Εντοπίστηκε βομβαρδιστικό αεροσκάφος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ικαρία

Ενα δικινητήριο επιθετικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος αμερικανικής κατασκευής, τύπου Μάρτιν Μπάλτιμορ (Martin Baltimore), το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή της νότιας Ικαρίας το 1945, ενώ είχε πορεία προς τη Θεσσαλονίκη, εντοπίσθηκε κοντά στον οικισμό του Μαγγανίτη σε βάθος 16 μέτρων.

Το συγκεκριμένο μοντέλο χρησιμοποιήθηκε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τις συμμαχικές πολεμικές αεροπορίες της Βρετανίας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νοτίου Αφρικής, της Ελλάδας και της Ιταλίας μετά τη συνθηκολόγηση της με τους Συμμάχους το 1943.  

Σύμφωνα με τον Σταθμό Αιγίου της ΕΡΤ, το αεροπλάνο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ η εύρεσή του προκάλεσε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον, αφού σε όλο τον κόσμο έχουν κατασκευαστεί 1.500 τέτοια αεροσκάφη και μέχρι σήμερα δεν έχει διασωθεί κανένα παρά μόνο το συγκεκριμένο.

Σημειώνεται ότι το αεροπλάνο χαρτογραφήθηκε και φωτογραφήθηκε, ενώ η πρωτοβουλία, αλλά και η όλη προσπάθεια, ανήκει στον πρώην πρόεδρο αυτοδυτών Σάμου Αλέξανδρο Μαλαγάρη, ο οποίος σε συνεργασία με τον Στέλιο Δεμερτζή πριν από λίγες ημέρες βρέθηκαν στην Ικαρία, έκαναν τις απαραίτητες καταδύσεις και συνέλεξαν τα απαραίτητα στοιχεία.

Πηγή: 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News