Δωδεκάνησα: Καλώς τους ...σαντουϊτσάκηδες (!!!)

Με πληρότητες που αγγίζουν σχεδόν το 100%, εκτελούν δρομολόγια τα πλοία από τη Ρόδο, για τα μικρότερα νησιά της Δωδεκανήσου ενόψει της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου, ενώ δύσκολα θα βρει κανείς θέση σε πλοίο της γραμμής από το λιμάνι του Πειραιά προς το νησί μας, για τους επισκέπτες της τελευταίας στιγμής

Η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα και αύριο, παραμονή της εορτής του “Πάσχα του καλοκαιριού”, καθώς παρά την οικονομική στενότητα, η φιλοξενία σε σπίτια συγγενών και φίλων, αποτελεί διέξοδο για τις διακοπές των Ροδίων, όσων τουλάχιστον έχουν την δυνατότητα να εκδράμουν.

Παρά την οικονομική κρίση που έχει σαρώσει τα πάντα στην Ελλάδα, ο θεσμός των πανηγυριών φαίνεται πως ακόμα αντέχει, αφού συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου τόσο στη Ρόδο όσο και στα γύρω νησιά, ακόμα κι αν τα χρήματα έχουν περιοριστεί.

Εκδηλώσεις και πανηγύρια διοργανώνονται από τις τοπικές κοινωνίες και τους πολιτιστικούς συλλόγους κάθε περιοχής και ο θρησκευτικός χαρακτήρας συνδέεται άρρηκτα με τη διασκέδαση, με τη συμμετοχή όλων.

Πλάι στους επιδέξιους χορευτές και στους βαθιά θρησκευομένους, συναντά κανείς όλο και περισσότερους νέους αλλά και αλλοδαπούς τουρίστες που μοιάζουν να γοητεύονται από το τελετουργικό, οι ρίζες του οποίου χάνονται στο παρελθόν.

Όπως λένε στη “δημοκρατική”, δήμαρχοι μικρών νησιών που ετοιμάζονται για τη μεγάλη γιορτή και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, τα πατρογονικά σπίτια έχουν ανοίξει και πάλι για να υποδεχθούν συγγενείς και φίλους, ακόμα και για ανάπαυλα των δύο τριών ημερών, αφού ναι μεν η κίνηση είναι αυξημένη αλλά χρήμα δεν κυκλοφορεί.

Πέρα από τους τουρίστες που επιλέγουν, κυρίως το all inclusive πακέτο διακοπών και οι ημεδαποί επισκέπτες διαθέτουν χαμηλό budget για τις διακοπές τους, περιορίζοντας σημαντικά τα χρήματα για το φαγητό και τη διασκέδασή τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως ανέφεραν επαγγελματίες της εστίασης είναι ότι πέρα από τους “βραχιολάκηδες” επισκέπτες εμφανίστηκαν και οι… σαντουιτσάκηδες! Όπως εξηγούν, πρόκειται για επισκέπτες, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, που προκειμένου να κάνουν οικονομία, αγοράζουν από τα σούπερ μάρκετ υλικά για τοστ και σάντουιτς, ώστε να μην χρειαστεί να ξοδέψουν άλλα χρήματα για φαγητό.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται στα τελευταία χρόνια, με την άνθηση του Airbnb, φέτος όμως είναι πιο έντονο ενώ αποτελεί δημοφιλή μέθοδο… διατροφής στις διακοπές κυρίως στις νεαρές ηλικίες επισκεπτών. Όπως δήλωσαν ιδιοκτήτες μίνι και σούπερ μάρκετ, κυρίως στα μικρά νησιά, φέτος δεν προλαβαίνουν να προμηθεύονται φόρμες του τοστ και σάντουιτς, αφού η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη από τους τουρίστες.

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό της έλλειψης χρημάτων, είναι το γεγονός πως μπορεί οι παραλίες να είναι γεμάτες, όμως οι ξαπλώστρες παραμένουν άδειες αφού οι λουόμενοι είτε κουβαλούν δικές τους ομπρέλες στις παραλίες είτε κάθονται κάτω από τον καυτό ήλιο προκειμένου να εξοικονομήσουν ακόμα κι αυτά τα δέκα ευρώ και να τα διαθέσουν κάπου αλλού