Φλωρεντία; Τρως στο δρόμο και σταματάς; Πρόστιμο...

Η είδηση σοκάρει αν και έχει μία λογική.... Οι τουρίστες που θα τρώνε στους δρόμους της Φλωρεντίας θα πληρώνουν πλέον πρόστιμο ύψος €150 έως €500 (!!!)  Οι νέοι κανόνες τέθηκαν σε ισχύ, καθώς η πόλη αγωνίζεται να διαχειριστεί την τεράστια αύξηση των τουριστών, που προσελκύονται από πτήσεις χαμηλού κόστους και φτηνά ενοίκια για διαμονή σε σπίτια μέσω ιστοσελίδων όπως η Airbnb.

Οι Βρετανικοί Times αναφέρουν ότι η δημοτική αρχή της ιταλικής πόλης έβαλε στο στόχαστρο τους τουρίστες που τρώνε πανίνι, φοκάτσιες και πίτσες στους δρόμους και αφήνουν απορρίμματα πίσω τους. Πως ξεκίνησε η ιστορία;  όταν ένας ιδιοκτήτης καταστήματος δερμάτινων ειδών είχε «θερμό επεισόδιο» με Ισπανούς τουρίστες, οι οποίοι κάθονταν και έτρωγαν στην είσοδο της επιχείρησής του. Ακολούθησαν κάτοικοι της περιοχής που διαμαρτυρήθηκαν ότι αδυνατούν να προσεγγίσουν τις εισόδους των σπιτιών τους λόγω του πολύ κόσμου που κάθεται ακίνητος, καταβροχθίζοντας φαγητά που έχει αγοράσει από το «All Antico Vinaio». Και να σημειώσουμε εδώ ότι «All Antico Vinaio», το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές αφού ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο στη Φλωρεντία από ταξιδιωτικό περιοδικό. Η ανακήρυξή του οδήγησε σε υψηλές βαθμολογίες στο TripAdvisor και αυτό οδήγησε στην προσέλκυση ακόμη περισσότερων τουριστών στους ήδη συμφορημένους δρόμους.

 

Τι ισχύει και ποια η σημαντική διαφορά;   Ο νέος κανονισμός θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 6 Ιανουαρίου και δεν αποκλείεται να υπάρξει και παράταση. Η απαγόρευση ισχύει από τις 12.00 έως τις 15.00 το μεσημέρι και από τις 18.00 το απόγευμα έως τις 22.00 το βράδυ. Οι δρόμοι που επηρεάζονται είναι οι Via de'Neri, Via della Ninna, Piazzale degli Uffizi και Piazza del Grano. Πολλά παρακείμενα καταστήματα έχουν κολλήσει κολλήσει αφίσες που συμβουλεύουν τους τουρίστες να μην τρώνε στον δρόμο και να «σέβονται τους κατοίκους, τους εμπόρους και τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες οδούς».

Και η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά; Αν οι τουρίστες τρώνε το σάντουιτς τους ενώ περπατούν τότε γλιτώνουν το πρόστιμο. Αν σταματήσουν, όμως, να απολαύσουν το σνακ τότε θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη. «Ο νέος κανόνας δεν στοχεύει στον τουρισμό γενικά αλλά στους απαίδευτους επισκέπτες που στρατοπεδεύουν στους δρόμους με το γεύμα τους. Αυτήν τη στιγμή οι κάτοικοι δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους, επειδή οι τουρίστες γευματίζουν στις πόρτες τους ξεκαθάρισε ο δήμαρχος της πόλης Ντάριο Ναρντέλα. Εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής διευκρίνισε: «Μπορείτε να τρώτε ενώ περπατάτε, αλλά δεν μπορείτε να σταματήσετε».

Να σημειώσουμε ότι νωρίτερα φέτος το καλοκαίρι, σύμφωνα με τη New York Post, ανακοινώθηκε ότι οι τουρίστες στην Ιταλία θα πληρώνουν πρόστιμο έως 7.742 δολάρια αν αγοράζουν αναμνηστικά από πωλητές σε παραλίες. Το νησί Κάπρι ανακοίνωσε επίσης σχέδια για περιορισμό των παραθεριστών. Πέρυσι ο δήμαρχος του αποκάλυψε ότι ανησυχούσε ότι το Κάπρι θα «εκραγεί» εξαιτίας των πλήθους επισκεπτών που δέχεται το καλοκαίρι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ / Φωτογραφία: travelen