Ενισχύσεις με ΜΑΤ στη Κω

 «Καζάνι που βράζει» το νησί της Κω. Οι αντιδράσεις για τη δημιουργία hot spot σε στρατόπεδο στο νησί κλιμακώνονται, με τους κατοίκους και την αστυνομία να έρχονται σε σύγκρουση.  Ήδη από χθες νωρίς το πρωί σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στην περιοχή (βλ λίμνη Πυλίου) με την εκκίνηση των εργασιών για τη κατασκευή του περίφημου πλέον hot Spot. Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε για περισσότερο από μία ώρα, κατά τη διάρκεια του μεσημεριού, ο χώρος γύρω από το στρατόπεδο 148 που θα φιλοξενήσει το hotspot στην Κω. Στο σημείο βρίσκονταν ήδη άνδρες των ΜΑΤ, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών, οι οποίοι απώθησαν τους συγκεντρωμένους, όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να εισέλθουν στο στρατόπεδο. Κατά τη συμπλοκή, σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους, δύο κάτοικοι του νησιού τραυματίστηκαν και διακομίσθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο (στο χέρι τραυματίστηκε και ο πρόεδρος της κοινότητας Ασφενδιού Στ. Μαλιλής), ενώ άλλοι παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα από την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων από την πλευρά της αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τα ίδια επεισόδια, σημειώθηκε και προσαγωγή δημοσιογράφου που κάλυπτε τη διαμαρτυρία

Στο νησί βρίσκονταν συνολικά τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ που είχαν μεταβεί από την Αθήνα. Αρχικά μετέβησαν στην περιοχή Σελβέρι όπου είχε προσγειωθεί το ελικόπτερο με τον υπ. Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο, κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Κω. Εκεί τους περίμεναν κάτοικοι του νησιού που αντιδρούν στη δημιουργία hotspot. Γύρω στις 11 π.μ., τα ΜΑΤ κατευθύνθηκαν στο παλιό στρατόπεδο στην περιοχή Πυλί, όπου είχαν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες. Και σήμερα είχαμε τις …ενισχύσεις. Το πρωί έφτασαν στη Κω έξι κλούβες των ΜΑΤ προκειμένου να προχωρήσουν, χωρίς ταραχές, οι εργασίες για το hot spot στο Πυλί.  Ωστόσο, οι φόβοι για κλιμάκωση των επεισοδίων παραμένουν.

Τη λειτουργία των 5 hotspots στα νησιά έως τα μέσα Φεβρουαρίου θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως άλλωστε διεμήνυσαν σε όλους τους τόνους και οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ και της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ που βρέθηκαν χθες στην Ελλάδα για το προσφυγικό. Πηγές της Κομισιόν εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι τουλάχιστον τα τρία από τα πέντε hotspots σε Λέσβο, Χίο και Λέρο θα είναι έτοιμα τις επόμενες ημέρες, καθώς πλέον υπάρχουν χρήματα, εξοπλισμός αλλά και συντονιστής. Ανέφεραν ότι τα έργα προχωρούν και στη Σάμο, ενώ όσον αφορά την Κω έκαναν λόγο για προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν.

Χθες, το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού προχώρησε στη έγκριση πιστώσεων ύψους 9,3 εκατ. ευρώ για έργα που αφορούν τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και καταγραφής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αν. Αιγαίου και ειδικότερα σε Λέσβο, Κω, Λέρο, Χίο και Σάμο που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές. «Η έγκριση της χρηματοδότησης γίνεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ελληνικής κυβέρνησης για την επιτάχυνση και έγκαιρη αποπεράτωση των έργων που αφορούν τη δημιουργία πλήρως λειτουργικών hotspots» ανέφερε η ανακοίνωση.

Πηγή: έντυπη έκδοση «Καθημερινής»