Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαράξεναΕπικό: Από την Καραϊβική στην ΕΕ μέσω Ελλάδας

Επικό: Από την Καραϊβική στην ΕΕ μέσω Ελλάδας

|

Οχι δεν είναι αστείο… Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail αποκαλύπτει το εκπληκτικό ταξίδι μεταναστών από την Καραϊβική σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω Ολλανδίας – Κωνσταντινούπολης – Ελλάδας (!!!) 

Όχι δεν είναι αστείο… Είναι πραγματικότητα… και μοιάζει ως όνειρο… Εκατοντάδες μετανάστες από την Καραϊβική, ταξιδεύουν πάνω από 6.000 μίλια, για να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της Ελλάδας, αναφέρει ρεπορτάζ της Daily Mail.

Αντί να προσπαθήσουν να περάσουν στις ΗΠΑ, που είναι σαφώς πιο κοντά, πολλοί κάνουν αυτό το μακρινό ταξίδι, ως την Κωνσταντινούπολη. Από εκεί, κινούνται κατά μήκος των παραλίων, για να αναμειχθούν με τους πρόσφυγες που επιχειρούν το επικίνδυνο πέρασμα στο Αιγαίο, με προορισμό τα ελληνικά νησιά.

Φτάνοντας, σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, κάποιοι από αυτούς ισχυρίζονται ότι είναι από τη Σομαλία, τη Συρία ή και το Αφγανιστάν, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν άσυλο, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την ΕΕ.

Πέρυσι, σχεδόν 400 μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα από την Καραϊβική, με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Δομινικανή Δημοκρατία. Επιπλέον 150 άτομα, από την ίδια χώρα, έφτασαν τους τρεις πρώτους μήνες του χρόνου.

Αυτό, αναφέρει η Daily Mail, επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι οικονομικοί μετανάστες εκμεταλλεύονται την προσφυγική κρίση, για να περάσουν στην ΕΕ. «Σε εμάς φαίνεται περίεργο, αλλά λένε ότι είναι ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να μπουν στην Ευρώπη», λέει στην εφημερίδα η Αννα Σμιγκιέλσκα, συνοριοφύλακας της ΕΕ, η οποία μιλά με τους πρόσφυγες που φτάνουν στη Λέσβο προκειμένου να εξακριβώσει την εθνικότητά τους. «Λένε ότι οι πτήσεις είναι φτηνές και ότι δεν χρειάζονται βίζα για την Τουρκία, οπότε δεν είναι τόσο δύσκολο», συμπληρώνει.

Παραδοχή

Σε μία περίπτωση, σύμφωνα με την ίδια, ένας μετανάστης από την Αϊτή επέμενε ότι είναι από τη Συρία. «Του λέγαμε ”δεν μιλάς αραβικά και ειλικρινά δεν μοιάζεις με Σύρο”, αλλά επέμενε ότι ήταν. Οταν του είπαμε ότι πρέπει να πει ότι προέρχεται από άλλη χώρα πέρα από τη Συρία, απάντησε ”ΟΚ, είμαι από το Αφγανιστάν. Μόνο μετά από καιρό παραδέχθηκε ότι ήρθε από την Αϊτή», περιγράφει η Σμιγκιέλσκα.

Η συνήθης διαδρομή που ακολουθούν είναι από το θέρετρο Πούντα Κάνα της Δομινικανής Δημοκρατίας, στο Αμστερνταμ, όπου παίρνουν πτήση για την Κωνσταντινούπολη. Εκεί εκτιμάται ότι πληρώνουν διακινητές, για να τους περάσουν στην Ελλάδα.

 «Αν και γεωγραφικά πρόκειται για ακραίο τρόπο ταξιδιού, μόλις δημιουργηθεί μία διαδρομή από πρόσφυγες, οι οικονομικοί μετανάστες συνήθως ακολουθούν, γιατί ξέρουν ότι υπάρχει ένας τρόπος να περάσουν», εξήγησε εκπρόσωπος της Frontex.

Με παρόμοιο τρόπο, πολλοί μετανάστες επιλέγουν να ταξιδέψουν από το Μαρόκο στην Ελλάδα, αντί να διασχίσουν τη Μεσόγειο με προορισμό την Ισπανία. Η ανησυχία για τους μετανάστες από την Καραϊβική που μπαίνουν στην Ευρώπη από την Τουρκία προέκυψαν αρχικά πριν από πέντε χρόνια, από Ολλανδούς αξιωματούχους.

Παρατήρηση

Η KLM παρατήρησε ότι πολλοί δεν έμπαιναν στις πτήσεις της επιστροφής, από την Κωνσταντινούπολη προς τη Δομινικανή Δημοκρατία, μέσω Αμστερνταμ. Και σύμφωνα με την Frontex, το 2012 έφτασε ένα γκρουπ στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και αρνούνταν να πουν οτιδήποτε πέρα από το ότι ήταν από τη Σομαλία. Μόνο όταν ένας μεταφραστής τους μίλησε στα ισπανικά διαπιστώθηκε ότι ήταν από τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Daily Mail, πέρυσι η ελληνική ακτοφυλακή κατέγραψε 351 μετανάστες από τη Δομινικανή Δημοκρατία, 8 από την Αϊτή, 2 Κουβανούς, έναν Τζαμαϊκανό, 2 από την Ονδούρα και 2 από την Κολομβία, ανάμεσα στους χιλιάδες Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς.

Πηγή: Daily Mail

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη