Εισιτήριο 10 ευρώ (!!!) για τις παραλίες Μπάλου και Ελαφονησίου

Ποια είναι η κορυφαία παραλία φέτος της Ελλάδας με βάση τις αναφορές στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία; Ο Μπάλος… Στα Χανιά… Αλλά και η παραλία στο Ελαφονήσι δεν πάει πίσω. Καταπληκτικές. Με αναφορές που σε κάνουν να πάρεις το πλοίο και να τρέξεις να κολυμπήσεις στα νερά τους. Μπορείς όμως να μπεις στην παραλία; Μέχρι τώρα ναι. Η πρόσβαση δωρεάν. Όμως, από αύριο; Κανείς δεν ξέρει από τη στιγμή που κατατέθηκε πρόταση από την Ένωση Ξενοδόχων Χανιών ώστε να μπει είσοδος στις δύο αυτές παραλίες και δύο 10 ευρώ το άτομο (!!!) Και ο λόγος;

Ααα ο λόγος… ναι ναι η επιβολή εισιτηρίου θα περιορίσει την “ανεξέλεγκτη ροή”, και εξ αυτού θα προκύψει η προστασία του περιβάλλοντος. Κάτι που με πρώτη σκέψη σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν χρήματα και ενδεχομένως είναι αυτοί που χαρακτηρίζονται ως ..φτωχοί αποτελούν κίνδυνο. Οπότε η λύση για το περιβάλλον δεν είναι άλλη από το να αποκλειστούν οι φτωχοί για να απολαμβάνουν την ομορφιά μόνο όσοι έχουν τα χρήματα.

Βέβαια, το ποιος καταστρέφει μία παραλία είναι μεγάλη κουβέντα καθότι τις περισσότερες φορές η ανεξέλεγκτη όχι ροή αλλά υπερεκμετάλλευση είναι αυτή που προκαλεί καταστροφές. Οπότε; Οι κακοί ιδιώτες εκμεταλλευτές και ο Δήμος που δεν μπορεί να βάλει όρια είναι το κακό… Κι εάν τηρούνται οι Νόμοι, τότε δεν χρειάζεται να φτάσουμε στα εισιτήρια… Απλές κινήσεις. Όπως η επιβολή πλαφόν στον αριθμό ατόμων που μπορούν να επισκέπτονται τις περιοχές ανά ημέρα..

Ας δούμε όμως την επιστολή προς τους δημάρχους Κισσάμου και Κανδάνου Σελίνου που εστάλη από την Ένωση Ξενοδόχων και σύμφωνα με την οποία μεταξύ άλλων θα πρέπει να καθιερωθεί αντίτιμο εισόδου στις παραλίες Μπάλου και Ελαφονησίου, το οποίο θα είναι τουλάχιστον 10 ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι «αυτές οι παραλίες, κινδυνεύουν από την ανεξέλεγκτη ροή κόσμου και θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο αντίτιμο θα περιορίσει τον όγκο των επισκεπτών προστατεύοντας την  περιοχή και κάνοντας τους επισκέπτες να  τις χαρούν ακόμα περισσότερο».

Οι προτάσεις της Ένωσης:

 «Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων απέστειλε προτάσεις  προς τον Δήμαρχο Κισσάμου και τον δήμαρχο Καντάνου-Σελίνου, σχετικά με  το Ελαφονήσι και τον Μπάλο. Οι προτάσεις αυτές είναι οι εξής:

1. Θα πρέπει το αντίτιμο για την είσοδο για τον Μπάλο αλλά και στο Ελαφονήσι να είναι τουλάχιστον 10 ευρώ, προκειμένου να υπάρξει ένα ποσό το οποίο θα είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες της καθαριότητας και περιποίησης των συγκεκριμένων παραλιών. Οι μοναδικού κάλλους αυτές παραλίες, κινδυνεύουν από την ανεξέλεγκτη ροή κόσμου και θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο αντίτιμο θα περιορίσει τον όγκο των επισκεπτών προστατεύοντας την  περιοχή και κάνοντας τους επισκέπτες να  τις χαρούν ακόμα περισσότερο.

2. Τα άτομα , τα οποία θα προσλαμβάνονται για την είσπραξη του παραπάνω ποσού, θα πρέπει να μιλούν άριστα αγγλικά και καλό θα ήταν αυτό να πιστοποιείται, ώστε να δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες στους επισκέπτες . Το ωράριο τους θα πρέπει να καταμερίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτουν τουλάχιστον ένα δωδεκάωρο και αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε ώρα και αν καταφθάσει ο επισκέπτης  να πληρώνει το ποσό και φυσικά να έχει  και τις απαραίτητες πληροφορίες.

3. Τέλος πλήρης απαγόρευση εισόδου σε τροχόσπιτα και σε ελεύθερη κατασκήνωση διότι και τα δύο δημιουργούν κινδύνους για τις περιοχές αυτές.

Είναι ευθύνη μας να προστατεύσουμε τις συγκεκριμένες περιοχές δεδομένου ότι αποτελούν πόλο έλξης για τους χιλιάδες επισκέπτες μας και μπορούν να γίνουν σημεία αναφοράς για την τουριστική ανάπτυξη όλης της Κρήτης .»

Η άλλη πλευρά

Και βέβαια έχουμε την απάντηση… Με επιστολή του ο κ. Νίκος Ζωγραφάκης – κάτοικος της περιοχής - προτείνει, αντί του να επιβληθεί είσοδος με κόστος “τουλάχιστον 10 ευρώ” όπως προτείνει η Ένωση Ξενοδόχων, για να προστατευθεί το ευαίσθητο περιβάλλον του Μπάλου και του Ελαφονησίου,  οι δήμοι να εξασκήσουν το δίκαιωμά τους από το νόμο και να επιβάλλουν φόρους στα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων. “Με αυτά τα χρήματα μπορούν να «προστατευτούν» πραγματικά αυτές και άλλες περιοχές, χωρίς να πρέπει να πληρώσουν ξανά οι ιθαγενείς την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος των κυρίων της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων”, αναφέρεται στην επιστολή.

Και η επιστολή

Κύριε διευθυντή,

Οι χρόνια ευνοούμενοι ευρωπαικών και εθνικών προγραμμάτων, οι επιδοτούμενοι μεγαλοξενοδόχοι των Χανίων, ζητούν μέσω του συνδικαλιστικού τους οργάνου, από δήμους να πληρώνουμε εισιτήριο εισόδου «τουλάχιστον 10 ευρώ» στις παραλίες Μπάλου και Ελαφονησίου!

Μια τετραμελής οικογένεια να πληρώνει μόνο για  είσοδο 40€ (τουλάχιστον!), όσο περίπου δίνουν σε ένα εργαζόμενο τους για δύο τρεις μέρες εργασίας.

Το απαγορευτικά τσουχτερό εισιτήριο, θα περιορίσει τον όγκο των επισκεπτών, «προστατεύοντας» τις  περιοχές από εμάς και κάνοντας τους επισκέπτες-πελάτες τους, να τις χαρούν ακόμα περισσότερο!

Δεν τους φτάνει που χρησιμοποιούν όλη την υποδομή του νησιού για τις μπίζνες τους. Δεν τους αρκούν οι πλουσιοπάροχες επιδοτήσεις ούτε τα δάνεια από τις ανακεφαλαιοποιημένες με το αίμα μας τράπεζες!

Οι εργασιακές σχέσεις γαλέρας που με την συνδρομή κυβερνήσεων έχουν επιβάλει, τους άνοιξαν την όρεξη και τώρα θέλουν να μας πετάξουν έξω από τα ομορφότερα μέρη του τόπου μας με πρόσχημα την «προστασία τους», ώστε να τα χαίρονται ακόμα περισσότεροοι πελάτες τους!

 «Είναι ευθύνη μας να προστατεύσουμε τις συγκεκριμένες περιοχές δεδομένου ότι αποτελούν πόλο έλξης για τους χιλιάδες επισκέπτες μας και μπορούν να γίνουν σημεία αναφοράς για την τουριστική ανάπτυξη όλης της Κρήτης» … καταλήγουν.

Οι δήμοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών για αυτήν την απαράδεκτη στάση των μεγαλοξενοδόχων.

Χρόνια τώρα με την προκλητικά ταξική φοροασυλία που τους παρέχουν σε επίπεδο δημοτικής φορολογίας, συνέβαλαν στην αποθράσυνση τους.

Οι δήμοι έχουν το δικαίωμα από το νόμο να ορίσουν μέχρι 5 διαφορετικούς συντελεστές δημοτικού φόρου για τους στεγασμένους επαγγελματικούς χώρους και τους μη στεγασμένους όπου υπάρχει επαγγελματική δραστηριότητα.

Ο μεγαλύτερος από αυτούς τους συντελεστές μπορεί να είναι έως πενταπλάσιος από τον μικρότερο.

Στον μη στεγασμένο χώρο ο συντελεστής ορίζεται από το νόμο στο μισό του συντελεστή του στεγασμένου.

Οι δήμοι έχουν την δυνατότητα από τον νόμο να ορίσουν και δύο ακόμα συντελεστές για κατοικίες που ή μεγάλη να είναι έως τριπλάσια από την μικρή. Στην μεγάλη θα μπορούσαν να βάλουν τα δωμάτια των ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων(που με νόμο θεωρούνται κατοικίες!) και για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μαζί τις βίλες με πισίνα.

Να κάνουμε τώρα μια πρόχειρη σούμα;

Πάμε …

Παίρνουμε την τιμή ανά τετραγωνικό των δημοτικών τελών που ισχύει για μια απλή λαϊκή κατοικία σε ένα δήμο, την πολλαπλασιάζουμε επί 3 και βρίσκουμε την τιμή τετραγωνικού που πρέπει να πληρώνουν δημοτικά τέλη οι οικονομικοί φωστήρες της « Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων» για τα δωμάτια 4 & 5 αστέρων, των επιδοτούμενων ξενοδοχειακών τους.  

(Ένα το κρατούμενο)

Παίρνουμε την τιμή ανά τετραγωνικό δημοτικών τελών που ισχύει για ένα μικρό επαγγελματικό χώρο, την πολλαπλασιάζουμε επί 5 και βρίσκουμε την τιμή ανά τετραγωνικό που πρέπει να πληρώνουν δημοτικά τέλη όλοι οι χώροι των επιδοτούμενων ξενοδοχείων τους. Εδώ για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και άλλους «αναξιοπαθούντες», όπως τράπεζες, ασφαλιστικές, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, πολυκαταστήματα, μεγάλα σούπερ μάρκετ …  κλπ

(Δύο τα κρατούμενα)

Παίρνουμε την τιμή ανά τετραγωνικό δημοτικών τελών που ισχύει για ένα μικρό επαγγελματικό χώρο, την πολλαπλασιάζουμε επί 5, μετά την διαιρούμε δια δύο και βρίσκουμε την τιμή που πρέπει να πληρώνουν δημοτικά τέλη όλοι οι μη στεγασμένοι χώροι των επιδοτούμενων ξενοδοχείων τους, γήπεδα, κήποι, πισίνες κλπ.

 (Τρία τα κρατούμενα)

Συνδυάζοντας τα κρατούμενα ένα, δύο και τρία …. να τα λεφτά!

Με αυτά τα χρήματα μπορούν να «προστατευτούν» πραγματικά αυτές και άλλες περιοχές, χωρίς να πρέπει να πληρώσουν ξανά οι ιθαγενείς την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος των κυρίων της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων.

Σημειώστε ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους δήμους να χρησιμοποιούν τα χρήματα από το φόρο ηλεκτροδοτούμενων για κάθε δαπάνη.

Αν τώρα βγαίνουν πολλά τα λεφτά και δεν έχουν τι να τα κάνουν οι δήμοι μας, μπορούν να μειώσουν της τιμές των δημοτικών τελών στην λαϊκή κατοικία και στην μικρή επαγγελματική στέγη ώστε αντίστοιχα να μειωθεί και η επιβάρυνση για τους «προύχοντες», που όμως να παραμένει  πενταπλάσια ή τριπλάσια, κατά περίπτωση.

Κατανοητά όλα αυτά κύριοι δημοτικοί άρχοντες που σας κουνούν το δάχτυλο η χρόνια ευνοούμενοι μεγαλοξενοδόχοι των Χανίων;

Και αν σε μερικούς κάνουν κάτι σε “Σοβιετία”, να τους θυμίσω ότι, το ελληνικό αστικό σύνταγμα είναι που ορίζει ότι όλοι οι έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

Νίκος Ζωγραφάκης

Αυτοαπασχολούμενος – μέλος της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων Χανίων

ΥΓ Αν κάποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με νόμους διατάξειςγια την δημοτική φορολόγηση και για το πως μπορεί ένας δήμος στα πλαίσια των νόμων μπορεί να μην παίξει τον ρόλο της Χάρυβδης, συμπληρωματικά στην Σκύλλα της κεντρικής φορολόγησης, μπορεί εύκολα να τις αναζητήσει στην ηλεκτρονική σελίδα του δήμου Πατρέων.

Με πληρορίες από την εφημερίδα "Αγώνας της Κρήτης"