Γαλλία - Unesco: Έντυσαν με εσώρουχα αρχαιοελληνικά αγάλματα

Σάλος ξέσπασε για το πως δύο αγάλματα γυμνών ανδρών στην Γαλλία παρουσιάστηκαν με εσώρουχο σε έκθεση της UNESCO με το γεγονός να αποδίδεται στην κακή συνεννόηση ανάμεσα στον γλύπτη και τον διεθνή οργανισμό. 

Στις 21 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης Heritage Days, οι επισκέπτες των κεντρικών γραφείων της UNESCO στο 7o διαμέρισμα του Παρισιού, είδαν δύο αγάλματα του γλύπτη Stephane Simon ντυμένα με εσώρουχα ώστε να μην προσβληθούν «συγκεκριμένες ευαισθησίες» (σ.σ. του κοινού). Η κίνηση αυτή εξόργισε τους χρήστες του διαδικτύου όπου κατήγγειλαν το γεγονός μέσα από αναρτήσεις τους. 

Τα αγάλματα γυμνών ανδρών είναι κομμάτι του πρότζεκτ "In Memory of Me" και παριστάνουν γυμνούς άνδρες να βγάζουν selfie με ένα κινητό τηλέφωνο. Σύμφωνα με το Checknews, το ντύσιμο των αγαλμάτων οφείλεται στην κακή συνεννόηση ανάμεσα στον δημιουργό και την UNESCO, o οποίος αρχικά είχε προτείνει να βρίσκεται κοντά στα αγάλματα καλύπτοντας τα επίμαχα σημεία όταν κρίνεται απαραίτητο. Από την πλευρά της η UNESCO ανέφερε ότι δεν είχε κατανοήσει πως η πρόταση του Stephane Simon αφορούσε έναν μη μόνιμο τρόπο κάλυψης των γυμνών σημείων. Ο καλλιτέχνης ανέφερε ότι την παραμονή της έκθεσης η UNESCO τον ρώτησε αν σκοπεύει να καλύψει τα επίμαχα σημεία των αγαλμάτων μόνιμα και έτσι πρότεινε να τα ντύσει με εσώρουχα. 

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο γλύπτης: «Τέθηκε το θέμα της γυμνότητας των αγαλμάτων και κατανοώ ότι μπορεί να ενοχλήσει. Πρότεινα, λοιπόν, στη διάρκεια της έκθεσης να βρίσκομαι κοντά με ένα ύφασμα και στην ανάγκη να καλύψω το φύλο των αγαλμάτων».

Εκπρόσωπος της UNESCO ανέφερε στο Checknews ότι η οργάνωση δεν επιβάλει τίποτα στους καλλιτέχνες κάνοντας λόγο για «λάθος». «Αν το θέμα είχε τεθεί πίσω σε εμάς, θα λέγαμε ότι ο καλλιτέχνης θα μπορούσε, αν το επιθυμούσε, να μην ντύσει τα αγάλματα» ανέφερε το γραφείο της Audrey Azoulay, γενικής διευθύντριας της UNESCO. Παρά τις διευκρινήσεις συνεχίζεται η κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής. Χρήστες κάνουν λόγο για «γελοιότητες» ενώ άλλοι ρωτούν πώς μπορεί ένα άγαλμα να ντυθεί με εσώρουχα. 

Tο γαλλικό περιοδικό Le Point κάνει λόγο για «δυσάρεστη έκπληξη», καθώς η Unesco υποτίθεται πως προασπίζει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, ενώ η Liberation προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα υποστήριξε ότι όλα οφείλονται σε κακή συνεννόηση μεταξύ του γλύπτη και του οργανισμού.

Με πληροφορίες από Checknews / Liberation

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News