Ελλάδα - Κόνιτσα: Σκέψεις για επανατοποθέτηση στη κεντρική πλατεία του αγάλματος της Φρειδερίκης (!!!)

Φρειδερίκη

«… Κατά κάποιον τρόπο, ο ηρωισμός και οι κακουχίες των ανθρώπων αυτών είχαν ασκήσει επάνω μου μια επίδραση εξαγνιστική: αισθανόμουν εσωτερικώς ελεύθερη και συνεπαρμένη. Εδώ ήταν η ανθρωπότης στις καλύτερες στιγμές της. Εδώ ήταν η γενναιοψυχία, ήταν ακόμη και ο οίκτος. Αργά τη νύχτα επέστρεψα στα Ιωάννινα. Η Κόνιτσα υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της ζωής μου. Είναι ένα χωριό που συμβολίζει την Ελλάδα των ημερών εκείνων, ένα χωριό όπου η ανθρώπινη τραγωδία και η ανθρώπινη δόξα ζουν κοντά-κοντά στη μικρή λωρίδα της γης του».

Ποιος τα λέει αυτά; Μα η … ηρωίδα της Κόνιτσας όπως γράφουν τα αρχεία… Η Φρειδερίκη. Η πάλαι ποτέ Βασίλισσα της Ελλάδας. Η οποία τον Γενάρη του 1948 βρέθηκε στην Ηπειρο και στην Κόνιτσα σε μία προσπάθεια να εμψυχώσει τους στρατιώτες στη μάχη με τους … κομμουνιστές. Μάλιστα, όπως διαβάζουμε στα «Βασιλικά Χρονικά» (σ.σ. έχουμε και τέτοια μην νομίζετε) .. «Ήθελαν να καταλάβουν την κωμόπολη αυτή κοντά στην αλβανική μεθόριο, να την ονομάσουν «Ελεύθερη Ελληνική Πρωτεύουσα» και να εγκαταστήσουν εκεί δική τους κυβέρνηση. Η επίθεση ήταν τρομακτική. Ένα μικρό στρατιωτικό απόσπασμα προσπαθούσε να συγκρατήσει τέσσερες χιλιάδες αντάρτες».

Τώρα θα μου πείτε που θυμηθήκαμε ιστορίες από τα παλιά. Δεν τα θυμηθήκαμε εμείς. Ας είναι καλά ο Δήμαρχος Κόνιτσας, Νίκος Εξάρχου, ο οποίος μιλώντας σήμερα στο τηλεοπτικό σταθμό Ηπειρος TV1 (όπως διαβάζουμε στην σελίδα epiruspost), αποκάλυψε πως έχει ως άμεσο στόχο την εκ νέου τοποθέτηση αγάλματος της (πάλαι ποτέ)  Βασίλισσας Φρειδερίκης σε κεντρική πλατεία της περιοχής (!!!)

Μάλιστα, για να δικαιολογήσει την κίνησή του (σ.σ. το άγαλμα είχε αφαιρεθεί από την Χούντα το 1971) έφερε ως παράδειγμα τους Μπολσεβίκους, που δεν κατέστρεψαν –κατά τον ίδιο- κανένα άγαλμα στην Ρωσία, αλλά και τα κρεματόρια της Γερμανίας, που σήμερα έχουν μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό! «Θα πρέπει να αναδείξουμε ότι έχει σχέση με την ιστορία μας… Θα πρέπει να τελειώνουν τα εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα… Έχουμε το άγαλμα της βασίλισσας Φρειδερίκης, ένα ιστορικό άγαλμα για την τοποθέτηση του οποίου υπάρχουν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά κανένας δεν μιλάει για αυτό…».

Όπως διαβάζουμε στα … Βασιλικά Χρονικά, το άγαλμα της Φρειδερίκης στήθηκε το 1953 στην πλατεία της Κόνιτσας, αλλά το 1971, το άγαλμα απομακρύνθηκε με διαταγή της χούντας. Εμεινε σε κάποιες αποθήκες από τότε, το 2012, έγινε προσπάθεια να επανατοποθετηθεί, που όμως έπεσε στο κενό..  Λέτε να το δούμε και πάλι όρθιο;

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα royalchronicles.gr και το epiruspost.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News