Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΓαλλία: Ο καύσωνας στερεί από την Ευρώπη τη μουστάρδα Dijon (!!!)

Γαλλία: Ο καύσωνας στερεί από την Ευρώπη τη μουστάρδα Dijon (!!!)

|

H έλλειψη σπόρων, που εισάγονται από τον Καναδά, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή μουστάρδας Dijon στην Γαλλία και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη 

Ας φανταστούμε ένα συνηθισμένο πρωινό στη γαλλική πόλη Ντιζόν, την ιστορική πρωτεύουσα της Βουργουνδίας, από όπου έχει πάρει και το όνομά της η διάσημη μουστάρδα Ντιζόν. Μια μικρή ομάδα περιμένει έξω από το κατάστημα ντελικατέσεν της πολύ γνωστής μάρκας μουστάρδας Maille, μέχρι να ανοίξουν οι πόρτες. Προς έκπληξη όλων –ανάμεσά τους και μια Γαλλίδα επισκέπτρια, η Σεσίλ Μαρτίν από τη νότια Γαλλία– μια επιγραφή έξω από το κατάστημα λέει πως η κατανάλωση της περίφημης μουστάρδας περιορίζεται μόνο σε ένα βάζο ανά νοικοκυριό. «Δεν υπάρχει καμία μουστάρδα στα σούπερ μάρκετ ή, τουλάχιστον, καμία μουστάρδα Ντιζόν», λέει η Σεσίλ Μαρτίν.

«Ολη μου η οικογένεια αγαπάει τη μουστάρδα Ντιζόν. Είναι πραγματικά δύσκολο να φανταστεί κανείς τη γαλλική κουζίνα χωρίς αυτήν», δήλωσε στην Deutsche Welle. Η ίδια χρησιμοποιούσε σε πολλές επιλογές τη μουστάρδα αυτή, ως ντρέσινγκ στις σαλάτες, στο κρέας, στα θαλασσινά, στις τηγανητές πατάτες, ακόμη και στα μακαρόνια. Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα στην κατανάλωση μουστάρδας παγκοσμίως και ανάλογη είναι και η αγάπη των καταναλωτών για το προϊόν. Και αυτό εξηγεί γιατί ολοένα και περισσότεροι προσπαθούν να συγκεντρώσουν μεγαλύτερες ποσότητες του καρυκεύματος. Πολλά εστιατόρια, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την έλλειψη αυτή, εφευρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους.

Εναλλακτικές λύσεις αντί της μουστάρδας Djion

Ο Γκιγιόμ Ρουαγέ, σεφ του εστιατορίου Au Clos de Napoleon στην ύπαιθρο της Βουργουνδίας, δηλώνει πως, ενώ στο εστιατόριο έπαιρναν συνήθως 6-7 κιλά μουστάρδας, τώρα έχουν σταματήσει να τη σερβίρουν και διαθέτουν σε δόσεις τις προμήθειές τους. Ακόμη και το πιο γνωστό πιάτο του εστιατορίου, με όνομα «Le poulet Gaston Gerard» έχει τροποποιηθεί ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρχει έλλειψη μουστάρδας. «Προσπαθούμε να φτιάχνουμε λιγότερα πιάτα με βάση τη μουστάρδα», σημειώνει ο Ρουαγέ στην DW.

Ο λόγος για τις μειωμένες ποσότητες μουστάρδας στα ράφια των γαλλικών σούπερ μάρκετ βρίσκεται στον… Καναδά, από όπου η Γαλλία εισάγει περίπου το 80% των σπόρων που χρειάζεται η γαλλική βιομηχανία. Ενας καταστροφικός καύσωνας πέρυσι στις επαρχίες της Αλμπέρτας και του Σασκάτσουαν του Καναδά, που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, μείωσε στο μισό την παραγωγή, με αποτέλεσμα οι γαλλικές εταιρείες να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τις ποσότητες των σπόρων που χρειάζονται για την παραγωγή του συγκεκριμένου τύπου μουστάρδας.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, διότι η Ρωσία και η Ουκρανία καλλιεργούν τον ήπιο, κίτρινο σιναπόσπορο, που είναι δημοφιλής σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ουγγαρία, και όχι τους καφέ σπόρους ή brassica juncea, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της κλασικής μουστάρδας Ντιζόν. Η κατάρρευση των εξαγωγών από τη Ρωσία και την Ουκρανία έχει ως παρεπόμενο την αναζήτηση άλλων τύπων μουστάρδας, συμπεριλαμβανομένης και της γαλλικής Ντιζόν.

Πλήγμα η έλλειψη σπόρων

Η έλλειψη σπόρων έχει προκαλέσει πλήγμα στους Γάλλους παραγωγούς μουστάρδας. Επί του παρόντος, η τοπική παραγωγή σπόρων αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 20% των προμηθειών στον τομέα. «Η ξηρασία στον Καναδά σε συνδυασμό με έναν ασυνήθιστα ήπιο χειμώνα στη Γαλλία πέρυσι σήμαινε ότι οι σοδειές και στις δύο περιοχές καταστράφηκαν», εξήγησε, τέλος, ο Λουκ Βαντερμέσεν, διευθύνων σύμβουλος της Reine de Dijon, του τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού μουστάρδας στη Γαλλία, που συνήθως παράγει περίπου 16.000 τόνους μουστάρδας τον χρόνο, μιλώντας στην DW.

Για τους παραγωγούς αυτό σημαίνει ότι οι κύριες πηγές προμήθειας σπόρων έχουν «στερέψει». Η συνολική παραγωγή της εταιρείας μειώθηκε κατά 25% φέτος με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές του προϊόντος και το εργοστάσιο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις παραγγελίες του. «Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι η τεράστια αβεβαιότητα αναφορικά με τις προμήθειες. Υπάρχουν εβδομάδες που παίρνουμε κάποιες ποσότητες σπόρων και άλλες που δεν παίρνουμε καθόλου και αναζητούμε τρόπους για να συνεχίσουμε την παραγωγή μας », αναφέρει ο Βαντερμέσεν.

Εγχώρια παραγωγή η λύση;

Μία λύση που έχει προτείνει ο διευθύνων σύμβουλος της Reine de Dijon είναι η αύξηση της τοπικής παραγωγής. Ο Λουκ Βαντερμέσεν, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ένωσης Μουστάρδας της Βουργουνδίας, μαζί με άλλες εταιρίες, έχουν ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια για να αυξήσουν την τοπική παραγωγή σπόρων πληρώνοντας στους αγρότες υψηλότερες τιμές – 2.000 ευρώ ανά τόνο σπόρων μουστάρδας έναντι 900 ευρώ τις περσινής τιμής. Τον Ιούνιο η ένωση κάλεσε τους γεωργούς της περιοχής να αυξήσουν τα στρέμματα καλλιέργειας σπόρων σε εκατό χιλιάδες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην DW ο Φαμπρίς Ζενέν, πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Μουστάρδας Βουργουνδίας, ανέφερε πως η αύξηση της τοπικής παραγωγής δεν είναι εύκολη. Η ΕΕ έχει απαγορεύσει τη χρήση ενός εντομοκτόνου που σκοτώνει ένα είδος μαύρου σκαθαριού, που έχει αποδεκατίσει τις σοδειές στο παρελθόν. Ταυτόχρονα ο απρόβλεπτος καιρός αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα για τους παραγωγούς της Βουργουνδίας.

Ο Ζενέν παρόλα αυτά εμφανίζεται αισιόδοξος καθώς τα προβλήματα στον Καναδά έφεραν νέο αέρα στην τοπική παραγωγή. «Το σχέδιο αύξησης της τοπικής παραγωγής από το 20% στο 40-50% είναι καλό για όλους. Δεν θα είναι τεράστια η παραγωγή, αλλά θα εξακολουθεί να είναι εμβληματική στην περιοχή γιατί στο κάτω-κάτω είναι η μουστάρδα της Ντιζόν».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κωμιακή, 2 Αυγούστου: Από τον καύσωνα στην ομίχλη – Το καλοκαίρι… θυμήθηκε το φθινόπωρο

Ο καιρός «αναποδογύρισε» απότομα στην ορεινή Νάξο – Σκηνικό ομίχλης, 19 βαθμοί και μια ανάρτηση από την Κωμιακή που έγινε viral

Ρεκόρ στο λιμάνι Πάρου: 8.249 επιβάτες και 1.099 οχήματα την 1η Αυγούστου (!!!)

Ο Αύγουστος μπήκε εκρηκτικά για την Πάρο – Ημέρα με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση του φετινού καλοκαιριού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμεναρχείου

Ανάσα για τη ΡΕΔΗΣΕ Σύρου, oριστική διευθέτηση 20ετούς οικονομικής εκκρεμότητας

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ανακοίνωσε την οριστική ρύθμιση προστίμων και προσαυξήσεων του ΕΦΚΑ – Διασφαλίζεται η λειτουργία του Δημοτικού Ραδιοφώνου και του οπτικοακουστικού αρχείου

Η Πορτάρα αφύπνισε θεσμούς, αλλά όχι αιρετούς, η ανάρτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Οργισμένη αντίδραση από το μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου για την απουσία της πολιτικής ηγεσίας μετά τη βεβήλωση του αρχαιολογικού χώρου – Το “τυχαίο κλικ” που έφερε την ανατροπή

Παγκόσμια ημέρα φάρων 2025: Περιήγηση στη ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας

Στις 17 Αυγούστου, πολίτες και επισκέπτες καλούνται να γνωρίσουν από κοντά τη σημασία των φάρων και τη συμβολή των φαροφυλάκων.

Αεροδιακομιδή Φολεγάνδρου: Επίσημες διευκρινίσεις από το ΕΚΑΒ για το χρονικό και τις καθυστερήσεις

Το ΕΚΑΒ απαντά στις καταγγελίες για πολύωρη καθυστέρηση στη μεταφορά ασθενούς – Τι αναφέρει για τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα, τον ρόλο της Πολεμικής Αεροπορίας και τις καιρικές συνθήκες

16ο Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων: Στη Μύκονο ο διάλογος για τη βιωσιμότητα

Πάνω από 100 γυναίκες από όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα συζήτησαν για την αειφορία, την τοπική ταυτότητα και τη συμβολή τους στην τουριστική ανάπτυξη.

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδριάζει (05/08), στην ατζέντα, καθαρισμοί ακτών, ναοί και αφαλάτωση στη Σχοινούσα

Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων θα εξετάσουν σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις υποδομές στα νησιά του Δήμου.

6 νέα πυροσβεστικά οχήματα για τις Κυκλάδες – Παρέμβαση Μονογυιού

Τέσσερα ISUZU 4x4 και δύο υδροφόρα οχήματα ενισχύουν την επιχειρησιακή ικανότητα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Κυκλάδες.

37 χρόνια “Απεραθίτικα”: Μια έκδοση–σύμβολο για την πολιτιστική ψυχή της Νάξου

Μιχάλης Φραγκίσκος: Αναδρομή στην πρώτη έκδοση του περιοδικού “Απεραθίτικα” (1η Αυγούστου 1988) και φόρος τιμής στους Μανώλη Γλέζο και Κώστα Κατσουρό

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.