Γάλα κατσαρίδας, η υπερτροφή του μέλλοντος

Έρευνα από μία επιστημονική ομάδα ανακάλυψε μία ακολουθία κρυστάλλων πρωτεΐνης πρωτεϊνη που αναμένεται να αποτελέσει το κλειδί για την διατροφή του αυξανόμενου πληθυσμού του πλανήτη. Το μόνο πρόβλημα; Η συγκεκριμένη ακολουθία αναπτύσσεται μόνο στο κέντρο της κοιλιάς των κατσαρίδων
Οι περισσότερες κατσαρίδες δεν παράγουν γάλα, όμως το είδος Diploptera punctate, που είναι το μοναδικό που γεννά ζωντανά κατσαριδάκια, παράγει μία ουσία, παρόμοια με γάλα,η οποία όμως περιέχει κρυστάλλους πρωτεΐνης και με αυτό ταΐζει τα μικρά της.
Το γεγονός ότι ένα έντομο παράγει γάλα είναι εντυπωσιακό από μόνο του, όμως αυτό που συνεπήρε τους επιστήμονες είναι ότι ο κάθε ένας κρύσταλλος πρωτεΐνης περιέχει περισσότερο από τρεις φορές την ενέργεια που βρίσκει κανείς στην αντίστοιχη ποσότητα στο βουβαλίσιο γάλα (το οποίο έχει περισσότερες θερμίδες από το κανονικό γάλα).
Όπως είναι αντιληπτό δεν γίνεται να υπάρξει μέθοδος αρμέγματος των κατασαρίδων όμως η διεθνής επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Βιολογίας, Βλαστοκυττάρων και Αναγεννητικής Ιατρικής (Stem Cell Biology and Regenerative Medicine) στην Ινδία αποφάσισαν να βρουν την αλληλουχία των γονιδίων εκείνων που ευθύνονται για την παραγωγή των κρυστάλλων πρωτεΐνης που εντοπίζονται στο «γάλα» προκειμένου να δουν εάν μπορούν να τις αναπαράγουν στο εργαστήριο.
«Οι κρύσταλλοι είναι σαν ένα πλήρες φαγητό, έχουν πρωτεΐνες, λιπαρά, ζάκχαρα. Εάν κοιτάξεις την αλληλουχία των πρωτεϊνών, όλες τους έχουν τα ουσιώδη αμινοξέα» δήλωσε σε συνέντευξή του στους Times of India ο Sanchari Banerjee.
Επίσης η επιστημονική ομάδα τονίζει ότι όχι μόνο το γάλα είναι πλούσιο σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, αλλά όσο η πρωτεΐνη αφομοιώνεται από τον οργανισμό με την ώρα οι κρύσταλλοι απελευθερώνουν ακόμη περισσότερη πρωτεΐνη.
Η ομάδα επισημαίνει πως εάν τελικά οι έρευνές τους αποδώσουν και τελικά υπάρξει ένα ολοκληρωμένο προϊόν σίγουρα αυτό δεν θα απευθύνεται σε όσους θέλουν να χάσουν κιλά και είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα συμπεριλαμβάνεται στη δίαιτα του δυτικού κόσμου όπου η διατροφή των πολιτών είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θερμίδες. Όμως για τους πληθυσμούς κρατών που υποσιτίζονται το «γάλα» που θέλουν να φτιάξουν οι επιστήμονες θα μπορούσε να είναι ένα φανταστικό συμπλήρωμα διατροφής
 

Πηγή: