Ελλάδα: Ο Μπαμπινιώτης σε διάλογο με τον γελοιογράφο Χαντζόπουλο

Ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης πήρε το όπλο του.... Και απαντάει σε όλους και για όλα... Κι έτσι, ένα σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην Καθημερινή του Σαββάτου έδωσε το έναυσμα στον καθηγητή γλωσσολογίας για απάντηση. Και ο «διάλογος» ανάμεσα στους δύο άνδρες είναι απολαυστικός.

Στο σκίτσο φαίνεται ο κ. Μπαμπινιώτης να συνομιλεί με το είδωλο του μπροστά από έναν καθρέπτη και να λέει: «Κι εσύ Γιώργο μου εμμένεις στο ιταλογενές Μπαμπινιώτης, εκ του bambino, ενώ διαθέτουμε εξαίσια ελληνικά ονόματα, όπως Μικρούτσικος και Μωράκης».

Μέσω facebook απάντησε ο Γιώργος Μπαμπινιώτης:

“Ξενιστής” ή “Πανδοχεύς” ο Δ. ΧαΝτζόπουλος; Με ένα χιουμοριστικό σκίτσο του ο προικισμένος γελοιογράφος τής «Καθημερινής» Δημήτρης ΧαΝτζόπουλος με παριστάνει με σατιρική διάθεση να αυτοπροτείνω για το επώνυμό μου, αναγόμενο πιθανώς στο ιταλ. bambino, επώνυμα που να περιέχουν μεταφραστικά από την Ιταλική λέξεις όπως «μικρός» ή «μωρό».

Έτσι ο εκλεκτός σκιτσογράφος μού δίνει την ευκαιρία να προτείνω, βάσει τής ίδιας αρχής, ως μεταφραστική επίσης αυτοπρότασή του την απόδοση τού επωνύμου του ΧαΝτζόπουλου, αναγόμενου στο τουρκικό «χάνι» [μεταφορά τού τουρκ. han < περσ. hān «οίκημα για διανυκτέρευση (και για ζώα) – καραβάν-σαράι»], από Χαν[ι]τζόπουλος σε «Ξενιστής» ή «Πανδοχεύς». Διπλή κι αυτός επιλογή. Εκτός αν για λόγους ετυμολογικής διαφάνειας το διατηρήσει ως Χανιτζ-όπουλος.

Το ότι έγω δεν αναφέρθηκα ποτέ σε κύρια ονόματα, αλλά στα σωρηδόν εισαγόμενα αυτόν τον καιρό lock down, delivery, take away, click away, rapid test, Black Friday (καταστήματα πουλούσαν γαλοπούλα για το Thanksgiving Day, ενώ αρχές Νοεμβρίου κάποιοι γιόρτασαν το Halloween) κ.ά., δεν εμπόδισε τον εκλεκτό (το εννοώ) γελοιογράφο να σατιρίσει «γελοιογραφικῇ ἀδείᾳ» το επώνυμό μου. Επιχειρώ —γλωσσολογικά εγώ— το ίδιο.

Αυτός άρχισε…

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News