοσμίως γνωστό.

Και η συνέχεια;  Το νησί ψάχνει κυρίως για πολύτεκνες οικογένειες- με τρία και περισσότερα- παιδιά. Επίσης οι ενήλικοι θα πρέπει να έχουν μία δεξιότητα ή να κάνουν κάποιο επάγγελμα που να έχει ανάγκη το νησί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρ΄όλο που η κάτοικοι στα Αντικύθηρα θα ήθελαν να αρχίσει αμέσως το συγκεκριμένο project, αυτό εν τέλει δεν είναι τόσο εύκολο, καθώς οι συνεντεύξεις με τους υποψήφιους μελλοντικούς κατοίκους του νησιού μπορεί να ολοκληρωθούν σε 4 χρόνια. Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι τέσσερις οικογένειες έχουν ήδη περάσει τα πρώτα τεστ και είναι έτοιμος για μετακόμιση 

Η επιδότηση των μελλοντικών κατοίκων που θα επιλεχθούν να ζήσουν εκεί θα κρατήσει τουλάχιστον τρία χρόνια. Το σχέδιο καταρτίστηκε μετά από συνεργασία του Μητροπολίτη Κυθήρων και Μονεμβασιάς μαζί με το τοπικό συμβούλιο του μικρού νησιού, ενώ αυτό που ελπίζουν οι κάτοικοι είναι να ξαναζωντανέψει αυτό το όμορφο νησί με τους λιγοστούς κατοίκους. Σημειώνεται πως εκτός από την επιδότηση των 500 ευρώ, οι επιλαχόντες θα έχουν δωρεάν καταλύματα, δωρεάν φαγητό και δωρεάν μετακίνηση.