Ενας Βρετανός σώζει την Ελλάδα

Μπορεί ένας απλός εργαζόμενος να σώσει την Ελλάδα; Μοιάζει δύσκολο καθότι ο χρόνος κυλάει εις βάρος της χώρας αλλά ποτέ δεν ξέρεις κανείς πως μπορεί να εξελιχθεί μία πρωτοβουλία… Αν και δεν έχει προσωπικούς δεσμούς με την Ελλάδα, κουράστηκε να βλέπει τους πολιτικούς όλου του κόσμου να αποτυγχάνουν να βρουν μία λύση στο πρόβλημα. Κι αποφάσισε να τους... βοηθήσει. Ο λόγος για τον 29χρονο Τομ Φίνεϊ, ιδιωτικός υπάλληλος σε κατάστημα υποδημάτων στο Λονδίνο, ο οποίος έχει γίνει διάσημος τα τελευταία 24ωρα, γιατί ξεκίνησε έναν διαδικτυακό έρανο για την Ελλάδα, με στόχο τη συγκέντρωση 1,6 δισ. ευρώ (!!)  Η ανταπόκριση ήταν τεράστια. Ήδη οι δωρεές έχουν ξεπεράσει τα 1,3 εκατ. ευρώ και συνεχίζουν. Το εντυπωσιακό είναι πως πέρα από τους Βρετανούς, οι περισσότεροι που συνεισφέρουν είναι οι Γερμανοί.

Μάλιστα, ο νεαρός Βρετανός, έγραψε ένα άρθρο στον Guardian εξηγώντας πώς ξεκίνησαν όλα αυτά και γιατί. Η όλη προσπάθεια γίνεται μέσω της ιστοσελίδας που δημιούργησε με το όνομα crowdfunding Indiegogo και μέσω της οποίας δίνει τη δυνατότητα σε όποιον έχει μια καινοτόμα ιδέα (συνήθως επιχειρηματική) να βρει χρηματοδότες. Ανακοίνωσε, λοιπόν, την περασμένη Κυριακή την ιδέα του να βοηθήσουν όλοι οι Ευρωπαίοι τη χώρα μας αγοράζοντας κάτι ελληνικό με ένα μικρό αντίτιμο. Έτσι: με 3 ευρώ ο καθένας αγοράζει μια καρτ ποστάλ του Αλέξη Τσίπρα. Με 6 ευρώ χωριάτικη σαλάτα. Με 10 ευρώ ένα μικρό μπουκάλι ούζο. Με 25 ευρώ ένα μπουκάλι ελληνικό κρασί, ενώ μπορεί να πάει διακοπές στην Ελλάδα ή να προσφέρει ένα καλάθι φρούτα ή και να κάνει προσφορά ακόμη κι ενός εκατομμυρίου ευρώ (!!!)

Τι αναφέρει στην σχετική επιστολή του; «Όταν έχεις μία μικρή ιδέα, γελάς με τον εαυτό σου και συνεχίζεις την ημέρα σου; Το κάνω συχνά αυτό. Μόνο που το βράδυ της Κυριακής, δεν το άφησα να φύγει, αλλά αποφάσισα να το δοκιμάσω. Οπότε, κάθισα στο τραπέζι μετά από το βραδινό μου και ξεκίνησα μία καμπάνια εράνου για να προσπαθήσω να σώσω την ελληνική οικονομία. Τα βασικά μαθηματικά που έδειχναν ότι χρειαζόμουν μόνο από ολόκληρο τον πληθυσμό της Ευρώπης να μου δώσουν 3,19 ευρώ ο καθένας, για να συγκεντρώσω το ποσό. Συμπεριέλαβα κάποια ωραία προνόμια για τις δωρεές, ανάμεσά τους μία ελληνική σαλάτα, διακοπές στην Ελλάδα για δύο άτομα και δημιούργησα τη σελίδα στο IndieGoGo και το λογαριασμό στο Twitter. Αρχικά, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, αλλά έπειτα από 1-2 δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες, το θέμα «πυροδοτήθηκε» μέσα σε ένα βράδυ. Ξύπνησα και βρήκα 1.200 emails και από εκεί και πέρα έγινε ακόμη πιο τρελό.

Ξεκίνησα την καμπάνια για να στηρίξω το ελληνικό πρόγραμμα γιατί βαρέθηκα τις αντιπαραθέσεις των πολιτικών μας. Κάθε φορά που καθυστερεί μία λύση στη διάσωση της Ελλάδας, είναι ευκαιρία για τους πολιτικούς να επιδείξουν τη δύναμή τους, αλλά αυτό έχει πραγματικές συνέπειες στον ελληνικό λαό.

Αναρωτήθηκα αν οι λαοί της Ευρώπης θα μπορούσαν να το λύσουν αυτό. Λιγότερα λόγια, περισσότερη δράση. Αν θέλουμε να το ξεκαθαρίσουμε όλο αυτό, ας το κάνουμε. Την Τρίτη, από την ώρα που έφυγα για τη δουλειά μέχρι τη στιγμή που επέστρεψα, η σελίδα είχε συγκεντρώσει 200.000 ευρώ μέσα σε περίπου έξι ώρες, κάτι που ήταν απίστευτο. Το θέμα δεν είναι απλά η συγκέντρωση των χρημάτων. Δίνοντας τα συγκεκριμένα δώρα, μπορούμε να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία μέσω του εμπορίου, αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα και απασχολώντας Έλληνες εργαζόμενους.

Ο τρόπος για να βοηθήσεις μία οικονομία που πάσχει είναι με επενδύσεις και ερεθίσματα, όχι λιτότητα και περικοπές. Αυτός ο έρανος είναι η αντίδραση στον εκφοβισμό των Ελλήνων από τους Ευρωπαίους πολιτικούς, αλλά εύκολα θα μπορούσε να είναι για τους Βρετανούς πολιτικούς, που εκφοβίζουν τους ανθρώπους στη βόρεια Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία. Θέλω οι άνθρωποι στην Ευρώπη να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από τη λιτότητα, παρά τα όσα σας λένε ο Ντέιβιντ Κάμερον και η Ανγκελα Μέρκελ.

Η ανταπόκριση ήταν τεράστια. Έχω λάβει χιλιάδες θετικά μηνύματα. Πολλοί Έλληνες μου γράφουν για να μου πουν πόσο χαίρονται που ακούνε ότι πραγματικοί άνθρωποι στην Ευρώπη νοιάζονται για εκείνους. Πρέπει να είναι δύσκολο όταν πιστεύεις ότι η υπόλοιπη ήπειρος είναι εναντίον σου.

Η ομορφιά του διαδικτύου και των social media είναι πως μία καμπάνια σαν αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί και άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορούν να εμπλακούν γρήγορα. Ελπίζω και άλλοι να ακολουθήσουν τα βήματά μου στο μέλλον και να ξεκινήσουν ή να υποστηρίξουν ανάλογες πρωτοβουλίες. Βέβαια, θα προτιμούσα να είχαμε κυβερνήσεις που ακούνε και συνδέονται με το λαό. Ελπίζω ειλικρινά ότι τις επόμενες εβδομάδες εγώ και εκατοντάδες Έλληνες θα δουλεύουμε τυλίγοντας μπουκάλια με ούζο και στέλνοντας καρτ ποστάλ του Αλέξη Τσίπρα στους ανθρώπους που έκαναν τις δωρεές. Η υποδομή που απαιτείται για να γίνει αυτό είναι το κάτι άλλο. Αλλά σκεφτείτε το πάρτι! Τελικά, είμαι πολύ υπερήφανος για τους ανθρώπους, όχι μόνο από τη Μ. Βρετανία, την Ελλάδα ή την Ευρώπη, αλλά από όλο τον κόσμο, που έχουν εμπλακεί σε αυτή την καμπάνια. Πραγματικά είναι από το λαό για το λαό».

Ανεξάρτητα από την επιτυχία που έχει το εγχείρημα, τα χρήματα όπως τόνισε που θα μαζέψει θα τα δώσει στην Ελληνική Κυβέρνηση για να τα διαχειριστεί όπως μπορεί…

Η ιστοσελίδα του είναι:

https://www.indiegogo.com/greek-bailout-fund.html#/story

Πληροφορίες από iefimerida.gr, tornosnews.gr