Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαράξεναΔιάστημα: Το 2027 θα είναι έτοιμο το πρώτο ξενοδοχείο (!!!)

Διάστημα: Το 2027 θα είναι έτοιμο το πρώτο ξενοδοχείο (!!!)

|

Το Ίδρυμα Gateway ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ανοίξει το πρώτο διαστημικό ξενοδοχείο, με το όνομα Voyager Station, το 2027 – Nα φιλοξενεί 280 επισκέπτες και 112 μέλη πληρώματος (video)  

Η λέξη “διακοπές” φέρνει στο νου πολλές εικόνες: ειδυλλιακές παραλίες, αστραφτερές πίστες σκι, θεματικά πάρκα και όμορφες διαδρομές μέσα από πόλεις και χωριά. Σύντομα όμως, σε αυτήν την εικόνα προστίθεται πλανήτες, κολοσσιαίοι περιστρεφόμενοι τροχοί και διαστημικές στολές. 

Πράγματι, η διαστημική εποχή βαδίζει σταθερά στην εμπορική της φάση, επιτρέποντας σε όλο και περισσότερους ιδιώτες να αγοράζουν διαδρομές έξω από την ατμόσφαιρα της Γης. Τους τελευταίους μόλις μήνες, οι δισεκατομμυριούχοι Jeff Bezos και Richard Branson πλήρωσαν για να διασχίσουν ή να φτάσουν στην άκρη της γραμμής Kármán, το όριο μεταξύ της ατμόσφαιρας και του διαστήματος. Όπως φαίνεται, η εκκολαπτόμενη πελατεία των Bezos και Branson, θα κηρύξει την έναρξη της εποχής των ταξιδιών αναψυχής στο διάστημα, ακόμη και για μια πολυήμερη απόδραση.

Για να φιλοξενήσει μια τέτοια εκδρομή, η νεοφυής εταιρεία Orbital Assembly Corporation (AOC) με έδρα το Σακραμέντο, ανακοίνωσε ότι έως το 2027, σχεδιάζει το άνοιγμα του πρώτου διαστημικού ξενοδοχείου.  Το πρωτοπόρο ξενοδοχείο, Voyager Station, θα είναι ένα πολυτελές θέρετρο σχεδιασμένο να φιλοξενεί 280 επισκέπτες και 112 μέλη πληρώματος, με εστιατόριο, μπαρ, αίθουσα συναυλιών, γυμναστήριο και σινεμά.

Σχετικά, ο αντιπρόεδρος και αρχιτέκτονας του OAC, κ.Tim Alatorre, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι κατανοεί τον σκεπτικισμό, ωστόσο δεν αργεί η μέρα που τα ταξίδια στο διάστημα θα είναι ένα φυσιολογικό πράγμα και συμπλήρωσε ότι, το να είσαι αστροναύτης δεν θα είναι πια κάτι καινοτόμο, γιατί όλοι θα το έχουν κάνει.

oioo2-940x549.jpg

Ουράνιες αποδράσεις

Προς το παρόν, ωστόσο, το παλαιότερο όνειρο των ανθρώπων, ένα ταξίδι στα αστέρια, παραμένει κάτι νέο και συναρπαστικό. Για εκατοντάδες και ίσως χιλιάδες χρόνια, σημειώνει ο κ.Alatorre, η ιδέα του ταξιδιού στο διάστημαγοήτευε τους προγόνους μας. Πράγματι, η βασική δομή του Voyager βασίζεται σε έναν αιώνα αναζητήσεων, για το πώς μπορούν να λειτουργήσουν αποικίες στο διάστημα.

Η ιδέα του περιστρεφόμενου τροχού, που προτάθηκε στις αρχές του 1900 ως τρόπος δημιουργίας τεχνητής βαρύτητας, έγινε δημοφιλής αργότερα τη δεκαετία του 1950 από τον Γερμανό επιστήμονα πυραύλων Wernher von Braun. Χάρη στη φυγόκεντρη δύναμη που παράγει, οι επισκέπτες θα μπορούν να κινούνται λίγο-πολύ κανονικά.

Στην αρχή, το επίπεδο βαρύτητάς του θα είναι παρόμοιο με αυτό της Σελήνης, περίπου το 1/6 του επιπέδου της Γης. Ο κ. Alatorre επεσήμανε ότι ελπίζουν να το περιστρέψουν μέχρι το επίπεδο του Άρη (το 1/3 της βαρύτητας της Γης) και τελικά να αντιγράψουν τη βαρύτητα του πλανήτη μας. Προς το παρόν, η εταιρεία θέλοντας να κατανοήσει καλύτερα τη φυσιολογία των επισκεπτών, μελετά το πώς οι άνθρωποι προσαρμόζονται στην τεχνητή βαρύτητα.

Μία πολύ θετική παράμετρος, είναι το γεγονός ότι, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα άτομα με αναπηρία θα αντιμετωπίζουν λιγότερα φυσικά εμπόδια, ενώ οι λάτρεις του αθλητισμού θα ανακαλύψουν νέες, εκπληκτικές ικανότητες.

Μετά την εκτόξευση από τη Γη, οι επισκέπτες θα φτάνουν σε έναν κεντρικό κόμβο σύνδεσης μηδενικής βαρύτητας. Από εκεί, θα μεταφέρονται με ανελκυστήρες στο εξωτερικό κομμάτι, στην αλυσίδα «μονάδων κατοίκησης» οι οποίες θα βρίσκονται διατεταγμένες στην περιφέρεια του κυκλικού σταθμού. Μόνο εκεί, στην άκρη του τροχού, η φυγόκεντρος δύναμη θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να κρατά τους επισκέπτες και το περιβάλλον τους σταθερούς.

Οι 24 μονάδες, συνολικής επιφάνειας πλέον των 11.500 τ.μ., θα προσφέρουν όλες τις ανέσεις ενός ουράνιου θερέτρου, όπως είναι μεταξύ άλλων αθλητικές δραστηριότητες, ζωντανή μουσική, παγκόσμιες κουζίνες και «αστρική» γαστρονομία. Όμως το κορυφαίο πλεονέκτημα του διαστημικού θερέτρου, θα είναι η θέα του, η οποία αναμένεται να κόψει την ανάσα των επισκεπτών.

Το τίμημα του να γίνει κανείς αστροναύτης

Στον ιστότοπό της, η εταιρεία προτρέπει τους πιθανούς πελάτες να συμμετάσχουν στη δράση: «Γίνετε ένας από τους πρώτους ανθρώπους που θα κάνουν διακοπές σε έναν πολυτελή διαστημικό σταθμό. Γράψτε ιστορία, ως ένας από τους πρώτους ανθρώπους στην ιστορία που απέκτησε ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε τροχιά». Σαν να προωθούσε κάποιο ακίνητο στη γη, ο ιστότοπος διαφημίζει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες μισθώσεις για «πολυτελείς βίλες, καταστήματα, εμπορικούς και βιομηχανικούς χώρους» ενώ σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της, η AOC βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Όμως, ποιοι είναι αυτοί οι πιθανοί πελάτες; Εξάλλου, η τιμή για μια απλή εκδρομή εκτός γης, εξακολουθεί να είναι υπερβολική. Ο Oliver Daemen, για παράδειγμα, πλήρωσε 28 εκατ. δολάρια για μια θέση στο διάστημα, δίπλα στον Bezos, συνεπώς προς το παρόν, αυτά τα ταξίδια είναι προνόμιο των πολύ ευκατάστατων ταξιδιωτών.

Από την πλευρά της, η AOC θέλει να απλοποιήσει τα πράγματα για όλους και το τίμημα μίας εβδομάδας στο διάστημα, να είναι ίσο με το τίμημα μίας εβδομάδας στο Παρίσι για παράδειγμα, δηλαδή οι διαστημικές διακοπές να είναι θέμα προτίμησης και όχι χρημάτων.

 Αν και οι τιμές του διαστημικού ταξιδιού δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, η εταιρεία σχολίασε ότι στόχος είναι η διαμονή στο Voyager να ανταγωνίζεται ένα εισιτήριο κρουαζιέρας. Παράλληλα, επεσήμανε ότι αυτό που κοστίζει και ανεβάζει τις τιμές είναι η πτήση, όχι η διαμονή. Όμως με την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών συστημάτων εκτόξευσης, αναμένεται να μειωθεί  το κόστος κάθε κιλού που τίθεται σε τροχιά. 

Πληροφορίες: Tornosnews.gr – φωτογραφίες: Dezeen


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν