Ελλάδα: Ανθίζουν και φέτος οι "Σκουπιδιές" στις παραλίες μας

Σκουπίδια

Ευχάριστα νέα για τους λάτρεις των απορριμάτων είναι η σταδιακή επανεμφάνιση της σκουπιδιάς, ενός είδους που συναντάται κυρίως στις παραλίες της χώρας μας.

Με την αύξηση της θερμοκρασίας και την προσέλευση του κόσμου στις παραλίες, το συγκεκριμένο είδος κάνει σιγά-σιγά την επανεμφάνιση του, όπως φαίνεται από φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Η σκουπιδιά (Aporrimatus Neohellenicus) είναι ένα ενδημικό μη απειλούμενο είδος που συναντάμε στις ακτές της χώρας μας, εκεί που υπάρχει έντονη η παρουσία ανθρώπων» δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξη στο "Vatraxi"  ο Φρίξος Βλαχόπουλος-Σακουλάς, καθηγητής φυτοαπορριματολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Προσθέτει δε «Η σκουπιδιά φυτρώνει στη χώρα μας κάθε αρχή του καλοκαιριού και ανθίζει μέχρι τον Οκτώβριο. Διακρίνεται από τα γυαλιστερά αλουμινένια φύλλα της που μοιάζουν με σακουλάκια από πατατάκια, καθώς και τον διάφανο κορμό της σαν το πλαστικό από τα μπουκάλια. Υπάρχουν και παραλλαγές, ωστόσο, όπως το φρεντόφυτο ή η τσιγαριά που χαρακτηρίζεται από μικρούς πορτοκαλί βολβούς που εξέχουν από την άμμο».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σκουπιδιά είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και συμβιώνει άριστα με τα άλλα είδη όπως τους ανθρώπους που κατακλύζουν τις παραλίες (Karavlachus Ametanoitus), ενώ δεν είναι λίγοι οι πολίτες που φυτεύουν και δικές τους σκουπιδιές που φέρνουν από το σπίτι, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην αναπαραγωγή τους.

Υ.γ. ουδεμία σχέση έχει το συγκεκριμένο άρθρο με όσα συμβαίνουν στα νησιά των Κυκλάδων

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News