Ελλάδα: Πρόταση σοκ... απαγόρευση του άσματος «Ένα νερό κυρα-Βαγγελιώ»

Ax «Φωτιές» που άναψε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μπάμπη Παπαδημητρίου, σχετικά με την τιμή του νερού και μέσα από μία δήλωση που σίγουρα θα συζητηθεί και το χειρότερο; έβαλε στο παιχνίδι και τα social media...  Ο κ. Παπαδημητρίου κατά τη συζήτηση στην Υποεπιτροπή Υδάτινων Πόρων της Βουλής είπε πως το νερό, «δυστυχώς, είναι απαράδεκτα φθηνό, η σπατάλη του εξωφρενική», ενώ και η επεξεργασία του -ειδικότερα σε μικρές πόλεις- είναι σπάνια.  «Το νερό είναι, δυστυχώς, απαράδεκτα φθηνό, η σπατάλη του είναι εξωφρενική. Η δε επεξεργασία του είναι σχεδόν σπάνια ακόμη και σε μικρές πόλεις, όπου εκεί θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτικά τα πράγματα. Πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Πολύ καλό παράδειγμα για τον Ασωπό. Η προσπάθεια που γίνεται είναι σχεδόν πρότυπη» είπε συγκεκριμένα. Όταν, δε, κλήθηκε από την πρόεδρο να εξηγήσει τι εννοεί με την τιμολόγηση του νερού απάντησε πως «πρέπει να εξηγήσουμε γιατί το νερό πρέπει να έχει τη σωστή τιμή». 

Κι ενώ η Κυβέρνηση αντέδρασε λέγοντας δεν υπάρχει θέμα αύξησης τιμής του νερού, έρχεται μία ανοιχτή επιστολή που βάζει τα πράγματα στη θέση τους και ανάμεσά στα άλλα ζητάει την απαγόρευση ασμάτων που προκαλούν το κοινό αίσθημα.. Ανάμεσά τους και το γνωστό παραδοσιακό "Ενα νερό κυρά - Βαγγελιώ" αλλα΄και το νησιώτικο " Μεσ' του Αιγαίου τα νερά".. Ας δούμε, τι αναφέρει η επιστολή νομοταγή, ευυπόληπτου και φιλήσυχου πολίτη και η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα verianet.gr ... 

"Μετά τη βαρυσήμαντη δήλωση του κ. Παπαδημητρίου περί της τιμής του νερού, τίθεται το ερώτημα εάν θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα επί του θέματος.

Η παρούσα ανοιχτή επιστολή απευθύνεται προς τον προβαίνοντα την σχετική δήλωση, αλλά και πάσα Αρχή που ενστερνίζεται – από πλήρως έως «ακροθιγώς» - τις απόψεις περί «απαράδεκτα φτηνού νερού»…

Μετά ταύτα τίθενται προς εξέταση οι παρακάτω προτάσεις, οι οποίες θα διευρύνουν και θα αξιοποιήσουν το όλο θέμα προς την ίδια πάντα κατεύθυνση…

Αρχικώς να απαγορευτεί το τραγούδι «ένα νερό κυρά-Βαγγελιώ», άσμα δημώδες και ευρέως γνωστό στις λαϊκές μάζες, ως «αναρχικού περιεχομένου»….

Να ερευνηθεί ποια είναι αυτή η «κυρά-Βαγγελιώ» η οποία προσφέρει απλόχερα νερό… Πόθεν έσχες κυρά-Βαγγελιώ;

Επίσης να τύχουν ανάλογης απαγόρευσης, ως επικίνδυνα για την δημόσια γαλήνη και τάξη, τα «αναρχικού περιεχομένου» άσματα, ήτοι:

- Στη βρύση στην κρυόβρυση

- Βρύση μου μαλαματένια (πιθανολογείται διπλό αδίκημα…. Και τρέχει αφειδώς νερό και είναι και μαλαματένια)

- Πήρα απ’ το χέρι σου νερό (γνωστό άσμα το οποίο τραγούδησε η Μοσχολιού…. Και ουδέποτε έγινε έρευνα, αν υπήρξαν τα σχετικά φορολογικά παραστατικά κατά την επίδοση το ύδατος)

- Μεσ’ του Αιγαίου τα νερά

Επίσης να απαγορευτούν ως ύποπτες οι εκφράσεις:

Ξέρω το μάθημα νεράκι

Είσαι όμορφη σαν τα κρύα τα νερά

Όπως και ανήμερα των Θεοφανίων, «ο καθαγιασμός των υδάτων»

Αντίθετα, να θεωρηθούν ως «εθνικού περιεχομένου τα άσματα:

Με τις πρώτες σταγόνες της βροχής (δείχνει αντίληψη περί του απαράδεκτα φτηνού αγαθού)

Φέρτε μου κι άλλο ένα, τι να μου κάνει απόψε ένα μπουκάλι εμένα ( ως εναλλακτική πρόταση)

Και οι εκφράσεις:

Κοράκιασα από τη δίψα (αποτελεί υπέρτατο παράδειγμα εγκράτειας)

Σταλαγματιά – σταλαγματιά (παραδειγματική έκφρασις)

Δεν υπάρχει σάλιο (για την αξία των υγρών γενικώς)

Μετά ταύτα παρακαλούμε δια δικές σας ενέργειες…

Ευπειθώς διακείμενος

Ένας ευυπόληπτος, νομοταγής και φιλήσυχος πολίτης