Η παναγιά μαζί σας και ...ματόχαντρο στα κόπιτ των αεροπλάνων μας

Χθες ήταν μία ιδιαίτερη ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία… Κι αυτό γιατί βρέθηκε στη Σκύρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος για να ανταλλάξει ευχές με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και τους στρατεύσιμους. Εκτός από τις καθιερωμένες όμως ευχές προχώρησε και σε κινήσεις που αποσκοπούν στην ανύψωση ηθικού των πιλότων μας στις μάχες που δίνουν καθημερινά με τους τούρκους αντιπάλους τους…

Επισκεπτόμενος την 135 Σμηναρχία Μάχης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε τα εξής: «Αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή και χαρά να βρισκόμαστε σε αυτή την ιστορική Μονάδα, ενόψει των Χριστουγέννων και των Άγιων ημερών που έρχονται, για να ευχηθούμε χρόνια πολλά σε όλους σας, καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα. Σε αυτό το νησί, το οποίο έχει μία ιδιαίτερη εθνική και γεωστρατηγική σημασία, στη συμβολή της υπεράσπισης του εθνικού εναέριου χώρου και στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».

Και στη συνέχεια ξεκίνησε με τις …αλλαγές. Η πρώτη ήταν όταν οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών επιφυλακής ετοιμάζονταν να απογειωθούν για να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν εικονικά τα τουρκικά αεροσκάφη. Ο υπουργός γύρισε προς το μέρος τους και άρχισε να τους «σταυρώνει» για να πάνε όλα καλά.

Στη συνέχεια προχώρησε ένα ακόμα βήμα πιο πέρα με στόχο την ασφάλεια των πιλότων μας. Με ημερήσια διαταγή ζήτησε να κρεμάσουν ένα τεράστιο ματόχαντρο στο κόκπιτ ώστε να μην τους πιάνει το «κακό μάτι» των Τούρκων κατά τη διάρκεια των αναχαιτίσεων.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο του ΥΠΕΘΑ το ματόχαντρο πρέπει να έχει μίνιμουμ διάμετρο 30 εκατοστά προκειμένου να είναι ορατό από τους τούρκους πιλότους. Οι οποίοι βλέποντας ότι οι Έλληνες έχουν έξτρα ασπίδα προστασίας, θα ψαρώνουν και θα πέφτει το ηθικό τους.

Μολονότι η διαταγή του Πάνου Καμμένου έγινε αρχικά δεκτή με ικανοποίηση από τους πιλότους, γρήγορα διαπιστώθηκε ότι στην εφαρμογή της ήταν ιδιαίτερα προβληματική αφού κρύβει πλήρως την ορατότητα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να «λοκάρουν» τα αντίπαλα αεροπλάνα και να πρέπει να κάνουν στο πλάι για να δουν τα χειριστήρια.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες ο Πάνος Καμμένος παραμένει αμετάπειστος. Όπως σημείωσε μάλιστα, το ίδιο ματόχαντρο χρησιμοποιεί και ο ίδιος και έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Όσο για τα προβλήματα ορατότητας πρότεινε στους πιλότους να τοποθετήσουν πάνω στα κρίσιμα όργανα μια εικόνα της Παναγίας που θα τους φυλάει και θα τους καθοδηγεί μέσω της πίστης χωρίς να έχουν ανάγκη την πυξίδα, το σύστημα ελέγχου πτήσης ή το ραντάρ.

Τέλος συνέστησε στους αρχισμηνίες να ορίσουν ειδικούς σμηνίτες που θα φτύνουν τα παρμπρίζ των αεροσκαφών για να μη ματιάζονται.

Με πληροφορίες από το moufanet.gr