Γιαγιά Μηλίτσα: «Εάν κέρδιζα το Νόμπελ θα με έστελναν …νοσοκομείο»

Από την 2η Φεβρουαρίου η Αιμιλία Καμβύση, γιαγιά Μηλίτσα το έχει προβλέψει. Το έβλεπε να έρχεται … «Γιατί τις άλλες δύο γιαγιάδες δεν τις διάλεξαν και τώρα θα γίνει σούσουρο. Καλύτερα να μη βάζανε εμένα και να βάζανε εκείνες» Αυτή τη δήλωση είχε κάνει όταν έμαθε ότι μία ημέρα νωρίτερα, η Ακαδημία Αθηνών, το το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων την είχαν προτείνει μαζί με τους Στρατή Βαλιαμό (ψαράς από τη Λέσβο) και την Σούζαν Σάραντον για το Νόμπελ Ειρήνη. Η γιαγιά Μηλίτσα μαζί με τις Μαρίτσα Μαυριπίδη και Ευστρατία Μαυριπίδη είχαν «συλληφθεί» από το φωτογραφικό φακό να ταΐζουν με το μπιμπερό ένα μωρό προσφύγων, που μόλις είχαν βγει στον Πλάτανο, φωτογραφία που έκανε αίσθηση παγκοσμίως. Και η Αιμιλία Καμβύση ενοχλημένη από το γεγονός ότι δεν είχαν προταθεί οι άλλες δύο φίλες της δεν έμοιαζε ενθουσιασμένη. «Δεν χάρηκα καθόλου. Τίποτε. Είμαι πολύ στεναχωρημένη» είχε τονίσει τόνισε και πρόσθεσε ότι η μη επιλογή των δύο φιλενάδων της θα τορπιλίσει τις φιλικές τους σχέσεις. «Πέντε οικογένειες είμαστε στο χωριό. Με τη μία είμαστε ξαδέρφες. Φοβάμαι πολύ πως θα παρεξηγηθούν. Είμαι σίγουρη, για να λέμε την αλήθεια, πως θα παρεξηγηθούν»…

Χάρηα που δεν κέρδισα 

Την περασμένη Παρασκευή (07/10) δημοσιογράφοι απ’ όλο το κόσμο είχαν στήσει καραούλι χτες Παρασκευή (9/10) στη Σκάλα Συκαμνιάς περιμένοντας την πολυπόθητη ανακοίνωση του Νόμπελ. Νικητής όμως αναδείχτηκε ο Πρόεδρος της Κολομβίας Χουαν Μικέλ Σάντος (σ.σ. πιάστηκε στον ύπνο λόγω της διαφοράς ώρας ανάμεσα σε Σουηδία και Κολομβία) οι Ελληνες πάντως έκαναν την διαφορά στις δηλώσεις τους και τις πράξεις τους..

Ο μεν Βαλαμιός έφυγε και πήγε κανονικά για ψάρεμα η δε γιαγιά Μηλίτσα εκμυστηρεύτηκε στον ρεπόρτερ της εφημερίδας «Εθνος» ότι «Παρακαλούσα να μην το πάρω το βραβείο γιατί υπήρχε μεγάλη γκρίνια στο χωριό. Γιατί εσύ και όχι εμείς. Δεν άντεχα, θα με έστελναν στο Νοσοκομείο, δεν θα έβγαινε σε καλό. Εγώ έκανα αυτό που θα έκαναν όλες οι μάμαδες και οι γιαγιάδες του κόσμου. Πήρα το μωρό που ήταν πεινασμένο και το τάισα. Να δούμε τι θα κάνει το κράτος για αυτά τα παιδιά. Τώρα θέλω να βρω την ησυχία μου». Και μετά από οκτώ μήνες αγωνίας η γιαγιά Μηλίτσα βρήκε και πάλι το χαμόγελό της..

Με πληροφορίες από το «Εθνος»