Η NASA τιμάει την Ελλάδα

Συχνά πυκνά η NASA επιλέγει διάφορες φωτογραφίες με σκοπό να αναδείξει στοιχεία της φύσης που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αξίζουν αναφοράς. Και την περασμένη Πέμπτη 7 Ιουλίου ανήμερα της Earth Science Picture of the Day (EPOD) δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της NASA η φωτογραφία του γηραιότερου ελαιόδενδρου στα Χανιά.  Πρόκειται για την περίφημη αρχαία ελιά στις Βούβες, δέντρο τουλάχιστον 2.000 ετών, κλαδιά της οποίας χρησιμοποιήθηκαν για τους Ολυμπιακούς του 2014.  Την ελιά φωτογράφησε ο Χανιώτης αστροφωτογράφος Χρήστος Κοτσαύτης, ο οποίος, μιλώντας στο zarpanews.gr δήλωσε πως ασχολείται με το θέμα εδώ και χρόνια με πολύ μεράκι.

Στο σχόλιο που υπάρχει στην σελίδα αναφέρεται ότι « Αυτό το όμορφο αλλά βαθιά ροζιασμένο ελαιόδενδρο μπορεί και να είναι το παλαιότερο δέντρο στον κόσμο και συνεχίζει να παράγει ελιές μέχρι και σήμερα. Βρίσκεται στο χωριό Άνω Βούβες στα Χανιά της Κρήτης. Αν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ακριβής ηλικία του, η ανάλυση του κορμού δείχνει ότι είναι τουλάχιστον 2,000 ετών. Σημειώνεται ότι οι πέτρες στα δύο κοντινά νεκροταφεία χρονολογούνται περίπου 3,000 χρόνια πριν. Αυτό το υπέροχο δείγμα έχει μια περιφέρεια 41 ft (12.5 τετραγωνικών μέτρων). Έχει κηρυχθεί ως προστατευόμενο φυσικό μνημείο της Ελλάδας. Κλαδιά ελιάς από αυτό το αρχαίο χρησιμοποιήθηκαν για να φτιάξουν στεφάνια για τους νικητές των Ολυμπιακών της Αθήνας το 2004 και το 2008 στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου».

Να σημειώσουμε ότι η NASA για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα δημοσιεύει φωτογραφία από την Ελλάδα και μάλιστα από τον ίδιο φωτογράφο. Είχε προηγηθεί μία από τους Κομολίθους των Χανίων στις 15 Ιουνίου…

Με πληροφορίες από το tvxs.gr