Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαράξενα"Γιαλαντζί" καλόγριες, όργιο φοροδιαφυγής

“Γιαλαντζί” καλόγριες, όργιο φοροδιαφυγής

|

Η κατάσταση στην αγορά έχει ξεπεράσει κάθε όριο με την παραβατικότητα να έχει φτάσει στα ύψη: στη Κρήτη έμπορος είχε στήσει κύκλωμα με “γιαλαντζί” καλόγριες που γύριζαν τα πανηγύρια και πουλούσαν εκκλησιαστικά είδη – μία στις τρεις επιχειρήσεις που ελέγχθησαν το πρώτο 20ημέρο του Ιουλίου στα νησιά του Αιγαίου είχε παράβαση 

Η φοροδιαφυγή δεν κάνει διακοπές… αντίθετα στήνει πάρτι στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές. Αδήλωτες ταμειακές μηχανές που εκδίδουν αποδείξεις «μαϊμού», καταστηματάρχες που «ξεχνούν» να κόψουν αποδείξεις ακόμη και για συναλλαγές που γίνονται μέσω καρτών και καταγράφονται στο τραπεζικό σύστημα αλλά και ένα κύκλωμα που δρα στην Κρήτη με καλόγριες «μαϊμού» είναι ορισμένα από τα ευρήματα των φοροελεγκτών οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες έχουν κάνει απόβαση στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Μία στις τρεις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν το τελευταίο 20ήμερο εντοπίστηκε με φορολογικές παραβάσεις ενώ τα ποσοστά παραβατικότητας είναι μεγαλύτερα στα κοσμοπολίτικα νησιά (Μύκονος, Σαντορίνη κ.α.) και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Εκεί η φοροδιαφυγή χτυπά «κόκκινο» και υπερβαίνει ακόμη και το 40%.

Από τις αρχές του μήνα όταν δηλαδή ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής έβαλε… γκάζια στους ελεγκτές και διέταξε τη διενέργεια 30.000 προληπτικών ελέγχων σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) έπιασαν αμέσως δουλειά.

Ειδικά κλιμάκια
Στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται τουριστικές περιοχές, και κλάδοι και επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα όπως εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, χώροι δεξιώσεων, συναυλίες κλπ.

 Οι έλεγχοι γίνονται όλες τις ώρες της ημέρας και όλες τις ημέρες της εβδομάδας ενώ στη διενέργεια των μερικών επιτόπιων ελέγχων έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας με τη δημιουργία μεικτών κλιμακίων ελέγχου.

Εκτός από την ΥΕΔΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ρίχτηκαν και οι Εφορίες με ειδικά κλιμάκια ελεγκτών που βγήκαν στους δρόμους για ελέγχους αλλά και η Οικονομική Αστυνομία.

Αυτό που διαπιστώνουν οι φοροελεγκτές είναι ότι η φαντασία ορισμένων στο να βρίσκουν τρόπους να φοροδιαφεύγουν είναι ανεξάντλητη.

Οι Καλογρίες 

Στις αρχές της εβδομάδας αποκαλύφθηκε στην Κρήτη η δράση ενός «κυκλώματος» που τα μέλη του ήταν… καλόγριες οι οποίες εμφανίζονταν σε όλα τα πανηγύρια στα χωριά της Κρήτης. Οι «καλόγριες» έστηναν πάγκους και πουλούσαν κομποσχοίνια, μικρές εικόνες, εκκλησιαστικά βιβλιαράκια κ.α. Φυσικά δεν διέθεταν ταμειακή μηχανή ούτε έκοβαν αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούσαν.

Και φυσικά δεν ήταν πραγματικές καλόγριες αλλά νεαρές κοπέλες μεταξύ 20-23 ετών που φορούσαν ράσα για να προσεγγίζουν έτσι τους επισκέπτες και να πωλούν ευκολότερα τα εμπορεύματά τους. Μαζί τους ήταν πάντα ένας άνδρας ο οποίος με το αυτοκίνητό του τις μετέφερε από πανηγύρι σε πανηγύρι στα χωριά της Κρήτης. Οι καλόγριες «μαϊμού» είχαν χωριστεί μάλιστα σε ομάδες των 3-4 ατόμων και φρόντιζαν να βρίσκονται πάντα στα μεγάλα πανηγύρια.

Τις τελευταίες ημέρες οι φοροελεγκτές εντόπισαν:

Καταστηματάρχη με αδήλωτη ταμειακή μηχανή που είχε εκδώσει 3.270 αποδείξεις. Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να αποκρύψει έσοδα 60.000 ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι το να εγκατασταθεί μια αδήλωτη ταμειακή μηχανή σε ένα κατάστημα δεν είναι μια εύκολη και απλή διαδικασία και θεωρούν δεδομένη τη «συνέργεια» του φοροτεχνικού της επιχείρησης ή της εταιρείας που εμπορεύεται τις ταμειακές μηχανές με τον επιχειρηματία -συνήθως του κλάδου της εστίασης και της αναψυχής- που αποφασίζει να παρανομήσει.

Γιατρό ο οποίος δεν είχε εκδώσει 1.024 αποδείξεις στους ασθενείς του. Το γιατρό «πρόδωσε» το βιβλίο ασθενών στο οποίο είχε καταγράψει τις επισκέψεις των πελατών του αλλά δεν είχε φροντίσει να κόψει και τις αντίστοιχες αποδείξεις.

Εστιατόριο σε κοσμοπολίτικο νησί, το οποίο «ξεχνούσε» να εκδώσει αποδείξεις ακόμη και για συναλλαγές που γίνονταν με πλαστικό χρήμα μέσω POS, οι οποίες καταγράφονται στο τραπεζικό σύστημα.

Συγκεκριμένα κατά τον έλεγχο του ταμείου οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι η επιχείρηση είχε εκδώσει αποδείξεις μέσω της ταμειακής μηχανής ύψους 2.500 ευρώ και ελέγχοντας το POS είδαν ότι είχε εκδοθεί μόνο μια απόδειξη. Δηλαδή τη συγκεκριμένη ημέρα έγινε μόνο μια συναλλαγή με πλαστικό χρήμα, γεγονός που κίνησε αμέσως τις υποψίες των ελεγκτών.

Ετσι αμέσως προχώρησαν στον έλεγχο της μνήμης του POS και διαπίστωσαν ότι η επιχείρηση είχε εισπράξει επιπλέον 750 ευρώ την ίδια ημέρα με πληρωμές που έγιναν μέσω καρτών για τις οποίες δεν είχε εκδώσει απόδειξη από την ταμειακή μηχανή.

1.052 παραβάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την 1η έως τις 19 Ιουλίου πραγματοποιήθηκανσαν 684 φορολογικοί έλεγχοι, δηλαδή 36 έλεγχοι κατά μέσο όρο την ημέρα. Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν 1.052 παραβάσεις που αφορούν κυρίως τη μη έκδοση αποδείξεων.

Πηγή: Εθνος της Κυριακής 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί