Γαλλία: Προτείνει το break dance ως Ολυμπιακό άθλημα ενόψει 2024

Αποτελεί αυτό που λέμε … εθιμικό Δίκαιο. Σε τακτικά χρονικά διαστήματα έχουμε τη προσθήκη νέων αθλημάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε μία προσπάθεια ανανέωσης αλλά και συγχρονισμού με νέα δεδομένα καθότι ο χρόνος είναι ανίκητος… Αρκετά βέβαια από τα προτεινόμενα αθλήματα, είτε μένουν απλές σκέψεις, είτε εξαφανίζονται μετά από μία ή δύο Ολυμπιάδες..

Και σήμερα, η Οργανωτική Επιτροπή της Γαλλίας ενόψει των Αγώνων του 2024  (οι Αγώνες του 2020 θα πραγματοποιηθούν στο Τόκυο) επέλεξε να προτείνει στον καταρτισμό του προγράμματος των 28 αγώνων, το σέρφινγκ, την ορειβασία, το skateboard και το… breakdance, αφήνοντας εκτός λίστας το σκουός, το μπιλιάρδο και το σκάκι.

Βέβαια, ο διάσημος χορός της δεκαετίας του 80 δεν είναι άγνωστος στους λάτρεις των Ολυμπιακών Αγώνων. Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα “Le Monde” το break dance υπήρχε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων Νέων που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι στο Μπουένος Άιρες και μάλιστα υπήρξε από τα πλέον δημοφιλή αγωνίσματα. Ο Ρώσος Σεργκέι «Μέλισσα» Τσερνίσεφ έγινε ο πρώτος χρυσός Ολυμπιονίκης στην κατηγορία των αγοριών. Το αγώνισμα προέβλεπε τρεις κατηγορίες, των αγοριών, των κοριτσιών αλλά και των μεικτών ομάδων. Σε κάθε τελικό συμμετείχαν 12 αθλητές και αθλήτριες.

Οσο  για το πότε θα υπάρξει η απόφαση; Η αρμόδια επιτροπή των Ολυμπιακών αγώνων θα συζητήσεις τις προτάσεις των Γάλλων σε σύνοδο που θα γίνει 26 - 28 Μαρτίου, μία πρώτη έγκριση θα γίνει τον Ιούνιο ενώ οριστική απόφαση θα υπάρξει τον Δεκέμβριο του 2020. «Η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής πρέπει να ληφθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. Αυτά τα αθλήματα θα κάνουν τους αγώνες πιο «αστικούς και περισσότερο καλλιτεχνικούς»», δήλωσε ο Τόνι Εστανγκέ, τρεις φορές Ολυμπιονίκης στο κανό και επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής του Παρισιού. Όσο για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, υπολογίζεται σε 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η επιλογή αυτή ξεσήκωσε τους χρήστες του twitter, που αναρωτήθηκαν αν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο. Άλλοι βέβαια έκαναν τις δικές τους προτάσεις για Ολυμπιακά αθλήματα όπως το σκουός και το moonwalk, την χορευτική κίνηση του Μάικλ Τζάκσον. Άλλοι πρότειναν στον Πίτερ Κραουτς να δηλώσει συμμετοχή!