Χίος: Οι πρόσφυγες στα δέντρα (!!!) για να αποφύγουν τα λασπόνερα

Εικόνες που προσβάλλουν την ανθρώπινη ύπαρξη εκτυλίχτηκαν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς ξημερώματα Τρίτης στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός, εκεί όπου περίπου 400 άτομα αφέθηκαν αβοήθητα να υπομένουν τη δυνατή βροχή και το κρύο.

Όπως μεταδίδει ο ενημερωτικός ιστότοπος politischios.gr παρά τις προειδοποιήσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για έντονα καιρικά φαινόμενα, η οποία ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκε, η ακριβοπληρωμένη Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής φαίνεται ότι πιάστηκαν στον ύπνο, με αποτέλεσμα οι πλεονάζοντες μετανάστες να παραμένουν εκτεθειμένοι στη βροχή.

Εκατοντάδες άτομα, από μικρά παιδιά μέχρι και ηλικιωμένους παραμένουν στο κρύο με μοναδικό μέτρο προστασίας μία βρεγμένη κουβέρτα. Παιδιά χωρίς παπούτσια, μετανάστες με κινητικά προβλήματα αφημένοι στην τύχη τους, οικογένειες ολόκληρες κάτω από πάνινες σκηνές μέσα στα χωράφια περιμετρικά του hotspot συνθέτουν τη θλιβερή εικόνα ενός Κέντρου που αποτελεί προσβολή για την ανθρώπινη ύπαρξη στη σημερινή Ελλάδα.

Και μη έχοντας άλλη λύση, πολλοί από αυτούς χρησιμοποίησαν τις κουβέρτες που τους δόθηκαν και με τη χρήση καλαμιών έστησαν όπως- όπως πρόχειρες σκηνές είτε πάνω στο χώμα και στη λάσπη, είτε ακόμα και πάνω… στα δέντρα.

Ανύμπορες να αντιδράσουν απέναντι σε αυτή την τραγωδία είναι η διοίκηση του Hotspot που παρά τις εκκλήσεις της προς την κεντρική διοίκηση, το μόνο το οποίο κατάφερε είναι τη προμήθεια επιπλέον κουβερτών από εθελοντικές ομάδες της Χίου καθώς και τη στοίβαγμα εκατοντάδων ψυχών στο εσωτερικό του κτιρίου, στον χώρο δηλαδή όπου πραγματοποιείται  η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ρυθμούς εξέτασης του ασύλου.

Από την άλλη, η πολυπόθητη ανακοίνωση πρωτοβουλιών από το Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής για μεταφορά ικανού αριθμού μεταναστών και προσφύγων σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας, πάνω στην οποία πόνταραν οι διοικήσεις των hotspot σε Χίο, Λέσβο και Σάμο, που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα δεν ήρθε ποτέ…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News