Δωδεκάνησα - Covid 19: "Βγήκε" η Χάλκη από το βαθύ κόκκινο, μπέρδεμα με τη Χάλκη στον Θεσσαλικό κάμπο

Μήπως κρατούσε λάθος χαρτή ο αρμόδιος της Πολιτικής Προστασίας, Υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς; Χθες το απόγευμα λοιπόν μας είπε ότι  στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, εντάσσονται από αύριο (σήμερα δηλαδή) στις 6 το πρωί, μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής οι περιοχές: δήμος Αστυπάλαιας της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου και ο δήμος Χάλκης της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου. 

Το δικαιολόγησε λέγοντας ότι η Αστυπάλαια έχει 18 κρούσματα,όταν στις 24/3/21 είχε 7 ενώ το προηγούμενο διάστημα δεν είχε εντοπιστεί κανένα κρούσμα στο νησί. Στη Χάλκη αυτή την στιγμή υπάρχουν 6 ενεργά κρούσματα, όταν μέχρι και τις 24/3/21 δεν είχε εντοπιστεί κανένα κρούσμα. 

Λίγες ώρες αργότερα και μετά από έκρηξη του Δήμαρχου Χάλκης Αγγελου Φραγκάκη, γράψαμε λάθος... Και η Χάλκη βγήκε από το κόκκινο γιατί όπως ανέφερε ο κος Φραγκάκης "επικοινώνησα με όλους τους αρμόδιους φορείς και τη διοίκηση του Γενικού Nοσοκομείου Pόδου. Τους είπα ότι προφανώς πρόκειται περί λάθους που θα αποκατασταθεί καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα στο νησί". Μάλιστα, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα "Δημοκρατική" πιθανολογεί δε πως πρόκειται για το χωριό “Xάλκη” στον Θεσσαλικό Kάμπο, 15 χλμ νοτίως της Λάρισας. Eλαβε εξάλλου την διαβεβαίωση από τον Γενικό Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Παπαγεωργίου ότι στο ΦΕΚ που θα εκδοθεί δεν θα περιλαμβάνεται το νησί της Χάλκης. Οπως κι έγινε άλλωστε

Και πάμε στην Αστυπάλαια... 

Κριτική στην απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με την οποία η Αστυπάλαια εντάσσεται στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη, άσκησε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος του νησιού, Νίκος Κομηνέας.

Σύμφωνα με τον κ. Κομηνέα, η απόφαση ελήφθη «ετεροχρονισμένα», καθώς αφορά «ένα θέμα που ξεκίνησε πριν από 15 ημέρες στο νησί και αντιμετωπίστηκε άμεσα». Ο δήμαρχος περιγράφοντας αναλυτικά την κατάσταση, ανέφερε ότι ήρθαν κάποιοι από την Αθήνα και ενώ έκαναν τεστ μόλις επέστρεψαν, δεν βρέθηκαν θετικοί και υπήρξε μια σχετική μετάδοση μεταξύ των οικογενειών τους, μεταξύ δηλαδή 3-4 οικογενειών, η οποία μόλις έγινε αντιληπτή περιορίστηκε κατευθείαν.

«Μόλις το συνειδητοποιήσαμε κάναμε 70 rapid test μέσα σε μια μέρα και καλέσαμε τον ΕΟΔΥ και κάναμε άλλα 750 τεστ μετά από δύο μέρες, “σκανάροντας” όλο τον πληθυσμό του νησιού. Περίπου 25 άτομα βρέθηκαν θετικά, προερχόμενα από αυτές τις 3-4 οικογένειες, το καταλάβαμε και δράσαμε άμεσα για να μην υπάρξει περαιτέρω εξάπλωση», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «τα κρούσματα έφτασαν τα 30, αλλά όλοι έχουν ήδη βγει από την καραντίνα, καθώς όλα αυτά εντοπίστηκαν πριν από δύο εβδομάδες».

Μάλιστα, ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι χθες μόλις άκουσε την απόφαση έμεινε «με το στόμα ανοιχτό». «Όταν είχαμε τα κρούσματα, είχαμε και πιο χαλαρά μέτρα. Σαν Δήμος δράσαμε άμεσα και ξέραμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε, για αυτό και περιορίστηκε η διασπορά μέσα στις 3-4 οικογένειες», σημείωσε ο δήμαρχος του νησιού των 1.200 κατοίκων, ο οποίος επεσήμανε επίσης ότι από την Πέμπτη το απόγευμα ξεκίνησαν και οι εμβολιασμοί.

Ο κ. Κομηνέας, εξήγησε πως όταν εντοπίστηκαν τα κρούσματα, «κλείσαμε τα μαγαζιά κατευθείαν, ακόμα και τα μπακάλικα, τους είπαμε πάρτε τώρα ό,τι θέλετε και τα ανοίξαμε ξανά μετά από 3 μέρες, ενώ περιορίσαμε και την κυκλοφορία. Δεν κυκλοφορούσε άνθρωπος».

Μιλώντας για το πόσο μεγάλη εντύπωση του προκάλεσε η χθεσινή απόφαση, ο δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι «το παράρτημα της Πολιτικής Προστασίας στην Κω, μας έδινε μέχρι και συγχαρητήρια για το πώς αντιδράσαμε, λέγοντάς μας ότι αν όλοι οι Δήμοι ενεργούσαν όπως εμείς στην Αστυπάλαια, δεν θα υπήρχε εξάπλωση του κορωνοϊού» και τόνισε για ακόμα μια φορά πως η απόφαση λαμβάνει υπόψη «μια κατάσταση που έχει λήξει».

Τέλος, ο κ. Κομηνέας σημείωσε ότι  «ξέραμε ποιοι ήταν τα κρούσματα και κάναμε μεταξύ μας την ιχνηλάτηση», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «θα επικοινωνήσουμε με την Πολιτική Προστασία και νομίζω θα το καταλάβουν και οι ίδιοι, γιατί εδώ και δύο μέρες δεν έχουμε καν κρούσματα να δηλώσουμε».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News