Επικό: Από την Καραϊβική στην ΕΕ μέσω Ελλάδας

Όχι δεν είναι αστείο… Είναι πραγματικότητα… και μοιάζει ως όνειρο… Εκατοντάδες μετανάστες από την Καραϊβική, ταξιδεύουν πάνω από 6.000 μίλια, για να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της Ελλάδας, αναφέρει ρεπορτάζ της Daily Mail.

Αντί να προσπαθήσουν να περάσουν στις ΗΠΑ, που είναι σαφώς πιο κοντά, πολλοί κάνουν αυτό το μακρινό ταξίδι, ως την Κωνσταντινούπολη. Από εκεί, κινούνται κατά μήκος των παραλίων, για να αναμειχθούν με τους πρόσφυγες που επιχειρούν το επικίνδυνο πέρασμα στο Αιγαίο, με προορισμό τα ελληνικά νησιά.

Φτάνοντας, σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, κάποιοι από αυτούς ισχυρίζονται ότι είναι από τη Σομαλία, τη Συρία ή και το Αφγανιστάν, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν άσυλο, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την ΕΕ.

Πέρυσι, σχεδόν 400 μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα από την Καραϊβική, με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Δομινικανή Δημοκρατία. Επιπλέον 150 άτομα, από την ίδια χώρα, έφτασαν τους τρεις πρώτους μήνες του χρόνου.

Αυτό, αναφέρει η Daily Mail, επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι οικονομικοί μετανάστες εκμεταλλεύονται την προσφυγική κρίση, για να περάσουν στην ΕΕ. «Σε εμάς φαίνεται περίεργο, αλλά λένε ότι είναι ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να μπουν στην Ευρώπη», λέει στην εφημερίδα η Αννα Σμιγκιέλσκα, συνοριοφύλακας της ΕΕ, η οποία μιλά με τους πρόσφυγες που φτάνουν στη Λέσβο προκειμένου να εξακριβώσει την εθνικότητά τους. «Λένε ότι οι πτήσεις είναι φτηνές και ότι δεν χρειάζονται βίζα για την Τουρκία, οπότε δεν είναι τόσο δύσκολο», συμπληρώνει.

Παραδοχή

Σε μία περίπτωση, σύμφωνα με την ίδια, ένας μετανάστης από την Αϊτή επέμενε ότι είναι από τη Συρία. «Του λέγαμε ''δεν μιλάς αραβικά και ειλικρινά δεν μοιάζεις με Σύρο'', αλλά επέμενε ότι ήταν. Οταν του είπαμε ότι πρέπει να πει ότι προέρχεται από άλλη χώρα πέρα από τη Συρία, απάντησε ''ΟΚ, είμαι από το Αφγανιστάν. Μόνο μετά από καιρό παραδέχθηκε ότι ήρθε από την Αϊτή», περιγράφει η Σμιγκιέλσκα.

Η συνήθης διαδρομή που ακολουθούν είναι από το θέρετρο Πούντα Κάνα της Δομινικανής Δημοκρατίας, στο Αμστερνταμ, όπου παίρνουν πτήση για την Κωνσταντινούπολη. Εκεί εκτιμάται ότι πληρώνουν διακινητές, για να τους περάσουν στην Ελλάδα.

 «Αν και γεωγραφικά πρόκειται για ακραίο τρόπο ταξιδιού, μόλις δημιουργηθεί μία διαδρομή από πρόσφυγες, οι οικονομικοί μετανάστες συνήθως ακολουθούν, γιατί ξέρουν ότι υπάρχει ένας τρόπος να περάσουν», εξήγησε εκπρόσωπος της Frontex.

Με παρόμοιο τρόπο, πολλοί μετανάστες επιλέγουν να ταξιδέψουν από το Μαρόκο στην Ελλάδα, αντί να διασχίσουν τη Μεσόγειο με προορισμό την Ισπανία. Η ανησυχία για τους μετανάστες από την Καραϊβική που μπαίνουν στην Ευρώπη από την Τουρκία προέκυψαν αρχικά πριν από πέντε χρόνια, από Ολλανδούς αξιωματούχους.

Παρατήρηση

Η KLM παρατήρησε ότι πολλοί δεν έμπαιναν στις πτήσεις της επιστροφής, από την Κωνσταντινούπολη προς τη Δομινικανή Δημοκρατία, μέσω Αμστερνταμ. Και σύμφωνα με την Frontex, το 2012 έφτασε ένα γκρουπ στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και αρνούνταν να πουν οτιδήποτε πέρα από το ότι ήταν από τη Σομαλία. Μόνο όταν ένας μεταφραστής τους μίλησε στα ισπανικά διαπιστώθηκε ότι ήταν από τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Daily Mail, πέρυσι η ελληνική ακτοφυλακή κατέγραψε 351 μετανάστες από τη Δομινικανή Δημοκρατία, 8 από την Αϊτή, 2 Κουβανούς, έναν Τζαμαϊκανό, 2 από την Ονδούρα και 2 από την Κολομβία, ανάμεσα στους χιλιάδες Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς.

Πηγή: Daily Mail

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News