Ελλάδα: Ο Τσακαλώτος μας δείχνει το ...δρόμο για διακοπές στη Σαντορίνη (!!!)

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκει έναν έξυπνο τρόπο για να κερδίσει τις εντυπώσεις στη διάρκεια της ομιλίας του στην Ελληνική Βουλή. Ακόμη άλλωστε θυμόμαστε όλοι την διάσημη ατάκα για το ραντεβού με την πανέμορφη Σκάρλετ Γιόχανσον... Ε τώρα το προχώρησε ακόμη περισσότερο. Αποκάλυψε, πως θα πάει δακοπές ... τσάμπα σε Σαντορίνη ή Μπαχάμες. Ανάλογα με τον τρόπο που κινούνται οι εταίροι μας... 

Τι εννοούμε; «Διαβάζω σήμερα στον Τύπο της αντιπολίτευσης ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει ανησυχία, έχει σύγχυση, είναι μπερδεμένος και για το σχέδιό μας για το 2019 και για το σχέδιό μας για το 2020. Κύριε πρόεδρε, αν είχα ένα ευρώ για κάθε φορά που ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, off the record, είχε ανησυχίες, είχεστενοχώρια, είχε προβληματισμούς, θα είχα μαζέψει να πάω με κάποια παρέα στη Σαντορίνη για 10 ημέρες. Αν, δε, έπαιρνα ένα ευρώ και κάθε φορά που είχαμε αναπαραγωγή αυτής της off the record είδησης, τότε, θα μπορούσα να πάω ένα χρόνο στις Μπαχάμες. Οπότε το μόνο που έχω να σας πω είναι ότι αυτή η κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο, με πρόγραμμα και με συμμαχίες», είπε ανοίγοντας την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα μέτραπου έφερε η κυβέρνηση είναι κοστολογημένα. «Έχουμε κοστολογήσει τα μέτρα του 2019, είναι πάνω από 1 δισ., αλλά κερδίζουμε και 200 εκατομμύρια για τις δόσεις. Τα νούμερα είναισυντηρητικά. Δηλαδή, έχουμε και μια καβάτζα, αν κάτι δεν πάει καλά. Έτσι δουλεύει αυτή η κυβέρνηση. Εμείς κάνουμε πολιτική πάνω στους αριθμούς. Δεν μεταμορφώνουμε τους αριθμούς για να κάνουμε πολιτική. Έχουμε σχέδιο και πρόγραμμα για την ανάπτυξη. Γι΄αυτό το πρόγραμμα, που είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο, έχει συγκροτηθεί επιτροπή επικαιροποίησής του. Ό,τι λέμε, για παράδειγμα, για τον αγροτικό τομέα ή την κοινωνική οικονομία, το ξαναβλέπουμε και μπορούμε κάποια στιγμή για τις αντιπαραθετικές στρατηγικές ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στα θετικά μέτρα του 2019, ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε την κριτική από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, κριτική, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν επαναφέρει τον ΦΠΑ στα επίπεδα του 2014 ή ότι οι συντάξεις δεν δίνονται σε όλους ή ότι δεν καταργεί τη μείωση για το αφορολόγητο. «Επαναλαμβάνω, εμείς έχουμε συγκεκριμένο δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος για το 2019 είναι 1,1 δισ. Είτε εσείς υπολογίζετε ότι αυτός ο δημοσιονομικός χώρος μπορεί να είναι μεγαλύτερος, και άρα πρέπει να καταθέσετε τις προτεραιότητες που έχετε για τον ΦΠΑ είτε οφείλετε να πείτε τι θα κόβατε για τα άλλα πράγματα που έχουμε κάνει», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση ακολούθησε μια ισορροπημένη πολιτική, ότι όλα τα μέτρα είναι κοστολογημένα με πρόνοια για όλα τα μεσαία, τα λαϊκά στρώματα και τους αποκλεισμένους. «Αυτή είναι η δική μας πολιτική. Κάνουμε κάτι για όλους. Δεν βάζουμε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι, αλλά προσπαθούμε, καθώς βγαίνουμε από την κρίση, καθώς έχουμε ανάπτυξη, να βοηθήσουμε διαφορετικές ομάδες που έχουν υποφέρει», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση κατανοεί ότι αυτές οι ομάδες είναι πολλές και χρειάζονται βοήθεια».

Ιδίως για τα μεσαία στρώματα, απευθύνθηκε στη ΝΔ για να επισημάνει ότι τα μεσαία στρώματα δεν ενδιαφέρονται μόνο για το μισθό, αλλά θα βοηθηθούναπό το επίδομα στέγασης, από τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας, από τις παρεμβάσεις στην υγεία και τα νοσοκομεία. Προέτρεψε, στο σημείο αυτό, τη ΝΔ να συμβουλευτεί τις ευρωπαϊκές αναλύσεις για τα προβλήματα της μεσαίας τάξης και τις μελέτες για την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος, το Brexit, την άνοδο της Ακροδεξιάς. Επικαλέστηκε, δε, τις διαπιστώσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για τη Γερμανία, ότι υπήρξε καταστροφική για τη μεσαία τάξη η μείωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η εξασθένιση των συνδικάτων.

Τέλος, για το ζήτημα της 7ήμερης εργασίας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως αν ο κ. Μητσοτάκης πράγματι αναφερόταν στην 7ήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων, που έτσι και αλλιώς προβλέπεται, «τότε είπε το απόλυτο τίποτα». «Επιλέξτε λοιπόν. Είτε θα πείτε πως ο κ. Μητσοτάκης όντως θέλει την 7ήμερη εργασία είτε είπε το απόλυτο τίποτα. Εγώ πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε το πρώτο. Επειδή, όμως, είμαι ευγενικός άνθρωπος, λέω ότι το νέο της ΝΔ είναι το απόλυτο τίποτα».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ και την ιστοσελίδα newsit.gr