Η Παναγιά η CapitalControlιλωτισσα

Άλλη μία μέρα αυτοσαρκασμού αυτού του έθνους φαίνεται να φτάνει στο τέλος της στην χώρα που ονομάζεται Ελλάδα, στον πλανήτη που ονομάζεται Γη (;). Ή αλλιώς, «Παναγία η CapitalControlιλωτισσα». Δεν άντεχα την συγκεκριμένη φράση του λεξιπλάστη συναδέλφου Στέργου Πουλερέ να μην την χρησιμοποιήσω...

Ενώ λοιπόν βιώναμε την εποχή των Μνημονίων το περασμένο θέρος περάσαμε και σε ένα υποsequel το οποίο δεν είναι άλλο από αυτό των capital controls τα οποία και έχουν περιορίσει πολλές από τις οικονομικές δραστηριότητες που είχαμε μέχρι πρότινος.

Πόσοι betάκηδες στέναξαν που δεν έβρισκαν paysafe; Πόσοι στήνονταν έξω από τα ATM στις 23:45 για να κάνουν δύο αναλήψεις καθώς το αρχικό όριο των 60 ευρώ ανανεωνόταν στις 00:00; Και εντάξει, μπορεί εσύ να θεωρείς πως κάνω αντικυβερνητική προπαγάνδα και να συντάσσεσαι με τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος απόρησε με τις αντιδράσεις των πολιτών, γιατί όπως είπε τα 1.800 ευρώ τον μήνα είναι υπεραρκετά για να ζήσεις, ωστόσο εγώ δεν ενστερνίζομαι την συγκεκριμένη ρητορική του πρώην αντιμνημονιακού ΠΑΣΟΚου αλλά νυν φιλομνημονιακού ΣΥΡΙΖΑίου.

Και εσύ κουτσά στραβά (κυρίως στραβά) κάπως την βρήκες την άκρη τόσους μήνες, όμως το πρόβλημα δεν είσαι εσύ, αλλά οι ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο. Οι ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούσαν να αγοράσουν και να προμηθευτούν πρώτες ύλες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Δεν μπορούσαν να «σηκώσουν» ρευστό για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους και δεν είχαν καμμία ελπίδα για ειδική μεταχείριση προκειμένου να μην καταβαραθρωθεί κι άλλο η επιχειρηματικότητα και το επιχειρείν της χώρας αυτής.

Όχι όμως η κυβέρνηση βρήκε έναν πολύ πιο σημαντικό φορέα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για να ευνοήσει. Την Εκκλησία. Δεν έχει τύχει ποτέ να γράψω για την Εκκλησία μέχρι στιγμής και ούτε σήμερα θα το κάνω γιατί το παρόν κείμενο δεν αναφέρεται στα πεπραγμένα της Εκκλησίας αλλά της ελληνικής κυβέρνησης.

Ενώ λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά υποσχόταν από αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στην Εκκλησία, κατάργηση των Θρησκευτικών από τα σχολεία, μέχρι και φόρο στους Χριστιανούς, κατέληξε απλά στο να την εξαιρέσει από τις συνέπειες των capital controls.

Στα της είδησης

Σύμφωνα με το ΦΕΚ της 28ης Σεπτεμβρίου, επιτρέπονται πλέον αναλήψεις μετρητών για τις Μητροπόλεις έως του ποσού των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών έως είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000) μηνιαίως. Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών αναρτήθηκε και ως Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

«Περί ἀποφάσεως τοῦ Ὑπουργοῦ Οἰκονομικῶν ὡς πρός τά κατ’ ἐξαίρεσιν ἐπιτρεπόμενα ποσά ἀναλήψεως μετρητῶν διά τήν Ἱεράν Ἀρχιεπισκοπήν Ἀθηνῶν καί τάς Ἱεράς Μητροπόλεις"

(29/9/2015).

Πρωτ. 4705

Ἀριθμ. Διεκπ. 2122

Ἀθήνῃσι 29ῃ Σεπτεμβρίου 2015

Διά τοῦ παρόντος διαβιβάζομεν Ὑμῖν τήν ὑπ’ ἀριθμ. Γ.Δ.Ο.Π. 0001258ΕΞ 2015/Χ.Π.2672 ἀπόφασιν τοῦ Ἀξιοτίμου κ. Ὑπουργοῦ Οἰκονομικῶν, ὑπό τόν τίτλον «Ρυθμίσεις θεμά-των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κε-φαλαίων», δημοσιευθεῖσαν εἰς τό ὑπ’ ἀριθμ. 2100/ 25.9.2015 Φύλλον τῆς Ἐφημερίδος τῆς Κυβερνήσεως, τεῦχ. Β΄, ὡς καί τό ἀπό 28.9.2015 σχετικόν Δελτίον Τύπου τοῦ Ὑπουργείου Οἰκονομικῶν, συμφώνως πρός τά ὁποῖα (παράγρ. 1, ἐδ. ιθ και κ), κατ’ ἐξαίρεσιν τῶν ἐπιβληθέντων περιορισμῶν κινήσεως κεφαλαίων, ἐπιτρέπονται πλέον ἀναλήψεις μετρητῶν διά τάς Ἱεράς Μητροπόλεις ἕως τοῦ ποσοῦ τῶν δέκα χιλιάδων (10.000) εὐρώ καί διά τήν Ἱεράν Ἀρχιεπισκοπήν Ἀθηνῶν ἕως εἴκοσι χιλιάδων εὐρώ (20.000) μηνιαίως, ἐξ ἑνός πιστωτικοῦ ἱδρύματος καί ἐξ ἑνός λογαριασμοῦ, ἐπί τῇ προσκομίσει ὑπευθύνου δηλώσεως τοῦ νομίμου ἐκπροσώπου αὐτῶν, ὅτι δέν ἔχουν πραγματοποιήσει ἀνάληψιν ἐντός τοῦ τρέχοντος μηνός ἐξ ἄλλου λογαριασμοῦ τοῦ ἰδίου ἤ ἄλλου πιστωτικοῦ ἱδρύματος. Αἱ ὡς ἄνω συναλλαγαί θά διεκπεραιοῦνται ἀπ’ εὐθείας διά τοῦ δικτύου τῶν καταστημάτων τῶν πιστωτικῶν ἱδρυμάτων».

Προσπαθώντας να δώσουμε μία εξήγηση για την εξέλιξη αυτή μπορούμε να σταθούμε στην τελευταία απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στις 25 Σεπτεμβρίου για χαλάρωση των capital controls υπήρχε πρόβλεψη για τους εράνους, ως εξής:

«Η νέα απόφαση επιτρέπει το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού όψεως, για το σκοπό της διενέργειας εράνων, στο όνομα και υπέρ συγκεκριμένων φυσικών προσώπων που πάσχουν από ανίατες ασθένειες.

Για το άνοιγμα λογαριασμού, προσκομίζεται η απόφαση του Υπουργού Υγείας με την οποία εγκρίνεται η διενέργεια του συγκεκριμένου εράνου και προσδιορίζονται οι δικαιούχοι. Επίσης, επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού για τη διενέργεια εράνων γενικού φιλανθρωπικού σκοπού ή εκτέλεσης έργου κοινής ωφελείας.

Για το άνοιγμα λογαριασμού, προσκομίζεται η απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,με την οποία δόθηκε η έγκριση διενέργειας του εράνου και στην οποία προσδιορίζονται οι δικαιούχοι του λογαριασμού και κάθε σχετικό θέμα με την διαχείρισή του, εντός του πλαισίου λειτουργίας των ιδρυμάτων και των υφιστάμενων περιορισμών που προβλέπονται με τις διατάξεις της παρούσας Πράξης».

Θεωρητικά τα παραπάνω εξηγούν «πώς» βρέθηκε η Εκκλησία να εξαιρείται από τους περιορισμούς των capital controls, δεν έχουμε όμως ακόμα εντοπίσει και εξηγήσει το «γιατί» δημιουργώντας έτσι τις εντυπώσεις πως η συνεννόηση κυβέρνησης-Εκκλησίας έχει περάσει στο στάδιο του σφιχταγκαλιάσματος.

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Το απόγευμα της Δευτέρας λίγο πριν ο ήλιος δύσει, το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε δελτίο τύπου με την δική του οπτική επί του θέματος. Στο ίδιο δελτίο Τύπου περιγράφεται σειρά διευκολύνσεων και για οργανισμούς (φιλανθρωπικά ιδρύματα εξωτερικού) και για φυσικά πρόσωπα (νοσηλεία στο εξωτερικό, συνοδοί αρρώστων, οπλίτες, φοιτητές, διενέργεια εράνων για πάσχοντες από ανίατες ασθένειες και σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και σε λοιπά, αλλά και για αρρώστους, όπως και συνοδούς αυτών σε περίπτωση νοσηλείας εκτός Ελλάδας, άρση προθεσμιακών λογαριασμών για λόγους βιωσιμότητας, κ.ο.κ.).

Πηγή: Koolnews.gr 

Επί του πιεστηρίου: 

Τρεις ώρες διήρκεσε το γεύμα του πρωθυπουργού, με τον Αρχιεπίσκοπο, στο οποίο παρακάθισε και ο Νίκος Παππάς. Το μενού ήταν «νηστίσιμο», λόγω Τετάρτης, αλλά σε αυτό δεν... συμπεριλήφθηκε το θέμα των θρησκευτικών και του τρόπου διδασκαλίας στα σχολεία, ούτε το ζήτημα της απαλλαης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής».

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συμφώνησαν να επιλύονται με συναίνεση και διάλογο όλα τα ζητήματα που προκύπτουν, όπως και να συνεχιστεί το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας, για όσο χρειαστεί. Οσο για τις γεύσεις που απόλαυσαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος, τα πιάτα περιελάμβαναν θαλασσινά, ψάρια και σαλάτες, καθώς είναι Τετάρτη σήμερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News