Γερμανία: Επίθεση στα ...Χριστούγεννα, όχι στα γράμματα προς τον Αι Βασίλη

Γερμανία... Από το καλό στο καλύτερο..  Η προτεσταντική Εκκλησία της Γερμανίας επέκρινε με σφοδρότητα σήμερα την «άγρια» εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων, καταγγέλλοντας κυρίως το ολοένα και πιο πρώιμο άνοιγμα των χριστουγεννιάτικων αγορών. «Τι θα απομείνει από τους ρυθμούς της ζωής μας, από τους ρυθμούς του εκκλησιαστικού έτους, εάν όλα είναι διαθέσιμα χωρίς καμία διακοπή…;» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας (EKD) και πρόσθεσε «Η άγρια εμπορευματοποίηση της περιόδου των τεσσάρων εβδομάδων πριν από τα Χριστούγεννα και της ημέρας των Χριστουγέννων στην πραγματικότητα στέλνει το αντίθετο μήνυμα όσων η Βίβλος μας διδάσκει».

Στο στόχαστρο των προτεσταντών της Γερμανίας βρίσκεται το άνοιγμα, όλο και νωρίτερα από την 24η Δεκεμβρίου, των χριστουγεννιάτικων αγορών, άκρως δημοφιλών στη χώρα. Η πλειονότητα των γερμανικών πόλεων, όπως η Φραγκφούρτη, το Βερολίνο, το Αμβούργο, η Κολωνία, θα εγκαινιάσουν την 26η Νοεμβρίου τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους όπου προσφέρονται μεταξύ άλλων ζεστό κρασί, πρέτζελ και άλλα εποχικά εδέσματα. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές ανοίγουν σήμερα στο Ντόρτμουντ και το Ντίσελντορφ. Την άποψη αυτή συμμερίζονται ορισμένοι καθολικοί. Ο Ούρλιχ Λότα, ο εκπρόσωπος Τύπου της επισκοπής της Έσσης, ερωτηθείς από το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), σημειώνει ότι «ως θρησκευόμενοι χριστιανοί, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι μια πολιτιστική γιορτή με φωτάκια στο τέλος του έτους, αλλά η γιορτή της γέννησης του Ιησού». 

Η EKD, που εκπροσωπεί τους προτεστάντες της Γερμανίας, οι οποίοι υπολογίζονται σε 21,5 εκατομμύρια (έναντι 23,3 εκατομμυρίων καθολικών) θέλει να διατηρήσει εντός του πλαισίου της παράδοσης τις «τέσσερις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα» κι αυτή η περίοδος ξεκινά φέτος την 2α Δεκεμβρίου.

Και η αλληλογραφία 

Υπάρχει όμως και συνέχεια... Τα παιδιά στην πόλη Ροτ της Βαυαρίας είναι απογοητευμένα έπειτα από την απόφαση του συμβουλίου της πόλης να μην τοποθετηθούν τα γράμματα στον Αγιο Βασίλη στο μεγάλο δέντρο στην κεντρική αγορά. Μάλιστα, όποιος εναντιωθεί απειλείται με πρόστιμο.  Η απόφαση αυτή στηρίζεται, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, στο νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς στα γράμματα αναγράφονται σημαντικές λεπτομέρειες, όπως ονόματα, ηλικίες και διευθύνσεις, ώστε να.. γνωρίζει ο Αγιος Βασίλης που θα στείλει τα δώρα. Απόφαση που έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα νεα δεδομένα.. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την Daily Mail, ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός Antenna Bayern, ανέφερε ότι θα συνεργαστεί με εμπειρογνώμονες προκειμένου να βρεθεί μία λύση και τελικώς τα παιδιά να μπορέσουν να κρεμάσουν στο δέντρο τα γράμματά τους προς τον Αγιο Βασίλη.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ