Ελλάδα - Κτηματολόγιο: Ακρόπολη, "αγνώστου ιδιοκτήτη", στο... παραπέντε

Η Ακρόπολη λίγο έλειψε να δηλωθεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και αυτό γιατί το υπουργείο Πολιτισμού… καθυστέρησε να υποβάλει τις δηλώσεις ιδιοκτησίας. Τα ευτράπελα της κτηματογράφησης φέρνει στο φως δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής.

Όλα αποκαλύφθηκαν πριν από μερικές μέρες, όταν ο ανάδοχος της β’ φάσης κτηματογράφησης του δήμου Αθηναίων παρέδωσε προς τελικό έλεγχο στην «Ελληνικό Κτηματολόγιο» την ψηφιακή βάση δεδομένων του κτηματολογίου.

Τα παράδοξα που προέκυψαν δεν ήταν λίγα. Ένα από αυτά είχε να κάνει με την Ακρόπολη. Η οποία είχε καταγραφεί ως… «αγνώστου ιδιοκτήτη» και αυτό γιατί, σύμφωνα με την Καθημερινή, το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε υποβάλει δήλωση!

Το θέμα λύθηκε άμεσα, πριν φτάσει στην ανάρτηση η Ακρόπολη ως… «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Δεν ήταν το μοναδικό ευτράπελο βέβαια. 

Υπήρξαν, όμως, και πολλά παράδοξα που ήρθαν στο φως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρει ο κ. Δημητρίου, είναι η αναντιστοιχία του σχεδίου πόλης με την πραγματικότητα.

«Στο σχέδιο πόλης, το κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οδό Πανεπιστημίου (σ.σ. στην τριλογία) φαίνεται να έχει μπροστά του δρόμο, που δεν υπάρχει. Ενώ οι γωνίες του οικοδομικού τετραγώνου εμφανίζονται να έχουν αποτμήσεις (σ.σ. “κοψίματα”), στη θέση των οποίων υπάρχουν... οι γωνίες του κτιρίου. Ενδιαφέρον, επίσης, είναι ότι ορισμένοι πολύ παλιοί ναοί στο ιστορικό κέντρο δηλώθηκαν με χρησικτησία, καθώς δεν υπήρχαν τίτλοι. Τέλος, αρκετές ήταν οι περιπτώσεις που με την εφαρμογή παλαιών τίτλων ιδιοκτησίας στο έδαφος προέκυπτε ότι η ιδιοκτησία δεν είχε μετρηθεί σωστά και μέρος της είχε οικοδομηθεί».